Польшадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Польшаның 14 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 13 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Польша аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 4 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Krakau Wawel Wisla.jpg Краковтың тарихи орталығы
(пол. Stare Miasto w Krakowie)
Краков қаласы XIV ғ. 1978 № 29 iv
2 Wieliczka.jpg Корольдік Величкедегі тұз шахталары және Бохнедегі тұз шахтасы
(пол. Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni)
Величка, Бохня қалалары X ғ. 1978, 2008, 2013 № 32 iv
3 Arbeit macht frei sign, main gate of the Auschwitz I concentration camp, Poland - 20051127.jpg Аушвиц-Биркенау
(пол. Obóz Koncentracyjny Auschwitz-Birkenau)
Освенцим қаласы 1940 1979 № 31 vi
4 Wisent.jpg Беловеж орманы
(пол. Białowieski Park Narodowy)
Белоруссиямен бірге Flag of Belarus.svg) 1932 1979, 1992, 2014 № 33 vii
5 Warszawa-Zamek Królewski.jpg Варшаваның тарихи орталығы
(пол. Stare Miasto w Warszawie)
Варшава қаласы 1300 1980 № 30 ii, vi
6 Zamosc 12.jpg Замосць қаласының көне бөлігі
(пол. Osiedle Stare Miasto w Zamościu)
Замосць қаласы 1578 1992 № 564 iv
7 Panorama of Malbork Castle, part 4.jpg Мальборк қаласындағы Мариенбург бекеті
(пол. Zamek w Malborku)
Мальборк қаласы 1308 1992 № 847 ii, iii, iv
8 Torun01CenterWithWall level corr.jpg Көне Торунь
(пол. Toruń)
Торунь қаласы XII ғ. 1997 № 835 ii, iv
9 POL Kalwaria Zebrzydowska.jpg Кальвария-Зебжидовска кешені
(пол. Kalwaria Zebrzydowska)
Кальваря-Зебжидовска қаласы Ә 1558 1999 № 905 ii, iv
10 Kosciol pokoju w swidnicy wisnia6522.jpg Явор және Свидница қалаларындағы Әлем шіркеулері
(пол. Kościół Pokoju)
Явор, Свидница қалалары XVII ғ. 2001 № 1054 iii, iv, vi
11 Sekowa drewniany kosciol.jpg Оңтүстік Кіші Польшадағы ағаш шіркеулері
(пол. Drewniane kościoły południowej Małopolski)
Орта ғасырлар 2003 № 1053 iii, iv
12 Bad-Muskau-Schloss-05.IV.07-022.jpg Ленкница қаласындағы Мускау паркі
(пол. Park Mużakowski)
Германиямен Flag of Germany.svg бірге 1815 2004 № 1127 i, iv
13 Jahrhunderthalle in Bresslau.jpg Вроцлав қаласындағы Жүз жылдық залы
(пол. Hala Stulecia)
Вроцлав қаласы 19111913 2006 № 1165 i, ii, iv
14 Chotyniec2.jpg Поляк және украиналық Карпаттардағы ағаш шіркеулер
(пол. Drewniane kościoły w polskich i ukraińskich Karpatach)
Украинамен Flag of Ukraine.svg бірге XVI-XIX ғ. 2013 № 1424 iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Гданьск көне қала
(пол. Gdańsk)
Гданьск
Поморское провинциясы
997 2005 530 ii, iv, vi
2 Śluza Paniewo, dolna komora.jpg Августовски каналы
(пол. Kanał Augustowski)
Ең жақын қала: Августов
Подляское провинциясы
XIX ғ. 2006 2101 i, iii
3 Przełom Dunajca a1.jpg Дунаец өзеніндегі үнгірлері
(пол. Przełom Dunajca)
Ең жақын қала: Недзица
Малопольское провинциясы
2006 2102 не указаны
4 Zabytkowa Kopalnia Rud Srebronosnych Tarnowskie Gory 1 20070627.jpg Тарновске-Гуры қаласындағы қорғасын-күміс шахтасы
(пол. Zabytkowa Kopalnia Rud Srebronośnych)
Силезское провинциясы XVI ғ. 2013 5794 i, ii, iii, iv

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Польшадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 4 желтоқсан 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]