Бангладеш президенттерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Бангладеш Президентінің туы

Бангладеш президенттерінің толық тізімі Бангладеш президенті ретінде Бангладештің Тәуелсіздік Декларациясын қабылдағаннан кейін 1971 жылы кеңсеге ант берген адамдарды қамтиды.

Нөмірлеу[өңдеу]

Бангладештің бірінші президенті Шейх Муджибур Рахманнан кейін үкімет өкілдері тарапынан кеңінен танылған және кейінгі президенттер үшін бірыңғай нөмірлеу жүйесі жоқ. Әртүрлі дереккөздер сандарды әртүрлі тәсілдермен есептей алады, олардың саны Президенттің міндеттерін атқару санына қарамастан,[1][2] ,[3] бірнеше терминдер қарастырылғанына, саны санмен немесе жеке тұлғалар санымен саналғандығына қарамастан және басқа да факторлармен есептелуі мүмкін. Мысалы, А.М. Бадруддоза Чоудхури, ол бір ғана мерзімге қызмет еткен болса да, үкіметтің басылымында және баспасөзде Бангладештің 16-шы Президенті, сондай-ақ 15-ші, 13-ші және 11-ші кезектерде сипатталған.[4] and the 11th.[5]

2017 жылы Bdnews24.com жариялаған тізім елдегі сайлау комиссиясының мәлімдемесіне сәйкес келеді және 2013 жылы алғаш рет сайланған президент Абдул Хамидті 2016 жылы президенттің ресми сайтында жарияланған тізімге қайшы келеді. Бангладештегі жоғары комиссия, Сингапур, 2018 жылы оны 22-ші президент ретінде тізеді.[6] Бұрынғы Президенттер туралы, соның ішінде Бангладеш газетінің «Күнделікті жұлдыз» туралы басқа есептері де басқа тізімге сәйкес келмейді.[7][8]

Саяси партиясы

      Авами Лиг
      Баңладеш Ұлтшыл партиясы
      Джатия партиясы
      Партияда жоқ


Аты Бейнесуреті Кеңсеге
орнатылғаны
Кеңсені
босатқаны
Туу/қайтыс болу
күн-айы
Саяси партиясы Түс-сі
1 Муджибур Рахман SheikhMujiburRehman.jpg 1971 жыл 11 сәуір 1972 жыл 12 қаңтар 17 наурыз 1920 жыл  — 15 тамыз 1975 жыл Авами лиг [9][10]
- Сиед Назрул Ислам Sayed nazrul islam.jpg 1971 жыл 12 сәуір

(м. а.)

10 қаңтар 1972 жыл 1925 жыл1975 жыл Авами лиг [11]
2 Әбу Саид Чоудури Seal of the President of Bangladesh.svg 12 қаңтар 1972 жыл 24 желтоқсан 1973 жыл 31 қаңтар 1921 жыл — 2 тамыз 1987 жыл Авами лиг [12]
3 Мұхаммед Мұхаммедұлла Seal of the President of Bangladesh.svg 24 желтоқсан 1973 жыл 25 қаңтар 1975 жыл 21 қазан 1921 жыл — 11 қараша 1999 жыл Авами лиг [13]
4 Муджибур Рахман SheikhMujiburRehman.jpg 25 қаңтар 1975 жыл 15 тамыз 1975 жыл 17 наурыз 1920 жыл — 15 тамыз 1975 жыл Авами лиг
5 Хондакер Мұстаһ Аһмед খন্দকার মোশতাক আহমেদ (cropped).jpg 15 тамыз 1975 жыл 6 қараша 1975 жыл 1918 жыл5 наурыз 1996 жыл Авами лиг [14]
6 Әбу Садат Мұхаммед Сайем Seal of the President of Bangladesh.svg 6 қараша 1975 жыл 21 сәуір 1977 жыл 29 наурыз 1916 жыл  — 8 шілде 1997 жыл Баңладеш Ұлтшыл партиясы [15]
7 Зияур Рахман Ziaur Rahman 1979.jpg 21 сәуір 1977 жыл 30 мамыр 1981 жыл 19 қаңтар 1936 жыл — 30 мамыр 1981 жыл Баңладеш Ұлтшыл партиясы [16]
8 Абдус Саттар Seal of the President of Bangladesh.svg 30 мамыр 1981 жыл 24 наурыз 1982 жыл 1 наурыз 1906 жыл — 5 қазан 1985 жыл Баңладеш Ұлтшыл партиясы [17]
9 Хуссейн Мұхаммед Эршад Hussain Muhammad Ershad.jpg 24 наурыз 1982 жыл 27 наурыз 1982 жыл 2 қаңтар 1930 жыл Джатия партиясы [18][19]
10 Асануддин Чоудури Seal of the President of Bangladesh.svg 27 наурыз 1982 жыл 11 желтоқсан 1983 жыл 1915 — 20 тамыз 2001 жыл Джатия партиясы [20]
11 Хуссейн Мұхаммед Эршад Hussain Muhammad Ershad.jpg 11 желтоқсан 1983 жыл 6 желтоқсан 1990 жыл 2 қаңтар 1930 жыл Джатия партиясы
12 Шаһабуддин Ахмед Seal of the President of Bangladesh.svg 6 желтоқсан 1990 жыл 10 қазан 1991 жыл 1 ақпан 1930 жыл Партияда жоқ [21][22]
13 Абдур Рахман Бисуас Seal of the President of Bangladesh.svg 10 қазан 1991 жыл 9 қазан 1996 жыл 1 қыркүйек 1926 жыл Баңладеш Ұлтшыл партиясы [23]
14 Шаһабуддин Ахмед Seal of the President of Bangladesh.svg 9 қазан 1996 жыл 14 қараша 2001 жыл 1 ақпан 1930 жыл Партияда жоқ
15 Бадруддоза Чоудури 14 қараша 2001 жыл 21 маусым 2002 жыл 1 ақпан 1930 жыл Баңладеш Ұлтшыл партиясы (now LDP) [24][25]
16 Мұхаммед Джамируддин Сиркар 21 маусым 2002 жыл 6 қыркүйек 2002 жыл 1931 жыл Баңладеш Ұлтшыл партиясы [26]
17 Яджуддин Ахмед 6 қыркүйек 2002 жыл 12 ақпан 2009 жыл 1 ақпан 1931 жыл — 10 желтоқсан 2012 жыл Партияда жоқ [27][28]
18 Зиллур Рахман Zillur Rahman in Neubrandenburg, Germany in 1973.jpg 6 қыркүйек 2002 жыл 20 наурыз 2013 жыл 1 ақпан 1931 жыл — 20 наурыз 2013 жыл Авами лиг [29][30]
19 Абдул Хамид Abdul Hamid - 2014 (cropped).jpg 22 сәуір 2013 жыл Қазіргі президент 1 қаңтар 1944 жыл Авами лиг [31]

Тағы қараңыз[өңдеу]

Толық мақаласы: Бангладеш президенті


Дереккөздер[өңдеу]

  1. Bangladesh Quarterly — Department of Films & Publications, Government of Bangladesh. — Vol. 22. — P. 21.
  2. Country Report: Bangladesh — The Unit.
  3. Polls still in doubt as key issues unresolved (8 November 2008). Тексерілді 1 қарашаның 2018. «Badruddoza, the country's 15th president, spoke in favour of increasing the power of the president.».
  4. Data India - Issues 27-52 — Press Institute of India. — P. 1052.
  5. New president for Bangladesh (12 November 2001). Тексерілді 29 қазанның 2018. «Foreign Minister AQM Badruddoza Chowdhury has been elected unopposed as Bangladesh's 11th president.».
  6. সাবেক রাষ্ট্রপতিগণ (সূত্র: মন্ত্রিপরিষদ বিভাগ).
  7. Death anniversary of Abu Sayeed Chowdhury today (2 August 2010). Тексерілді 1 қарашаның 2018.
  8. BNP chalks out programmes marking Zia's birth anniversary (18 January 2016). Тексерілді 1 қарашаның 2018. «BNP will hold a discussion at the Institution of Engineers, Bangladesh today afternoon, marking party founder Ziaur Rahman's 80th birth anniversary, said a party press release yesterday. ... Born on January 19, 1936 at Bagbari in Bogra, Zia had become the country's 7th president and formed Bangladesh Nationalist Party (BNP).».
  9. Rahman, (Bangabandhu) Sheikh Mujibur (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 13 сәуір 2008.
  10. Sheikh Mujib-ur-Rahman (HTML). Story of Pakistan. Тексерілді, 13 сәуір 2008.
  11. Islam, Syed Nazrul (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 13 сәуір 2008.
  12. Former Presidents:Justice Abu Sayeed Chowdhury (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  13. Former Presidents:Mohammad Mohammadullah (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  14. Former Presidents:Khandker Mustaque Ahmad (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  15. Former Presidents:Justice Abu Sadat Mohammad Sayem (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  16. Rahman, (Shahid) Ziaur (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 13 сәуір 2008.
  17. Former presidents:Justice Abdus Sattar (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  18. Ershad, (Lt General) Hussain M (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  19. Former Presidents:Lt. General Hussain Muhammad Ershad (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  20. Former presidents:Justice Abul Fazal Mohammad Ahsanuddin Choudhury (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  21. Ahmed, (Justice) Shahabuddin (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  22. Former Presidents:Justice Shahabuddin Ahmed (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  23. Former Presidents:Abdur Rahman Biswas (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  24. Chowdhury, AQM Badruddoza (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  25. Former Presidents:Professor Dr. A. Q. M. Badruddoza Chowdhury (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  26. Barrister Md. Jamiruddin Sircar (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  27. Iajuddin Ahmed (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  28. Mr. President's Profile:Professor Dr. Iajuddin Ahmed (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  29. Iajuddin Ahmed (HTML). Banglapedia, National Encyclopaedia of Bangladesh. Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  30. Mr. President's Profile:Professor Dr. Iajuddin Ahmed (HTML). Official website of the Bangabhaban (The president house of bangladesh). Тексерілді, 17 сәуір 2008.
  31. Үлгі:সংবাদ উদ্ধৃতি