Мартин Ландау

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Мартин Ландау
ағылш. Martin Landau
Сурет
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі:

Мартин Ландау

Туған күні:

20 маусым 1928(1928-06-20)

Туған жері:

АҚШ Бруклин, Нью-Йорк,

Қайтыс болған күні:

15 шілде 2017(2017-07-15) (89 жас)

Қайтыс болған жері:

АҚШ Калифорния Лос-Анджелес

Азаматтығы:

Flag of the United States.svg АҚШ

Мамандығы:

актер

Белсенді жылдары:

19502017

Марапаттары:

«Оскар» (1995)
«Алтын глобус» (1968, 1989, 1995)

IMDb:

ID 0001445

Мартин Ландау (ағыл. Martin Landau; 20 маусым 1928 АҚШ Бруклин, Нью-Йорк15 шілде 2017 [1] АҚШ Калифорния Лос-Анджелес) — америкалық кино және телевизия актері. 

Биография[өңдеу]

Мартин Ландау және Патрик Суэйзи

Мартин Ландау 1928 жылдың 20 маусымында дүниеге келді. Көбінесе «Тапсырма: Орындалмас» (19661969 жылдар) және «Ғарыш:1999» (19751977 жылдар). 1969 жылы Роллин Хэндтің рөлінде «Алтын глобус» премиясын иеленді. 1968 және 1969 жылдары «Миссия: Орындалмас» фильмінде үздік актер ретінде «Эмми» премиясына үміткер болды. 1994 жылы «Эд Вуд» фильмінде ең үздік екінші деңгейлі актер ретінде «Оскар» премиясын алды. Мартин Ландаудың киноиндустриядағы салымы үшін Голливуд даңқ аллеясында 6451 Голливуд желекжолында жұлдызы бар.

Таңдаулы фильмография[өңдеу]

жылы Қазақша атауы Шынайы атау Сомдаған рөлі
1958 с Мэверик Maverick Сузан Козан/Suzan Kozan
1959 ф Биіктігі Порк Чоп Pork Chop Hill Хүррем / Hürrem
1959 с Солтүстік-солтүстік-батысқа қарай Hırsız Polis Фулия / Fulya
1959-1964 ф Ымырт аймағы The Twilight Zone Невин / Nevin
1961 ф Бонанца Bonanza Ферда / Ferda
1963-1964 с Мүмкіндік жоқ The Outer Limits Зейнеп Еғилмез / Zeynep Eğilmez
1963 ф Клеопатра Cleopatra Суна / Suna
1965 ф Ұлы алқап The Big Valley Мариано Монтойя
1965 c Ең керемет оқиға айтып берді The Greatest Story Ever Told Каиафа
1966 с Невада Смит Nevada Smith Джесси Коу
1966-1969 ф Миссиясы мүмкін емес Mission: Impossible Роллин Хэнд
1969 с Түзету ерітінділер Get Smart Макстың жаңа адамы
1973 ф Коломбо Columbo Декстер Пэрис / Норман Пэрис
1975-1977 ф Космос: 1999 Space: 1999 командир Джон Кёниг
1979 ф Метеор Meteor генерал-майор Эдлон
1980 ф Ескерту Without Warning Фред «Сардж» Доббс
1988 ф Такер: Адам және оның арманы Tucker: The Man and His Dream Эйб Карац / Уолтера Уинчеллдың дауысы
1989 ф Қылмыстар мен қателіктер Crimes and Misdemeanors Джуда Розенталь
1990 ф Таң атқанда By Dawn's Early Light АҚШ президенті
1990 ф Макс және Елена Max and Helen Симон Визенталь
1992 ф Сүйіспеншілік Mistress Джек Рот
1993 ф Шатыстырыңыз Sliver Алекс Парсонс
1993 ф 12:01 (Фильм) Anne дәрігер Тедиус Моксли
1994 ф Жол қиылысында Intersection Нил
1994 ф Эд Вуд Ed Wood Бела Лугоши
1994 мс Өрмекші-адам Spider-Man: The Animated Series Скорпион / Макк Гарган
1995 тф Иосиф Joseph Иаков
1996 ф Мэрия City Hall судья Уолтер Стерн
1998 ф Жасырын материалдар:болашаққа қарсы күрес City Hall судья Уолтер Стерн
1998 ф Шулера Rounders Эйб Петровский
1999 ф Эд және теледидар EDtv Эл
1999 ф Ұйықтау шұңқыры Sleepy Hollow Питер ван Гарретт(субтитрлерде емес)
2001 ф Мажестик The Majestic Гарри Тримбл
2003 ф Голливудттық копы Hollywood Homicide Джерри Дюран
2006 с Әдемілер Entourage Боб Райан
2008 ф Қала қаласы: қашып кету City of Ember Сал
2009 мф 9 9 2
2012 мф Франкенвини Frankenweenie Ржикруски
2015 ф Антураж Entourage Боб Райан
2016 ф Еске салады Remember Макс

Марапаттар мен номинациялар[өңдеу]

Мәртебелер[өңдеу]

  • 1968 — «Алтын глобус» премиясы — «Миссия орындалмас» киносералы үшін үздік телевизия әртісі 
  • 1989 — «Алтын глобус» премиясы — «Такер: Адам және оның арманы» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі 
  • 1995 — «Оскар» премиясы — «Эд Вуд» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі  
  • 1995 — «Алтын глобус» премиясы — «Оскар» премиясы — «Эд Вуд» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі
  • 1995 — АҚШ киноактерлерінің Гильдия Премиясы — «Эд Вуд» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі

Номинациялар[өңдеу]

  • 1967 — «Эмми» премиясы — «Миссия орындалмас» телесериалында драматикалық телесериалдағы үздік ер рөлі
  • 1968 — «Эмми» премиясы — «Миссия орындалмас» телесериалында драматикалық телесериалдағы үздік ер рөлі
  • 1969 — «Эмми» премиясы — «Миссия орындалмас» телесериалында драматикалық телесериалдағы үздік ер рөлі
  • 1989 — «Оскар» премиясы — «Такер: Адам және оның арманы» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі
  • 1990 — «Оскар» премиясы — «Қылмыс пен қылық» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі
  • 1996 — «BAFTA» премиясы — «Оскар» премиясы — «Эд Вуд» фильмінде үздік екінші деңгейлі ер рөлі 
  • 2004 — «Эмми» премиясы — «Ізсіз» телесериалында драматикалық телесериалдағы үздік шақырылған актер
  • 2005 — «Эмми» премиясы — «Ізсіз» телесериалында драматикалық телесериалдағы үздік шақырылған актер
  • 2007 — «Эмми» премиясы — «Көріктілер» телесериалында комедиялық телесериалдағы үздік шақырылған актер

Дереккөздер[өңдеу]