Мексикадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Мексиканың 32 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 27 нысан мәдени, 5 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Мексика аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 25 нысан үміткер ретінде тіркелген[2], оның ішіне 11 нысан мәдени, 4 табиғи және 4 - аралас критерийлар бойынша іліккен.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Plaza de la Constitucion Ciudad de Mexico City.jpg Мехико қаласының тарихи орталығы және Сочимилько қала маңы]]
ис. Ciudad de México, Xochimilco
Мехико 1325 ж,
X ғ.
1987 412 II, III, IV, V
Ruins in Monte Alban by TW.jpg Оахака қаласының тарихи орталығы және Монте-Альбан қираған үйінділер
ис. Oaxaca, Monte Albán
Оахака штаты 1532 жыл,
б.з.б. 500 ж.ш.
1987 415 I, II, III, IV
Catedral de puebla.jpg Пуэбла қаласының тарихи орталығы
ис. Heroica Puebla de Zaragoza
Пуэбла штаты 1531 жыл 1987 416 II, IV
Palenque 8.jpg Паленке көне қала және ұлттық паркі
ис. Palenque
Чьяпас штаты б.з.б. III—VIII ғ. 1987 411 I, II, III, IV
View from Pyramide de la luna.jpg Теотиуакан көне қаласы
ис. Teotihuacan, Үлгі:Lang-nah
Мехико штаты б.з.б. I—VII ғ. 1987 414 I, II, III, IV, VI
Sian Ka'an biosphere reserve.jpg Сиан-Каан биосфералық қорығы
ис. Reserva de la Biosfera Sian Ka'an
Кинтана-Роо штаты 1987 410 VII, X
Guanajuato 09.jpg Гуанахуатотарихи қаласы және оның маңындағы кен орыдары
ис. Guanajuato
Гуанахуато штаты XVI ғ. 1988 482 I, II, IV, VI
El Castillo.jpg Чичен-Ица көне қаласы
ис. Chichén Itzá, Үлгі:Lang-nah
Юкатан штаты 525 ж.ш. 1988 483 I, II, III
CatedralDeMorelia.jpg Морелия қаласының тарихи орталығы
ис. Morelia
Мичоакан штаты 1541 жыл 1991 585 II, IV, VI
Tajin pan4.JPG Эль-Тахин көне қаласы
ис. El Tajín
Веракрус штаты I ғ. 1992 631 III, IV
Catedral de zacatecas.JPG Сакатекас қаласының тарихи орталығы
ис. Zacatecas
Сакатекас штаты 1546 жыл 1993 676 II, IV
Baja California Sur.jpg Сьерра-де-Сан-Франсиско тауларындағы жартақа салынған суреттер
ис. Pinturas rupestres de la Sierra de San Francisco
Оңтүстік Төмен Калифорния штаты б.з.б.100 ж. — 1300 жылдар шамасы 1993 714 I, III
Pelícano en Mulegé.jpg Эль-Вискаино кит резераты
ис. El Vizcaíno
Оңтүстік төмен Калифорния штаты 1988 жыл 1993 554 X
Porteria y Capilla Posa, convento franciscano Huejotzingo (C Garza).jpg Попокатепетль жанартауының баурайындағы монастырлер
ис. Monasterios en las faldas del Popocatépetl
Морелос және Пуэбла штаттары XVI ғ. 1994 702 II, IV
Museo de arte de qro..jpg Керетаро қаласының тарихи ескерткіштері
ис. Santiago de Querétaro
Керетаро штаты XVII—XVII ғ.. 1996 792 II, IV
Uxmal01-panorama.jpg Ушмаль көне қаласы
ис. Uxmal
Юкатан штаты VII ғ. ш. 1996 791 I, II, III
Back hospicio cabañas.JPG Гвадалахара қаласындағы Кабаньяс госпиталінің ғимараты
кат. Hospicio Cabañas
Халиско штаты 17911939 1997 815 I, II, III, IV
Paquime0002.jpg Нуэво-Касас-Грандес қала маңындағы Пакименің қираған үйінділері )
ис. Paquimé
Чиуауа штаты XIV ғ. 1998 560 III, IV
30178h.jpg Тлакотальпан қаласындағы тарихи ескрткіштер аймағы
ис. Tlacotalpan
Веракрус штаты XVI ғ. ортасы 1998 862 II, IV
Xochicalcotempleofinscriptions.jpg Шочикалько қираған үйінділер
ис. Xochicalco
Морелос штаты VIII—X ғ. 1999 939 III, IV
San Francisco Portales.JPG Сан-Франсиско-де-Кампече тарихи бекілген қала
ис. San Francisco de Campeche
Кампече штаты 1540 ж. 1999 895 II, IV
Calakmul - Structure I.jpg Майя үнділердің көне қаласы және биосфералық қорық Калакмуль
ис. Calakmul
Кампече штаты III—VIII ғ. 2002, 2014 1061 II, III, IV, VI
Sierra gorda.jpg Сьерра-Гордадағы францискан миссиялары
ис. Misiones franciscanas de la Sierra Gorda
Керетаро штаты 17501760 2003 1079 II, III
Barragan 001.JPG Луиса Барраганның үйі
ис. Casa Luis Barragán
Мехико 1947 ж 2004 1136 I, II
Giant pacific manta.jpg Калифорния шығанағының аралдары және қорғалатын аймақтар
ис. Golfo de California
Төменгі Калифорния, Оңтүстік Төменгі Калифорния, Сонора, Синалоа және Наярит штаттары 2004 1182 VII, IX, X
Agave fields hill.jpg Текиладағы агава өсіретін тарихи аймақтар
ис. Tequila
Халиско штаты XVII ғ-дан бастап 2006 1209 II, IV, V, VI
CU-Mexico-rectoria-1.jpg Мехико Ұлттық автономды университетінің орталық университет қалашығы
ис. Campus central de la Ciudad Universitaria de la Universidad Nacional Autónoma de México
Мехико 19491952 2007 1250 I, II, IV
Monarchs overwintering Angangueo site in Mexico.jpg Марипоса-Монарка биосфералық қорығы
ис. Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
Мичоакан штаты 2008 1290 VII
P San Miguel de Allende.jpg Сан-Мигель-де-Альенде көне қаласы және Хесус-Насарено-де-Атотонилько ғибдатханасы
ис. San Miguel de Allende, Santuario de Jesús Nazareno de Atotonilco
Гуанахуато штаты XVI—XVIII ғ. 2008 1274 II, IV
CaminoRealAdentro.png Камино Реал-де-Тьерра Адентро
ис. Camino Real de Tierra Adentro
XVI—XIX ғ. 2010 1351 II, IV
YagulPanorama.jpg Оахака штатындағы Ягуль және Митла үнгірлер
ис. Yagul, Mitla
Оахака штаты 2010 1352 III
20091211 - Puerto Penasco -63.jpg Эль-Пинакате және Гран-Десиерто-де-Алтар биосфералық қорықтар
ис. Reserva de la biosfera El Pinacate y Gran Desierto de Altar
Сонора штаты 2013 1410 VII, VIII, X

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Castillo de Chapultepec.jpg Чапультепек орманы мен төбе, Чапультепек сарайы Мехико федералды округ 1863 2001 1273 (i)(iii)(iv)(vi)
2 Humbertalamos.jpg Аламос тарихи қаласы Сонора штаты XVII ғ. 2001 1541 (iv)(vi)
3 Fachada de santa prisca.JPG Санта-Приска шіркеуі және Таско-де-Аларкон Герреро штаты 1758 2001 1543 (i)(iv)(vi)
4 Cantona12.jpg Кантона тарихи қаласы Пуэбла штаты б.з.б. VII—XI ғ. 2001 1586 (iii)(iv)
5 Votive Pyramid La Quemada.JPG Чикомосток-Ла-Кемада тарихи қаласы Сакатекас штаты б.з.б. IV—XIII ғ. 2001 1588 (i)(iv)
6 Church of San Sebastián tower.jpg Сан-Себастьян-дель-Уесте тарихи қаласы Халиско штаты 2001 1590 (iii)(iv)(v)(ix)(x)
7 Acueducto del padre tembleque.jpg Акведук Падре-Темблеке Мехико штаты 1570 2001 1592 (i)(ii)(iv)
8 San-Angel-Casa-Rivera-Kahlo.jpg Диего Ривера мен Фрида Калоның студио-үйіндегі мұражай Мехико 1932 2001 1599 (i)(iv)(vi)
9 Валье-де-лос-Сириос табиғи аймағы 2004 1953
10 Кватросьенегас табиғи аймағы 2004 1954
11 Косала тарихи қаласы Синалоа штаты XIX ғ. 2004 1958 (ii)(iv)
12 Уирикуту киелі жерлеріндегі уичоли жолы 2004 1959
13 Cañon del usumacinta.jpg Лакан-Тун — Усумасинта аймағы 2004 1962
14 Banco Chinchorro.jpg Банко-Чинчорро биосфералық қорық 2004 1963 (i)(ii)(iii)(iv)(vii)(viii)(ix)(x)
15 Tecoaque.jpg Текоаке Тласкала штаты 1400 2004 1968 (ii)(iii)(iv)
16 Iglesia Cuetzalán Puebla.jpg Куэцалан Пуэбла штаты VII ғ. 2006 5077 (iii)(iv)(v)(viii)(ix)
17 Detail of Convento de San Antonio de Padua - Izamal - Merida - Mexico - 03.jpg Исамаль тарихи қаласы Юкатан штаты б.з.б. VII ғ. 2008 5394 (iii)(iv)(vi)
18 San Benedicto Island.jpg Ревилья-Хихедо арипелагы Колима штаты 2008 5395 (vii)(viii)(ix)(x)
19 Celestun, Yucatan, Mexique 2011.jpg Лос-Петенес-Рио-Селестун Кампече штаты 2008 5396 (ix)(x)
20 Лас-Посас, Хилитла 19441960 2009 5493 (i)(iii)
21 Арко-дель-Тьемпо на реке Ла-Вента 2010 5567 (iii)(vii)(viii)(x)
22 Теуакан-Куикатлан биосфералық қорық 2012 5783 (x)
23 Cenote-reflection.jpg Чиксулуб кратеріндегі сеноттар дөңгелегі Юкатан штаты 2012 5784 (viii)
24 150px Лас-Лабрадас, Синалоа археологиялық аймақ Синалоа штаты б.з.б. X—III ғ. 2012 5785 (iii)(iv)(v)


Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]