Корея Республикасының премьер-министрлердің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Оңтүстік Кореяның премьер-министрлері (кор. 국무총리?, 國務總理?) Ұлттық Ассамблеяның мақұлдау тұсында Мемлекет президентімен тағайындалады. Оңтүстік Корея премьер-министрі парламент мүшесі болуға міндетті емес.[1].

Төменде Бірінші Кореядан Алтыншы Республикаға дейінгі Оңтүстік Корея премьер-министрлерінің тізімі келтірілген. Бірінші бағанда қатарынан Премьер-Министр қызметін атқарған тұлғалар, ал екінші бағанда Премьер-Министрдің қызмет мерзімдері немесе әкімшілігі дәйектелген.

Премьер-министрлер тізімі[өңдеу]

      Консервативті (қол жетімді: Тегін Корея)       Либералды (ағымдағы: Бірлескен демократиялық партия)       Уридан       Әскери       Тәуелсіз

Премьер-министр Өкілеттік мерзімі Саяси партия Мемлекет басшысы
Сурет Аты Жұмысқа кірісу Тапсырманы қалдырмаңыз Ұзақтығы
Бірінші республикалық премьер-министрлер
1 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ли Юн Йон
Yi Yun-yong

백사 이윤영 / 白史 李允榮

31 шілде

1948

27 қыркүйек

1948

15 Тәуелсіз Rhee Syng-Man in 1948.jpg

Ли Сың Ман

2 이범석.JPG Ли Бом Сок

I. Beomseok
이범석 / 李範奭

27 қыркүйек

1948

20 наурыз

1949

174 Тәуелсіз
3 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ли Юн Йон
Yi Yun-yong

백사 이윤영 / 白史 李允榮

20 наурыз

1949

27 қыркүйек

1949

423 Тәуелсіз
4 이범석.JPG Ли Бом Сок

I. Beomseok
이범석 / 李範奭

31 шілде

1948

20 сәуір

1950

628 Тәуелсіз
Shin sung.jpg Ұлттық қорғаныс министрі

Син Сон Мо
Sin Seongmo
신성모 / 申性模

21 сәуір

1950

23 қараша

1950

216 Тәуелсіз
Baek nak jun.JPG Ұлттық қорғаныс министрі

Пэк Нак Чун(Уақытша)
Paek Nak-chun
백낙준 / 白樂濬

3 қараша

1950

15 қараша

1950

12 Тәуелсіз
2 John Myun.jpg Чан Мён

Jang Myeon
장면 / 張勉

23 қараша

1950

24 сәуір

1951

152 Тегін Корея
Heo Jeong.png Салоннан сыртқа қарау

Хо Джон (Уақытша)
Ho Chong
허정 / 許政

24 қараша

1951

9 сәуір

1952

137 Тегін Корея
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg емес-кабинет министрлері

Ли Юн Ён (Уақытша)
I. Yunyeong
이윤영 / 李允榮

24 сәуір

1952

6 мамыр

1952

27 Тегін Корея
3 Jang Taek.jpg Чан Тхэк Сан

Jang Taeksang
장택상 / 張澤相

6 мамыр

1952

6 қазан

1952

153 Тегін Корея
Baek Du-jin.jpg Стратегия және қаржы министрі

Пэк Ту Джин (Уақытша)
Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭

9 қазан

1952

24 сәуір

1953

200 Тегін Корея
4 Пэк Ту Джин

Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭

24 сәуір

1953

17 маусым

1954

419
5 Byeon Yeong-tae.jpg Пён Ён Тхэ

Byeon Yeongtae
변영태 / 卞榮泰

28 маусым

1954

28 қараша

1954

164 Тегін Корея
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ішкі істер министрі

Пэк Хан Сон (Уақытша)
Baek Hanseong
백한성 / 白漢成

28 қараша

1954

30 қараша

1954

2 Тегін Корея
Билік алынып тасталды (28 қараша 1954 – 27 сәуір 1960)
Екінші республикалық кезеңнің премьер-министрлері
Билік қалпына келтірілді
6 Heo Jeong.png Хо Джон

Heo Jeong
허정 / 許政

15 маусым

1960

18 тамыз

1960

64 Бірлескен демократиялық партия Yun Bo-seon.jpg

Юн Бо Сон

(2) John Myun.jpg Чан Мён

Jang Myeon
장면 / 張勉
(2nd time)

18 тамыз

1960

18 мамыр

1961

273 Бірлескен демократиялық партия
Билік алынып тасталды (18 мамыр 1961 – 17 желтоқсан 1963)
Ұлттық қайта құру жөніндегі Жоғарғы Кеңестің Президенті
장도영.jpg Бас штаб бастығы

Чан До Ён
Jang Doyeong
장도영 / 張都暎

21 мамыр

1961

3 шілде

1961

43 Әскери Yun Bo-seon.jpg

Юн Бо Сон

Song Yo Chan.jpg Бас штаб бастығы

Сон Ё Чхан
Song Yochan
송요찬 / 宋堯讚

3 шілде

1961

16 маусым

1962

348 Әскери
Park Chung-hee 1963's.png Бас генерал

Пак Чон Хи
Bak Jeonghui
박정희 / 朴正熙

18 маусым

1962

10 шілде

1962

24 Әскери Park Chung-hee 1963's.png

Пак Чон Хи

Kim Hyun-chul, 1961-may-16.jpg Ұлттық қайта құру жөніндегі Жоғарғы Кеңестің Президенті

Ким Хён-чул
Gim Hyeoncheol
김현철 / 金顯哲

10 шілде

1962

16 желтоқсан

1963

525 Тәуелсіз
Үшінші республиканың премьер-министрі
Билік қалпына келтірілді
7 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg И Юнь-Ён

Choe Duseon
최두선 / 崔斗善

17 желтоқсан

1963

10 мамыр

1964

145 Тәуелсіз Park Chung-hee 1963's.png

Пак Чоң Хи

8 General Chung Il-kwon 02.jpg Чон Иль Гвон

Jeong Ilgwon
정일권 / 丁一權

10 мамыр

1964

20 желтоқсан

1970

2415 Тәуелсіз
(4) Baek Du-jin.jpg Пэк Ту Джин

Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭
(2. рет)

20 желтоқсан

1970

4 маусым

1971

166 Тәуелсіз
9 Kim Jong-pil 1999.png Ким Джон Пхиль

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌

4 маусым

1971

19 желтоқсан

1975

1659 Тәуелсіз
Төртінші республикалық премьер-министрлер
Choi Kyu Hah.png Чхве Гю Ха (Уақытша)

Choe Gyuha
최규하 / 崔圭夏

9 желтоқсан

1975

13 наурыз

1976

85 Тәуелсіз Park Chung-hee 1963's.png

Пак Чоң Хи

10 13 наурыз

1976

6 желтоқсан

1979

1363
11 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Син Хён Хвак

Sin Hyeonhwak
신현확 / 申鉉碻

12 желтоқсан

1979

22 мамыр

1980

168 Тәуелсіз Choi Kyu Hah.png

Чхве Гю Ха

Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Пак Чхун Хун (Уақытша)

Bak Chunghun
박충훈 / 朴忠勳

22 мамыр

1980

2 қыркүйек

1980

103 Әскери Chun Doo-hwan.png

Чон Ду Хван

Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Нам Док У (Уақытша)

Nam Deogu
남덕우 / 南德祐

2 қыркүйек

1980

22 қыркүйек

1980

20 Тегін Корея)
12 22 қыркүйек

1980

4 қаңтар

1982

469
Бесінші республикалық премьер-министрлер
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ю Чхан Сун (Уақытша)

Yu Changsun
유창순 / 劉彰順

4 қаңтар

1982

23 қаңтар

1982

19 Тегін Корея) Chun Doo-hwan.png

Чон Ду Хван

13 Ю Чхан Сун

Yu Changsun
유창순 / 劉彰順

23 қаңтар

1982

24 маусым

1982

152
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ким Сан Хёп (Уақытша)

Gim Sanghyeop 김상협 / 金相浹

24 маусым

1982

20 қыркүйек

1982

88 Тегін Корея)
14 21 қыркүйек

1982

14 қазан

1983

389
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Чин И-Чонг (Уақытша)

Jin Uijong
진의종 / 陳懿鍾

Үлгі:Küçük

1983

Үлгі:Küçük

1983

3 Тегін Корея)
15 Чин И-Чонг

Jin Uijong
진의종 / 陳懿鍾

17 қазан

1983

11 қараша

1984

397
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Шин Бён Хён (Уақытша)

{Sin Byeonghyeon
신병현 / 申秉鉉

11 қараша

1984

18 ақпан

1985

93 Тегін Корея
Lho Shin-yong.jpg Но Син Ён (Уақытша)

No Sinyeong
노신영 / 盧信永

18 ақпан

1985

16 мамыр

1985

87 Тегін Корея)
16 16 мамыр

1985

26 мамыр

1987

740
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ли Хан Ги (Уақытша)

I. Hangi
이한기 / 李漢基

26 мамыр

1987

14 шілде

1987

49 Тегін Корея
Sadao Kagawa, Ki-61.jpg Ким Джон Нёль (Уақытша)

Gim Jeongryeol
김정렬 / 金貞烈

14 шілде

1987

7 тамыз

1987

24 Тәуелсіз
17 7 тамыз

1987

25 ақпан

1988

202
Алтыншы республикалық дәуірдің премьер-министрлері
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ли Хён Джэ (Уақытша)

I. Hyeonjae
이현재 / 李賢宰

25 ақпан

1988

2 желтоқсан

1988

281 Тәуелсіз Roh Tae-woo - cropped, 1989-Mar-13.jpg

Ро Дэ У

18 2 наурыз

1988

5 желтоқсан

1988

278
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Кан Ён Хун

Gang Yeonghun
강영훈 / 姜英勛

5 желтоқсан

1988

16 желтоқсан

1988

11 Демократиялық Республикалық партия (1988-1990)

Тегін Корея (1990)

19 16 желтоқсан

1988

27 желтоқсан

1990

741
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Но Джэ Бон (Уақытша)

No Jaebong
노재봉 / 盧在鳳

23 қаңтар

1991

5 желтоқсан

1992

26 Тегін Корея
20 Хён Сын Джон

Hyun Soongjong
노재봉 / 盧在鳳

8 қазан

1992

24 ақпан

1993

139
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Хван Ин Сон (Уақытша)

Hyun Soongjong
정원식 / 鄭元植

24 мамыр

1991

16 желтоқсан

1991

295 Тәуелсіз
21 Ли Хвечхан

Lee Hoichang
정원식 / 鄭元植

17 желтоқсан

1993

21 сәуір}}

1994

125
22 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ли Ён Док

Lee Yungdug
현승종 / 玄勝鍾

21 сәуір

1994

16 желтоқсан

1994

239 Тәуелсіз
23 Lee Hong Koo.png Ли Хон Гу

Lee Hongkoo
황인성 / 黃寅性

17 желтоқсан

1994

17 желтоқсан

1995

365 Тегін Корея Kim Young Sam 1996.png

Ким Ёң Сам

24 Lee Soo-sung 1 (cropped).jpg Ли Су Сон

Lee Soosung
이회창 / 李會昌

17 желтоқсан

1995

4 наурыз

1997

443 Тегін Корея
25 Goh Kun 2003-11-08.jpg Го Гон

Goh Kun
이영덕 / 李榮徳

4 наурыз

1997

2 наурыз

1998

362 Тегін Корея
26 Kim Jong-pil 1999.png Ким Джон Пхиль

Kim Jongpil
이홍구 / 李洪九

2 наурыз

1998

12 қаңтар

2000

681 Тегін Корея
27 Tae-Joon Park.jpg Пак Тхэджун

I. Suseong
이수성 / 李壽成

12 қаңтар

2000

18 мамыр

2000

127 Тегін Корея
28 Lee Han-Dong.jpg Ли Хан Дон

Lee HanDong
이한동 / 李汉东

23 мамыр

2000

28 маусым

2000

Тәуелсіз 36
29 маусым

2000

10 шілде

2002

741 Бірлескен демократиялық партия Kim Dae-jung (Cropped).png
Ким Дэ Чжун
(9) Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Чан Сан

Chang Sang
장상 / 張裳

11 шілде

2002

31 шілде

2002

20 Тәуелсіз
29 Dae-Whan CHANG7.jpg Чан Дэ Хван

Chang Daewhan
장대환 / 장대환

9 тамыз

2002

28 тамыз

2002

19 Бірлескен демократиялық партия
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Чон Юн Чурл

Jeon Yunchurl
김석수 / 金硕洙

29 тамыз

2002

9 қыркүйек

2002

11 Бірлескен демократиялық партия
30 2000년대 초반 서울소방 소방공무원(소방관) 활동 사진 총리센타방문-1 (김석수).jpg Ким Сок Су(Уақытша)

Kim Suksoo
김숙수 / 金硕洙

10 қыркүйек

2002

4 қазан

2002

24 Тәуелсіз
10 мамыр

2002

26 ақпан

2003

(2-і рет) Goh Kun 2003-11-08.jpg Го Гон

Goh Kun
고건 / 高建

27 ақпан

2003

24 ақпан

2004

452 Тәуелсіз
Lee Hae-chan prime ministerial portriat (cropped).jpg Ли Хэчхан

Lee Haechan
이해찬 / 李海瓚

30 маусым

2004

15 наурыз

2006

623 Бірлескен демократиялық партия
37 Han Myeong Sook 2006.png Хан Мёнсук

Han Myeongsook
한명숙 / 韓明淑

20 сәуір

2006

7 наурыз

2007

321 Уридан
38 Han Duck-soo.jpg Хан Доксу

Han Ducksoo
한덕수 / 韩惪洙

3 сәуір

2007

28 ақпан

2008

331 Тәуелсіз Roh Moo-hyun 3.jpg
Но Му Хён
35 Han Seung-Soo - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009.jpg Хан Сынсу

Han Seungsu
한승수 / 韓昇洙

26 ақпан

2008

28 қыркүйек

2009

577 Тегін Корея Sebastián Piñera - Lee Myung-bak (cropped).jpg
Ли Мёң Бак
36 ChungUnChan(060515)Cropped.jpg Чон Унчхан

Jeong Unchan
정운찬 / 鄭雲燦

28 қыркүйек

2009

11 тамыз

2010

317 Тегін Корея
Yoon Jeung-Hyun.jpg Стратегия және қаржы министрі

Юн Джун-хён (Уақытша)
Yun Jeunghyeon
윤증현 / 尹增鉉

11 тамыз

2010

1 қазан

2010

51 Тегін Корея
37 Kim Hwang Sik-1-1.jpg Ким Хвансик

Gim Hwangsik
김황식 / 金滉植

1 қазан

2010

26 ақпан

2013

879 Тәуелсіз
38 Chung Hong-won small.jpg Чон Хонвон

Jeong Hongwon
정홍원 / 鄭烘原

26 ақпан

2013

16 ақпан

2015

720 Тегін Корея Park Geun-hye presidential portrait.png

Пак Кын Хе

39 이완구 전 총리.png Ли Вангу

I. Wangu
이완구 / 李完九

16 ақпан

2015

27 сәуір

2015

70 Тегін Корея (Жаңа майдан)
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Премьер-министрдің орынбасары

Чхве Гён хван (Уақытша)
Choe Gyeonghwan
최경환 / 崔炅煥

27 сәуір

2015

18 маусым

2015

52 Тегін Корея (Жаңа майдан)
40 Hwang Kyo-ahn.PNG Хуаң Гё Ан

Hwang Gyoan
황교안 / 黃敎安

18 маусым

2015

10 наурыз

2017

2233 Тәуелсіз
10 наурыз

2017

11 мамыр

2017

Hwang Kyo-ahn December 2016.jpg

Хуаң Гё Ан
(Уақытша)

Deputy PM Yoo Ilho Press Conference 04.jpg Премьер-министрдің орынбасары'

Ю Иль Хо (Уақытша)
Yu Ilho
유일호 / 柳一鎬

11 мамыр

2017

31 мамыр

2017

20 Тегін Корея Moon Jae-in presidential portrait.jpg

Мұн Же Ен

41 South Korean Prime Minister Lee - 2017 (36235112603) (cropped).jpg Ли Нак Ён

I. Nakyeon
이낙연 / 李洛淵

31 мамыр

2017

14 қаңтар

2020

958 Бірлескен демократиялық партия
46 Chung Sye-kyun (cropped).jpg Чон Се Гюн

Chung Syekyun
정세균 / 丁世均

14 қаңтар

2020

16 сәуір

2021

458 Бірлескен демократиялық партия
_ Hong Nam-ki, Deputy Prime Minister and Minister of Economy and Finance.jpg Хон Нам Ки (Уақытша)

Hong Nam-ki
홍남기 / 洪楠基

16 сәуір

2021

14 мамыр

2021

28 күн Тәуелсіз
47 Ким Бу Гём

Kim Boo-kyum
김부겸 / 金富謙

14 мамыр

2021

Қазіргі уақыт 76 күн Бірлескен демократиялық партия

Уақыт сызбасы[өңдеу]

Чон Иль ГвонИ Юнь-ЁнКим Хён-чулПак Чон ХиСон Ё ЧханЧан До ЁнЧан МёнХо ДжонПэк Хан СонПён Ён ТхэПэк Ту ДжинПэк Ту ДжинЧан Тхэк СанЛи Юн ЁнХо ДжонЧан МёнПэк Нак ЧунСин Сон МоЛи Бом СокЛи Юн ЙонЛи Бом СокЛи Юн Йон

Дереккөздер[өңдеу]

Ортаққорда бұған қатысты медиа файлдар бар: Category:Prime ministers of South Korea

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]