Ботсвана президенттерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Ботсвана Республикасының Президенті
ағылш. President of the Republic of Botswana
Flag of the President of Botswana.svg
Ботсвана президентінің штандарты
Mokgweetsi Masisi (May 2018).jpg
Мокветси Масиси Мамыр 2018 жыл
Лауазымды иеленуші
Мокветси Масиси
Ресми резиденциясы

Габороне Мемлекеттік үйі

Тағайындалды

Ұлттық Ассамблея сайлайды

Айлығы

10 жылдан артық емес

Лауазым пайда болды

30 қыркүйек 1966 жыл

Лауазымдағы алғашқы қызметші

Серетсе Кхама (1966–1980)

Ботсвана президенті (ағылш. President of the Republic of Botswana) — мемлекет басшысы және Ботсвана Республикасының үкіметінің басшысы, сондай-ақ қарулы күштердің бас қолбасшысы болып табылады.

Сайлау тәртібі[өңдеу]

Президент Ұлттық Кеңестің өкілеттік мерзіміне тең бес жылдық мерзімге сайланады. 1997 жылдан бастап, егер бұл Ассамблея мандатына сәйкес келмесе де, президенттің өкілеттігі 10 жылға дейін шектелген. Құжаттарды тапсыру кезінде Ұлттық Жиналысқа кандидаттарды ұсынған кезде олар Президенттің кейінгі сайлауы кезінде кімнің қолдауы керек екендігін көрсетуі керек. Президенттікке үміткерлердің бірі Ұлттық Жиналысының сайланған мүшелерінің басым көпшілігі жариялаған жағдайда, ол автоматты түрде президент болады. Егер ықтимал кандидаттардың ешқайсысы көпшілік жарияласа, Ассамблея қарапайым көпшілік дауыспен президент сайлайды (парламент мүшелерін арнайы тәртіппен сайланғанға дейін). Президенттікке үміткерлердің ешқайсысы үш сайлау кезеңінен кейін сайланбаған жағдайда, Ұлттық жиналыс автоматты түрде таратылады. Іс жүзінде, президент парламенттік көпшілік партиясының көшбасшысы.

Сәйкес Ме. Конституцияның 31-бабы, республика жариялаған кезде премьер-министрдің қызметін атқарған адам болды. 1997 жыл, сондай-ақ 10-жылдық мерзімді ауыстыру, оларды сондай-ақ, оның отставкасын немесе қайтыс лауазымдардың өткеннен жағдайда президенті конституциялық мұрагері болып табылады, өйткені Ботсвана Ұлттық Ассамблеясының вице-президенті депутаттары арасынан Президент тағайындайтын, бұрынғы президент, тек еңбекке жарамсыздық кезеңінде уақытша ауыстырады. Бірінші вице-президенті автоматты президенті ант, Кветта Масире ерте отставкаға кейін 1998 Фестус Могае басталды[1].

Ботсвана президенттері (1966-қазіргі)[өңдеу]

Потрет Аты
(Туған–Өлім)
Сайлау Кеңсе алды Сол офис Саяси партия
1 Estatua de Sir Seretse Khama.jpg Серетсе Кхама
(1921–1980)
1965
1969
1974
1979
30 қыркүйек 1966 13 шілде 1980[†] БДП
2 QuettMasire1980 (cropped).jpg Кветт Масире
(1925–2017)
1984
1989
1994
18 July 1980 31 March 1998 БДП
3 Festus Mogae 2009-06-23.jpg Фестус Могае
(1939–)
1999
2004
1 сәуір 1998 1 сәуір 2008 БДП
4 Ian Khama (2014) (cropped).jpg Ян Кхама
(1953–)
2009
2014
1 сәуір 2008 1 сәуір 2018 БДП
5 Mokgweetsi Masisi (May 2018).jpg Мокветси Масиси
(1961–)
1 сәуір 2018 қазіргі уақыт. BDP

Диаграмма Мерзімнің кестесі[өңдеу]

Мокветсе МасисиКхама, ЯнФестус МогаеКветт МасиреСеретсе Кхама

Тағы қараңыз[өңдеу]

  • The President and Vice President Конституция Ботсваны, глава 4, часть 1.