Грузиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Грузияның 3 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандардың барлығы тізімге мәдени критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Грузия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 16 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Svetitskhoveli1.jpgJvari monastery, outside Mtsketa.jpg Мцхетаның тарихи ескерткіштері
(грузинше მცხეთის ისტორიული მონუმენტები)
* Светицховели
* Джвари
Мцхета-Мтианети VI ғ. және XI ғ. 1994 708 iii, iv
2 Bagrati cathedral, Georgia.jpgGelati (7).jpg Баграта ғибдатханасы және Гелат монастырі
(грузинше ბაგრატის ტაძარი და გელათის მონასტერი)
Кутаиси
Имеретия
XI-XII ғ. 1994 710 iv
3 Ushguli Svaneti 1822.jpg Сванетия
(грузинше ზემო სვანეთი)
Самегрело — Земо-Сванети XII ғ. 1996 709 iv, v

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Alaverdi monastery in Kakheti, Georgia (3).jpg Алаверди (кафедралды собор)
(грузинше ალავერდი)
Ахмета
Кахетия
XI ғ. 2007 5221 iv, vi
2 Ananuri 6.jpg Ананури
(грузинше ანანურის ციხე)
Тбилиси
Мцхета-Мтианети
XVI-XVIII ғ. 2007 5222 iii
3 Kolkheti National park.jpg Колхида көне аймағының ормандары мен батпақтары
(грузинше კოლხეთის ეკოსისტემა)
Гурия, Самегрело — Земо-Сванети, Аджария 2007 5223 viii, x
4 David Gareja monastery complex.jpg Давидо-Гареджий монастырлер кешені
(грузинше დავითგარეჯა)
Тбилиси
Кахетия
VI ғ. 2007 5224 i, ii, iii, iv, v, vi, vii, x
5 Dmanisi cranium D2700 (B).jpg Дманисидегі «Грузиялық адамның» қазба орындары
(грузинше დმანისი)
Квемо-Картли 2007 5225 iii, v
6 Gremi Kakheti01.jpg Греми
(грузинше გრემი)
Кварели
Кахетия
XVI ғ. 2007 5226 ii, iii
7 Kvetera1.jpg Кветера
(грузинше კვეტერა)
Телави
Кахетия
X ғ. 2007 5227 iii, iv
8 Jvarboseli.jpg Мта-Тушети
(грузинше მთა-თუშეთი)
Кахетия 2007 5228 iv, v, vii, x
9 Nikortsminda.jpg Никорцминда
(грузинше ნიკორწმინდა)
Амбролаури
Рача-Лечхуми және Квемо Сванети
XVI-XVII ғ. 2007 5229 ii, iv
10 Samtavisi Cathedral.jpg Самтависи
(грузинше სამთავისი)
Гори
Шида-Картли
XI ғ. 2007 5230 iv
11 Shatili village, Georgia.jpg Шатили
(грузинше შატილი)
Мцхета-Мтианети 2007 5232 iv
12 007 Tbilissi Vieille ville Balcons de bois.JPG Көне Тбилиси
(грузинше ძველი თბილისი)
Тбилиси XVI ғ. 2007 5233 ii, iii, iv, v, vi
13 Uplistsikhe view.jpg Уплисцихе
(грузинше უფლისციხე)
Ең жақын қала: Гори
Шида-Картли
б.з.д. II-I мыңжылдық 2007 5234 ii, iii, iv, v
14 Vani. View of the city from the hill of Vani Archaeological Museum.jpg Вани
(грузинше ვანი)
Имеретия б.з.д. VII-I ғ. 2007 5235 ii, iii, vi
15 Vardezia.jpgKhertvisi (1).jpg ВардзиаХертвиси
(грузинше ვარძია-ხერთვისის ციხე)
Самцхе-Джавахети X-XVI ғ. 2007 5236 ii, iii, iv, v, vi, vii
16 Gelati (7).jpg Гелат монастырі
(грузинше გელათის მონასტერი)
Кутаиси
Имеретия
XI-XII ғ. 2013 5843 iv

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Грузидағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 19 наурыз 2012. Тексерілді, 17 қазан 2011.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]