Одаққа кіру күні бойынша АҚШ штаттарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Штаттардың атаулары мен шекаралары көрсетілген АҚШ картасы
Штаттардың АҚШ құрамына кіруінің анимациялық картасы.
Штаттардың кіруі жылдарының картасы.
     1776–1790      1791–1799      1800–1819
     1820–1839      1840–1859      1860–1879
     1880–1899      1900–1950      1959

Бұл одаққа кіру күні бойынша АҚШ штаттарының тізімі.

4 шілде 1776 жылы Он үш колониялар тәуелсіздік декларациясына қол қойып, ресми түрде Ұлыбритания билігінен шықты. Осы әрекеттерден кейін Америка Құрама Штаттары мен АҚШ тәуелсіздік соғысы пайда болды. Солтүстік және Орталық Америкадағы басқа британдық колониялар (қазіргі Канаданың аумағындағы бес колония, Кариб теңізінің аралдарында орналасқан сегіз колония және Бермуд аралдары бұл төңкеріске қатыспай, британ билігіне адалдығын сақтады.

1788 жылдың маусым айының соңында Мэриленд, Оңтүстік Каролина, Нью-Гэмпшир штаттары тоғыз колонияны ратификациялауға қанағаттандыратын талаптарына келісімін берді. Осыдан кейін Конституциякүшіне енді.

АҚШ штаттарының тізімі[өңдеу]

Байрақ Штат Штат мәртебесін алған күн Бұрынғы атауы Дереккөз(дер)
1 Flag of Delaware.svg Делавэр 7 желтоқсан 1787[1] Төменгі графтық [2][3]
2 Flag of Pennsylvania.svg Пенсильвания 12 желтоқсан 1787[4] Пенсильвания провинциясы [5][6]
3 Flag of New Jersey.svg Нью-Джерси 18 желтоқсан 1787[7] Нью-Джерси провинциясы [8]
4 Flag of Georgia (U.S. state).svg Джорджия 2 қаңтар 1788 Джорджия провинциясы [9]
5 Flag of Connecticut.svg Коннектикут 9 қаңтар 1788[10] Коннектикут колониясы [11][12]
6 Flag of Massachusetts.svg Массачусетс 6 ақпан 1788 Массачусетс-Бэй провинциясы [13]
7 Flag of Maryland.svg Мэриленд 28 сәуір 1788 Мэриленд провинциясы [14]
8 Flag of South Carolina.svg Оңтүстік Каролина 23 мамыр 1788 Оңтүстік Каролина провинциясы [15]
9 Flag of New Hampshire.svg Нью-Гэмпшир 21 маусым 1788 Нью-Гэмпшир провинциясы [16]
10 Flag of Virginia.svg Виргиния 25 маусым 1788 Виргиния колониясы [17]
11 Flag of New York.svg Нью-Йорк 26 шілде 1788[18] Нью-Йорк провинциясы [19]
12 Flag of North Carolina.svg Солтүстік Каролина 21 қараша 1789[20] Солтүстік Каролина провинциясы [21]
13 Flag of Rhode Island.svg Род-Айленд 29 мамыр 1790 Род-Айленд колониясы және Провиденс Плантациясы [22][23]
14 Flag of Vermont.svg Вермонт 4 наурыз 1791[24] Вермонт республикасы [25]
15 Flag of Kentucky.svg Кентукки 1 маусым 1792[26] Виргинияның бөлігі, Виргинияның Генералды Ассамблеясының келісімімен бөлінді [27]
16 Flag of Tennessee.svg Теннесси 1 маусым 1796[28] Оңтүстік-батыс аймағы [29]
17 Flag of Ohio.svg Огайо 1 наурыз 1803[30] Солтүстік-батыс аймағы [31]
18 Flag of Louisiana.svg Луизиана 30 сәуір 1812[32] Орлеанс аймағы [33]
19 Flag of Indiana.svg Индиана 11 желтоқсан 1816 Индиана аймағы [34]
20 Flag of Mississippi ("New Magnolia Flag").svg Миссисиппи 10 желтоқсан 1817[35] Миссисиппи аймағы [36]
21 Flag of Illinois.svg Иллинойс 3 желтоқсан 1818}[37] Иллинойс аймағы [38]
22 Flag of Alabama.svg Алабама 14 желтоқсан 1819[39] Алабама аймағы [40]
23 Flag of Maine.svg Мэн 15 наурыз 1820[41] Массачусетс бөлігі, штаттың заң шығарушы жиналысының келісімімен бөлінді [42]
24 Flag of Missouri.svg Миссури 10 тамыз 1821[43] Миссури аймағының оңтүстік-шығыс бөлігі [44]
25 Flag of Arkansas.svg Арканзас 15 маусым 1836[45] Арканзас аймағы [46]
26 Flag of Michigan.svg Мичиган 26 қаңтар 1837[47] Мичиган аймағы [48]
27 Flag of Florida.svg Флорида 3 наурыз 1845 Флорида аймағы [49]
28 Flag of Texas.svg Техас 29 желтоқсан 1845[50] Техас Республикасы [51]
29 Flag of Iowa.svg Айова 28 желтоқсан 1846 Айова аймағы [52]
30 Flag of Wisconsin.svg Висконсин 29 мамыр 1848[53] Висконсин аймағы [54]
31 Flag of California.svg Калифорния 9 қыркүйек 1850[55] Калифорния әскери округі [56]
32 Flag of Minnesota.svg Миннесота 11 мамыр 1858[57] Миннесота аймағы [58]
33 Flag of Oregon.svg Орегон 14 ақпан 1859 Орегон аймағы [59]
34 Flag of Kansas.svg Канзас 29 қаңтар 1861[60] Канзас аймағы [61]
35 Flag of West Virginia.svg Батыс Виргиния 20 маусым 1863[62] Виргиния бөлігі, штаттың одақ билігінің келісімімен бөлінді [63]
36 Flag of Nevada.svg Невада 31 қазан 1864 Невада аймағы [64]
37 Flag of Nebraska.svg Небраска 1 наурыз 1867 Небраска аймағы [65]
38 Flag of Colorado.svg Колорадо 1 тамыз 1876[66] Колорадо аймағы [67]
39 Flag of North Dakota.svg Солтүстік Дакота 2 қараша 1889[68] Дакота аймағы [69]
40 Flag of South Dakota.svg Оңтүстік Дакота 2 қараша 1889 Дакота аймағы [70]
41 Flag of Montana.svg Монтана 8 қараша 1889[71] Монтана аймағы [72]
42 Flag of Washington.svg Вашингтон 11 қараша 1889[73] Вашингтон аймағы [74]
43 Flag of Idaho.svg Айдахо 3 шілде 1890 Айдахо аймағы [75]
44 Flag of Wyoming.svg Вайоминг 10 шілде 1890 Вайоминг аймағы [76]
45 Flag of Utah.svg Юта 4 қаңтар 1896[77] Юта аймағы [78]
46 Flag of Oklahoma.svg Оклахома 16 қараша 1907[79] Оклахома аймағы және Үндіс аймағы [80]
47 Flag of New Mexico.svg Нью-Мексико 6 қаңтар 1912 Нью-Мексико аймағы [81]
48 Flag of Arizona.svg Аризона 14 ақпан 1912 Аризона аймағы
49 Flag of Alaska.svg Аляска 3 қаңтар 1959 Аляска аймағы [82]
50 Flag of Hawaii.svg Гавайи 21 тамыз 1959 Гавайи аймағы [83]

Тағы қараңыз[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. The Constitutional Convention of 1787: A Comprehensive Encyclopedia of America's Founding (Volume 1: A-M) — ABC-CLIO. — P. 658. — ISBN 1-85109-669-8.
  2. The First State  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  3. Delaware ratifies the Constitution  (ағыл.). The History Channel. Басты дереккөзінен мұрағатталған 10 қараша 2012.(қолжетпейтін сілтеме) Тексерілді, 24 маусым 2015.
  4. Overview of Pennsylvania History - 1776-1861: Independence to the Civil War. Pennsylvania Historical & Museum Commission.
  5. Pennsylvania ratifies the Constitution  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  6. Today in History: December 12  (ағыл.). The Library of Congress. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  7. 1787 Convention Minutes. New Jersey Department of State.
  8. New Jersey  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  9. Georgia enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  10. Today in History: January 9. Library of Congress.
  11. Connecticut  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  12. 1999 Connecticut State Quarter  (ағыл.). www.statequarterguide.com. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  13. Massachusetts  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  14. Maryland  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  15. South Carolina  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  16. June 21, 1788: U.S. Constitution ratified  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  17. Virginia  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  18. Today in History: July 26. Library of Congress.
  19. New York  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  20. Today in History: November 21. Library of Congress.
  21. North Carolina's Ratification  (ағыл.). Usconstitution.net (January 8, 2010). Тексерілді, 24 маусым 2015.
  22. Rhode Island declares independence  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  23. Rhode Island's Ratification  (ағыл.). Usconstitution.net (January 8, 2010). Тексерілді, 24 маусым 2015.
  24. The 14th State. Vermont Historical Society. Басты дереккөзінен мұрағатталған 30 мамыр 2013.
  25. Vermont  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  26. Constitution Square State Historic Site. American Heritage Publishing Co.. Тексерілді, 23 сәуір 2019.
  27. Kentucky  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  28. State History Timeline. Tennessee Department of State. Басты дереккөзінен мұрағатталған 10 сәуір 2016.
  29. Tennessee  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  30. Blue, Frederick J. (Autumn 2002). "The Date of Ohio Statehood". Ohio Academy of History Newsletter. Archived from the original on September 11, 2010. https://web.archive.org/web/20100911164131/http://www2.uakron.edu/OAH/newsletter/newsletter/Autumn2002/features.html. 
  31. Ohio  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  32. About Louisiana: quick facts.
  33. Louisiana  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  34. Indiana  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  35. Welcome from the Mississippi Bicentennial Celebration Commission. Mississippi Bicentennial Celebration Commission. Тексерілді, 16 ақпан 2017.
  36. Mississippi  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  37. Today in History: December 3. Library of Congress.
  38. Illinois becomes the 21st state  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  39. Alabama History Timeline: 1800-1860.
  40. Alabama  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  41. Today in History: March 15. Library of Congress.
  42. Maine enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  43. Today in History: August 10. Library of Congress.
  44. New state west of the Mississippi  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  45. Today in History: June 15. Library of Congress.
  46. Arkansas  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  47. Today in History: January 26. Library of Congress.
  48. Michigan  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  49. Florida  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  50. Texas enters the Union. This Day In History. A&E Television Networks (March 4, 2010). Тексерілді, 23 сәуір 2019.
  51. Texas enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  52. Iowa  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  53. Today in History: May 29. Library of Congress.
  54. Wisconsin enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  55. California Admission Day September 9, 1850. California Department of Parks and Recreation.
  56. California becomes the 31st state in record time  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  57. Today in History: May 11. Library of Congress.
  58. Minnesota enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  59. Oregon  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  60. Today in History: January 29. Library of Congress.
  61. Kansas enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  62. Today in History: June 20. Library of Congress.
  63. West Virginia enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  64. The U.S. Congress admits Nevada as the 36th state  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  65. Nebraska  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  66. Today in History: August 1. Library of Congress.
  67. Colorado  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  68. Today in History: November 2. Library of Congress.
  69. North Dakota  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  70. South Dakota  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  71. Wishart, David J., ed. "Montana". Encyclopedia of the Great Plains. University of Nebraska–Lincoln. http://plainshumanities.unl.edu/encyclopedia/doc/egp.pg.049. Retrieved February 15, 2017. 
  72. Montana  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  73. Today in History: November 11. Library of Congress.
  74. Washington  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  75. Idaho becomes 43rd state  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  76. Wyoming  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  77. Thatcher, Linda Struggle For Statehood Chronology. State of Utah (2016).
  78. Utah enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  79. Today in History: November 16. Library of Congress.
  80. Oklahoma enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  81. New Mexico and Arizona Statehood Anniversary (1912 – 2012)  (ағыл.). The U.S. National Archives and Records Administration. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  82. Alaska admitted into Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  83. Hawaii  (ағыл.). Hawaii State Government. Тексерілді, 23 маусым 2015.