Брюс Ли

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Брюс Ли

Брюс Ли (ағылш. Bruce Lee); туған кезіндегі аты — Ли Сяолун (қыт. 李小龙, ағылш. Li Xiao Long, ересек кезіндегі аты — Ли Чжэньфань (қыт. 李振藩, ағылш. Lee Jun Fan); 27 қараша 1940 жыл, Сан-Франциско — 20 шілде 1973 жыл, Гонконг) — шығыс жекпе-жегінің шебері, АҚШ және Гонконг киноактері, сондай-ақ кинорежиссер, продюссер және сценарийші.

Өмірбаяны[өңдеу]

1940 жылы 27 қарашада АҚШ-тың Калифорния штатындағы Сан-Франциско қаласында дүниеге келген. Қытайда Ли Сяо Лун, Ли Дженфан есімдерімен де танымал. Бала кезінен фильмдерге түсе бастаған.

Кино мансабында 36 фильмге түскен. Батысқа Шығыс жекпе-жегін танытқан. Оның өмірі мен шығармашылығы жайлы 30-ға тарта фильм түсірілген. XX ғасырдың екінші жартысында Еуропа елдері мен АҚШ-та шығыс жекпе-жегінің жұлдызы ретінде кеңінен танылған. Кунг-фу және тайжичуан өнерін меңгерген. Сонымен қатар бокспен және дзюдомен айналысқан. «Джит Кун-до» деген атпен кунг-фудың өзіндік стилін жасап шығарған. 1971 жылы отбасымен Гонконгқа көшіп келеді. 1973 жылы 20 шілдеде Гонконгта 32 жасында қайтыс болған.

Фильмография[өңдеу]

  • 1941 — Алтын қақпадағы қыз (сәби)
  • 1948 — Байлық туралы арман
  • 1949 — Sai See in the Dream (Сэй Си)
  • 1950 — Балақай Чунг
  • 1951 — Бүлдіршін (/менің ұлым А Чунг)
  • 1951 — Балалық шақ
  • 1953 — A Myriad Homes
  • 1953 — Әкейдің кінәсі
  • 1953 — Ананың көз жасы
  • 1953 — In the Face of Demolition
  • 1955 — Махаббат
  • 1955 — Махаббат (2 бөлім)
  • 1955 — Жетімнің қасіреті
  • 1955 — Адал әйел
  • 1955 — Жетімнің әні
  • 1955 —
  • 1956 — Ажырасуға кештік қылады
  • 1957 — Нөсер
  • 1957 — Аяулы қыз
  • 1958 — Жетім (А Сан)
  • 1966—1967 — Жасыл шершень (Като)
  • 1968 — Марлоу (эпизодтық роль)
  • 1971 — Үлкен босс (Чжэн Чаоань)
  • 1972 — Тентектің жұдырығы (Чэнь Чжэнь)
  • 1972 — Айдаһардың жолы (Тан Лунг)
  • 1973 — Айдахар (Ли)
  • 1978 — Өліммен ойын (Билли Ло)
  • 1981 — Өлім мұнарасы (Билли Ло)

Дереккөздер[өңдеу]

Сілтемелер[өңдеу]