Грекиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Грекияның 17 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 15 нысан мәдени, 2 аралас критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Грекия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 8 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Dodwell Temple of Apollo Epicurius.jpg Бассадағы Аполлон ғибдатханасы
(гр. Ναός Επικούριου Απόλλωνα)
Мессения, Трифилия, Аркадия б.з.б.V ғ. 1986 392 i, ii, iii
2 Delphi stairs2.JPG Дельфы қаласының қираған үйінділері
(гр. Αρχαιολογικός Τόπος Δελφών)
Дельфы қаласы
Ном: Фокида
б.з.б.VI ғ. 1987 393 i, ii, iii, iv, vi
3 Attica 06-13 Athens 50 View from Philopappos - Acropolis Hill.jpg Афинадағы Акрополь
(гр. Ακρόπολη Αθηνών)
Афины қаласы
Ном: Афины
б.з.б.438жыл 1987 404 i, ii, iii, iv, vi
4 Mount Athos by cod gabriel 36.jpg Афон
(гр. Άγιο Όρος)
Ном: Халкидики 1988 454 i, ii, iv, v, vi, vii
5 Moni Varlaam BW 2017-10-07 09-19-06.jpg Метеора монастырлері
(гр. Μετέωρα)
Каламбака қаласы
Ном: Трикала
XI-XV ғ. 1988 455 i, ii, iv, v, vii
6 Rotunda of Galerius (February 2009).jpg Салоники қаласындағы ежелгіхристиан жіне византия ескерткіштері:
(гр. Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης)
Салоники қаласы
Ном: Салоники
IV-XV ғ. 1988 456 i, ii, iv
7 Epidauros Abaton 2008-09-11.jpg Эпидаврдағы архитектуралық ескерткіштер
(гр. Αρχαιολογικός τόπος Επιδαύρου)
Ном: Арголида б.з.б.IV ғ. 1988 491 i, ii, iii, iv, vi
8 RhodesIntérieurDuPalais.JPG Родос
(гр. Ρόδος)
Родос қаласы
Додеканес аралдары
13091523 1988 493 ii, iv, v
9 Mistra 11.jpg Мистра ежелгі қала
(гр. Μυστράς)
Мистра қаласы
Ном: Лакония
1249 1989 511 ii, iii, iv
10 Olympie Temple Zeus.JPG Олимпияның археологиялық ескерткіштері
(гр. Αρχαιολογικός Τόπος Ολυμπίας)
Ном: Элида б.з.б.X ғ. 1989 517 i, ii, iii, iv, vi
11 Ancient Delos.jpg Делос аралы
(гр. Δήλος)
Киклады архипелагы | 1990 530 ii, iii, iv, vi
12 Monastery of Hosios Loukas winter.jpg Дафни, Осиос Лукас және Неа Мони византиялық монастырлері
(гр. Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου)
Номдар: Аттика, Орталық Грекия, Солтүстік Эгей аралдары X-XII ғ. 1990 537 i, iv
13 Heraion antika bitar, Samos Grekland.JPG на острове Самос аралындағы Пифагорея және Гера ғибдатханасы
(гр. Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου)
Ном: Самос б.з.б. 3000 жыл 1992 595 ii, iii
14 Vergina Tombs Entrance.jpg Вергинадағы археологиялық ескерткіштер
(гр. Αρχαιολογικός Χώρος των Αιγών (σημερινή ονομασία Βεργίνα))
Верия қаласы
Ном: Иматия
б.з.б.XI ғ. 1996 780 i, iii
15 Lions-Gate-Mycenae.jpg Микен және Тиринфтағы археологиялық ескерткіштер
(гр. Αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας)
Ном: Арголида б.з.б.XV-XII ғ. 1999 941 i, ii, iii, iv, vi
16 Patmos monastery.jpg Патмос аралындағы тарихи орталық. Додеканес аралдары Х ғ. 1999 942 iii, iv, vi
17 Corfu old town & Old Fortress.jpg Корфу ежелгі қаласы
(гр. Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας)
Ном: Керкира б.з.б.VIII ғ. 2007 978 iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Palazzo Minosse7.jpg Кносс сарайы
(гр. Παλάτι της Κνωσού)
Кносс қаласы
Крит аралы
б.з.б. 1700—1400 ж. 2003 267 ii, iii
2 Nicopolis LR wall.jpg Никополь қаласының үйінділері
(гр. Νικόπολις)
Ном: Эпир б.з.б. 31 ж. 2003 270 i, ii, iii, iv, vi
3 Philippi AgoraAndAcropolis.JPG Филиппы қаласының үйінділері
(гр. Φίλιπποι)
Ном: Батыс Македония және Фракия б.з.б. 356 ж. 2003 1788 ii, iii, iv, vi
4 Theatre at Thorikos.jpg Лаврион қаласы
(гр. Λαύριο)
Ном: Батыс Аттика 2003 1789 ii, iii, iv
5 Mytikas summit PJS.jpg Олимп тауы
(гр. Όλυμπος)
Ном: Фессалия 2003 1790
6 Lake Prespa.jpg Преспа көл аймағы
(гр. Λίμνες Πρέσπες)
Ном: Батыс Македония 2003 1791
7 Flag of Greece.svg Дадия—Лефкимми—Соуфлион ұлттық паркі
(гр. Δαδιά - Σουφλί)
Ном: Эврос 2003 1792 vii, x
8 Samaria Gorge 17.jpg Самариас үңгірі
(гр. Φαράγγι της Σαμαριάς)
Крит аралы 2003 1793 vii, viii, ix, x

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Грециядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 6 желтоқсан 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]