Бенедикт Камбербэтч

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Бенедикт Камбербэтч
Benedict Cumberbatch
Сурет
Шерлок Холмс рөліндегі Бенедикт Камбербэтч
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі:

Бенедикт Тимоти Карлтон Камбербэтч

Туған күні:

19 шілде 1976(1976-07-19) (39 жас)

Туған жері:

Лондон,
Ұлыбритания

Мамандығы:

актер

IMDb:

ID 1212722

Бенедикт Тимоти Карлтон Камбербэтч (ағылш. Benedict Timothy Carlton Cumberbatch; 19 шілде 1976, Лондон) — британдық театр, кино және телекөрініс актері. Бірнеше рөлдерімен танымал, солардың ішінде: BBC медиакорпорациясының «Хокинг» фильміндегі (2004) Стивен Хокинг , «Таңқаларлық жеңілдік» (2006) тарихи фильміндегі Уильям Пит, «Соңғы жау» (2008) мини-сериалындағы Стивен Эзард, «Сатқын» фильміндегі (2007) Пол Маршалл, «Кішкентай арал» (2009) Пол Маршалл және BBC-дің төл туындысы - «Шерлок» телехикаясындағы (2010-2014) Шерлок Холмс , «Стартрек: Көтеріліс» фантастикалық фильміндегі Хан Нуньен Сингх, «Бесінші билік» (2013) биографиялық триллеріндегі журналист Джулиан Ассанж, «Ұқсату ойыны» (2014) тарихи драмасындағы математик Алан Тьюринг рөлдері.

Өмірбаяны[өңдеу]

Жастық шағы және білім жолы[өңдеу]

Әкесі - әртіс Тимоти Карлтон (шын есімі Тимоти Карлтон Камбербэтч) және анасы - әртіс Ванда Вентхам. Камбербэтч Батыс Сассекстегі Брамблтай мектебінде оқуын бастап, кейін алғаш сахнаға шыққан Лондонның солтүстік-батыс бөлігіндегі Хэрроу мектебінде жалғастырды. Мектеп табалдырығын аттаған соң бір жыл бойы тибет шіркеуінде ағылшын пәнінен дәріс берді де, кейін Манчестер университетінде театр өнеріне үйренді. Оқу орнында ол бұрынғы дос қызы – Оливия Пуле әртісін кездестірді. Оқу орнын бітірген соң театрлық өнерін музыка және драмалық өнер бағытындағы Лондон академиясында шыңдаған болатын.

Карьера[өңдеу]

Театр[өңдеу]

«Алмейда», «Ройал-Корт» және ұлттық театрде 2001 жылдан бастап Камбербэтч бас рөлдерді сомдай бастады. Және 2005 жылы 19 мамыр күні Герцог Йоркск театрі, 2005 жылы 16 наурыз күні «Алмейда» театрінде көрсетілген «Гедде Габлердегі» Тесман рөлін жоғары дәрежеде сомдағаны үшін Лауренс Оливье марапатына иеленді. Сонымен қатар ол көптеген жұлдыздар қатысқан «Олд Вик» Лондон театрінде өткізілген «Балалар монологында» белсенділік көрсетті. Бағдарламаның режиссері Дэнни Бойл болып табылады, ал бағдарламаға қатысушылар тізіміне Джемма Артертон және Сэмюэл Уэст кіреді. 2011 жылдың ақпан айында Мэри Шеллидің «Франкенштейн» шығармасының спектакль премьерасы өтті. Дэнни Бойлдың ойластыруымен Камбербэтч серігімен бірге — Джонни Ли Миллермен кезектесіп Виктор Франкенштейн рөлін сомдаған болатын. Спектакльде атқарған жұмысы ушін әртіс Лоуренс Оливье және Evening Standard марапаттарына иеленеді.

Телекөрініс[өңдеу]

Камбербэтчтің тележобалардағы жұмыстары «Жүрек соққысы» (2000, 2004) сериалында, ITV «Қырық жастан асты» (2003) комедиялық сериалындағы рөлдерінде көрініс табады.

2004 жылы «Хокинг» фильмінде Стивен Хокинг рөлін сомдағаны үшін Камбербэтч BAFTA TV Awards премиясына иеленіп, фильмдерде көрсеткен әртістік шеберлігі үшін «Алтын нимфамен» марапатталады.

2005 жылы Уильям Голдинг трилогиясымен «Жер жүзіне саяхат» атты шағын сериалында Эдмунд Тэлбот - басты рөлін сомдайды. Режиссёр Дэвид Аттвудтың айтуы бойынша олар Бенедикт Камбербэтчті аз уақыт аралығында тапқан екен. «Бізге жас әрі жағымсыз, аристократ рөлін сенімді ойнай алатын жақсы әртіс керек болды. Алайда ол кадрда төрт жарым сағат өзін ұстай алатын және уақытпен жұмыс жасай алатын адам болуы қажет. Және Бенедикт бұл сұрақтардың барлығының жауабы еді». «Бенедикт бізге күнде керек болды, қиын сәттерде өз жұмысын тоқтатпады, қарсылықтарын білдірмелі. Ол жай ғана Эдмунд Тэлботқа айналды. Және бұл қасиет түсірілім тобының әрбір мүшесіне берілді. Фильмді төрт ай түсірілу барысында біз бір-бірімізде жақын таныдық»- деді продюсер Линн Хорсфорд. Сонымен қатар Бенедикт 2005 жылы «Broken News» комедиялық скетч-шоуда көрініс тапты. Кейін ол 2007 жылы қыркүйек айында көрсетілген «Стюарт: Өткен өмір» кітабының экранизациясында Том Хардимен бірге ойнады. «Соңғы жау» мини-сериалындағы Стивен Эзард рөлін сомдағаны үшін мини-сериал немесе телефильмде ең күшті әртіс атағына иеленіп, Satellite Award номинациясымен марапатталады. 2009 жылы «Марпл: Өлтіру оңай» атты фильмге түскен. Сонымен қатар «Кішкентай арал» телеэкранизацясында Бернард рөлін сомдағаны үшін BAFTA TV Awards премиясына иеленді. 2009 жылы мамыр мен маусым аралығында көрсетілген «Тынық мұхитының құпиясында» Камбербэтч әңгімеші рөлін сомдады. Ал 2009 жылы BBC медиакорпорациясының ұсынуымен Джон Мортимердің «Рампол и бунгало Пендждегі қылмыс» романында Бенедикт жас Рамполдың образына енді. Камбербэтч – 2010 жылғы маусым айында берген сұхбатында британдық ғылыми-фантастикалық «Доктор Кто» сериалының жанкүйері екенін және продюсері «Шерлок» телехикаясының продюсері мен оның жан досы Стивен Моффат болып табылатын бұл сериалда түскісі келетінін айтқан болатын. 2008 жылы Дэвид Теннантпен дәрігер рөлін сомдауды ақылдасып, кейін жанкүйерлердің алдында үлкен жауапкершілікті сезініп, 2014 жылы бұл телесериалда рөл сомдауға бас тартты. 2010 жылдан бастап сараптаушылар мойындаған «Шерлок» телесериалында Шерлок Холмс рөлін сомдай бастады. 2012 жылы көрсетілген «Парад соңы» телесериалында басты рөлде ойнады.

Жеке өмірі[өңдеу]

Бенедикт Камбербэтч әртіс Оливия Пулемен 12 жылдан астам уақыт жақын қарым-қатынаста болды. Кейін 2011 жылы қаңтар айында Оливиямен қарым-қатынасын үзген болатын. Одан соң біраз уақыт дизайнер Анна Джонспен кездесіп, танысқаннан кейін бірнеше ай өткен соң қайта қарым-қатынасын үзді. 2013 жылы қазан айында The Hollywood Reporter журналына сұхбат бере отырып, жеке өмірі туралы былай деп жауап берді: «Мен Лондон қаласында жалғыз тұрамын, балаларым жоқ. Бірақ болашақта балаларым болады деген үміттемін, себебі мен қазір көп уақытымды жұмысқа арнаймын және бос уақытымды достарыммен өткіземін...». 2014 жылдың 5 қарашада «The Times» газетінде Камбербэтч Софи Хантерге үйленгені жөнінде жарияланған. 2015 жылдың 13 маусымында Софи мен Бенедиктің тұңғыш ұлдары туылғаны туралы жарияланды.

Фильмография[өңдеу]

Жыл Қазақша атауы Шын атауы Рөлі
2002 Алтын орындары Fields of Gold Джереми
2002 Бархат соңы Tipping the Velvet Фредди
2002 Мылқау куәгер Silent Witnes Уоррен Рейд
2002 Ақ пілдерге ұқсас төмпешіктер Hills Like White Elephants Ер адам
2003 Елестер Spooks Джим Норт
2003 Патшаны өлтіру To Kill a King придворный
2003 Кембридж тыңшылары Cambridge Spies Эдвард Хэнд
2003 Қырықтан асты Fortysomething Рори Слипери
2004 Хокинг Hawking Стивен Хокинг
2004 Дюнкерк Dunkirk лейтенант Джимми Ленгли
2005 Натан Барли Nathan Barley Робин
2005 Жер жүзіне саяхат To the Ends of the Earth Эдмунд Тэлбот
2006 Ондыққа ену Starter for 10 Патрик Уоттс
2006 Таңқаларлық жеңілдік Amazing Grace Уильям Питт Младший
2007 Ажырамас Inseparable Джо / Чарли
2007 Стюарт: Өткен өмір Stuart: A Life Backwards Александр Мастерс
2007 Өтеу Atonement Пол Маршалл
2008 Соңғы жау The Last Enemy Стивен Изард
2008 Болейн тегінен шыққан The Other Boleyn Girl Уильям Кэри
2008 Марпл: қылмыс жасау оңай Marple: Murder Is Easy Люк Фитцуилльям
2009 Кішкентай арал Small Island Бернард
2009 Тегі Creation Джозеф Долтон Гукер
2010 Төрт арыстан Four Lions Эд
2010-2014 Құлақтандыру The Whistleblower Ник Кауфман
2010 Ван Гог Van Gogh: Painted with Words Винсент Ван Гог
2010 Шерлок Sherlock Шерлок Холмс
2010 Үшінші жұлдыз Third Star Джеймс
2010 Бурлеск ертегісі Burlesque Fairytales Генри Кларк
2011 Бұзықшылар Wreckers Дэвид
2011 Тыңшылар Tinker, Tailor, Soldier, Spy Питер Гиллем
2011 Соғыс жылқысы War Horse майор Стюарт
2012 Парад соңы Parade's End Кристофер Титженс
2012 Электрлік кино: өзіңді қалай ұстау керек Electric Cinema: How to Behave Хамфри Богарт
2012 Хоббит: Күтпеген саяхат The Hobbit: An Unexpected Journey дракон Смауг, Некромант
2012 Комадағы қыз Girlfriend in a Coma Данте Алигьери
2013 Стартрек: Көтеріліс Star Trek Into Darkness Хан Нуньен Сингх
2013 12 жыл құлшылық 12 Years a Slave Уильям Форд
2013 Тамыз: Осейдж сарайы August: Osage County Сәби Чарли» Эйкен
2013 Бесінші билік The Fifth Estate Джулиан Ассанж
2013 Шағын ұсыныс Little Favour Уоллэс
2013 Хоббит: Смаугтың ойрандалуы The Hobbit: The Desolation of Smaug дракон Смауг, Некромант
2014 LEGO The Hobbit: The Video Game LEGO The Hobbit: The Video Game дракон Смауг, Некромант
2014 Ұқсату ойыны The Imitation Game Алан Тьюринг
2014 Мадагаскар пингвиндері Penguins of Madagascar Волк Агент Секрет
2014 Хоббит: Бес армияның соғысуы The Hobbit: The Battle of the Five Armies дракон Смауг, Некромант
2015 Қара масса Black Mass Билл Балджер
2016 Дәрігер Стрэндж Doctor Strange Стивен Стрэндж / Дәрігер Стрэндж[
2017 Джунглия кітабы: Бастамасы Jungle Book: Origins Шерхан

Дереккөздер[өңдеу]