Джейк Джилленхол

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Джейкоб Джилленхол
Jacob Gillenhaal
Сурет
Джилленхол 2019 жыл
Жалпы мағлұмат
Туған күні

19 желтоқсан 1980 (1980-12-19) (40 жас)

Туған жері

Лос Анжелес, Калифорния, АҚШ

Азаматтығы

 АҚШ

Мамандығы

актер

Белсенді жылдары

1991 – қазіргі уақытқа шейін

Марапаттары

BAFTA (2006)

IMDb

ID 0350453

Джейкоб Бенджамин «Джейк» Джилленхол (ағылш. Jacob Benjamin "Jake" Gyllenhaal, МФА [ˈdʒɪlənhɔːl][1]; 19 желтоқсан 1980, Лос Анжелес, Калифорния, АҚШ) — америкалық актёр, 2006 жылғы «Оскар» жүлдесінің номинанты, BAFTA сыйлығының лауреаты. Режиссер Стивен Джилленхолмен сценарист Наоми Фонердың ұлы, әрі актриса Мэгги Джилленхолдың інісі. 11 жасында фильмге түсе бастады. Ең бірінші басты рөлін «Октябрьское небо» (1999) фильмінде ойнады. Сонымен қоса «Донни Дарко» фильмінде басты рөлді сомдады. «Послезавтра» блокбастерінде студенттың рөлін ойнады. Оның келесі ірі рөлі «Морпехи» (2005) фильміндегі теңіз жаяуәскері болды. Сол жылы бисексуал - ковбой рөлімен «Горбатая гора» фильмінде көрінді.

Балалық шағы[өңдеу]

Джилленхол Лос-Анджелес, Калифорнияда режиссер Стивен Джилленхол мен сценарист Наоми Фонердің отбасында дүниеге келген. Анасының тұрмысқа шықпағанға дейінгі тегі Акс еді. Ол Ресейден келген еврей иммигранттар Самуэл Акс пен Рут Сильбовичтың қызы еді. Мэгги Джилленхолдың әпкесі - актриса, және ол әпкесімен «Донни Дарко» фильмінде әріптес болды. Джилленхолдың әкесі сведенборгианизм (христиандықтың жаңа формасы) ортасында тәрбиеленді және ол Йюлленхол атты швед аристократтарының отбасын еді. Джилленхолдың сөзінше, ол өзін «басқа емес, еврей сезінген». Джилленхолдың ата-анасы Джейктың өзін қамтамасыз ету үшін жазда жұмыс істеуін қалаған. Ол суда құтқарушы болып, отбасылық досының мейрамханасында ыдыс жуушы болып қызмет атқарды.

Фильмография[өңдеу]

Жыл Қазақша атауы Шынайы атауы Рөл
1991 ф Городские пижоны City Slickers Дэнни Робинс
1993 ф Опасная женщина A Dangerous Woman Эдвард
1993 ф Джош және Сэм Josh and S.A.M. Леон
1994 с Убойный отдел Homicide: Life on the Street Мэтт Эллисон
1998 ф Доморощенный Homegrown Джейк / Голубой Кэхэн
1999 ф Қазан аспаны October Sky Хомер Хикэм
2001 ф Донни Дарко Donnie Darko Донни Дарко
2001 ф Парень из пузыря Bubble Boy Джимми Ливингстон
2001 ф Сүйкімді және тартымды Lovely & Amazing Джордан
2002 ф Хорошая девочка The Good Girl Томас Холден Уортнер
2002 ф Тас жол Highway Пайлот Келсон
2002 ф Миля лунного света (англ.) Moonlight Mile Джо Нэст
2004 ф Послезавтра The Day After Tomorrow Сэм Холл
2005 ф Горбатая гора Brokeback Mountain Джек Твист
2005 ф Доказательство Proof Хэл Доббс
2005 ф Морпехи Jarhead Энтони Своффорд
2007 ф Зодиак Zodiac Роберт Грейсмит
2007 ф Нұсқа Rendition Даглас Фримен
2009 ф Ағайынды Brothers Томми Кэхилл
2010 ф Принц Персии: Пески времени Prince of Persia: The Sands of Time Ханзада Дастан
2010 ф Любовь и другие лекарства Love and Other Drugs Джейми Рэндалл
2011 ф Бастапқы код Source Code Колтер Стивенс
2012 ф Патруль End of Watch офицер Тейлор
2013 ф Жау Enemy Адам Белл/Энтони Сентклер
2013 ф Пленницы Prisoners детектив Локи
2014 ф Стрингер Nightcrawler Луи Блум
2015 ф Любовная загвоздка Accidental Love Говард Бёрдуэлл
2015 ф Левша Southpaw Билли Хоуп
2015 ф Эверест Everest Скотт Фишер
2015 ф Разрушение Demolition Дэвис Митчелл
2016 ф Под покровом ночи Nocturnal Animals Тони Гастингс / Эдвард Шеффилд
2017 ф Живое Life Медицина қызметкері Дэвид Джордан
2017 ф Окча Okja доктор Джонни Уилкокс
2017 ф Сильнее Stronger Джефф Бауман
2018 ф Жабайы өмір Wildlife Джерри Бринсон
2018 ф Ағайынды Систерс The Sisters Brothers Джон Моррис
2019 ф Бархатная бензопила Velvet Buzzsaw Морф Вандеруолт
2019 ф Өрмекші-адам: Үйден жырақта Spider-Man: Far From Home Квентин Бек / Мистерио

Дереккөздер[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]