Румыниядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Румынияның 7 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 6 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Румыния аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 14 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Delta Dunarii 500.jpg Дунайдың сағасы
(рум. Delta Dunării)
Тулча 1991 жыл № 588 vii, x
Biertan IMG 5606.jpg


Трансильваниядағы бекіністі шіркеулері бар деревнялар
(рум. Aşezări cu biserici fortificate din Transilvania)
Алба
Брашов
Муреш
Сибиу
Харгита
XIII-XVI ғ. 1993 жыл № 596 iv
Horezu church.jpg Хорезу монастырі
(рум. Centrul oraşului medieval Sighişoara)
Хорезу қаласы
Жудец: Вылча
1690 жыл  1993 жыл № 597 ii
Moldovita Church.jpg Церкви исторической области Молдова тарихи облысыныӊ шіркеулері
(рум. Bisericile din nordul Moldovei)
Жудец: Сучава XV-XVI ғ. 1993 жыл № 598 i, iv
Sighisoara 200609.jpg Сигишоара қаласыныӊ тарихи орталығы
(рум. Centrul oraşului medieval Sighişoara)
Сигишоара қаласы
Жудец: Муреш
XIII-XVI ғ. 1999 жыл № 902 iii, v
Sârbi Josani.jpg Марамуреш облысыныӊ ағаш шіркеулері
(рум. Biserici de lemn din Maramureş)
Жудец: Марамуреш XVII-XVIII ғ. 1999 жыл № 904 iv
Sanctuarele de andezit.JPG Орэштие тауларындағы дактар бекеттері
(рум. Fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei)
Орэштие қаласы
Жудец: Хунедоара
б.з.б.I ғ. - I ғ. 1999 жыл № 906 ii, iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Neamt monastery 1.cristibur.jpg Нямц монастырі
(рум. Mănăstirea Neamţ)
Ең жақын қала: Тыргу-Нямц
Жудец: Нямц
XIV ғ. 1991 544 i, ii, iv
2 Curtea de Arges.SV.jpg Куртя-де-Арджеш қаласының шіркеулері
(рум. Curtea de Argeş)
Жудец: Арджеш XIV-XVI ғ. 1991 545 i, ii, iv
3 Тыргу-Жиу қаласындағы монументтер кешені
(рум. Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu)
Жудец: Горж 1937 1991 548 i, ii
4 BasarabiComplex5.JPG Басараби үңгірлер кешені
(рум. Complexul rupestru Basarabi)
Мурфатлар қаласы
Жудец: Констанца
IX-XI ғ. 1991 549 не указаны
5 RO IS Trei Ierarhi 2008.jpeg Яссыдағы Үш Жарықтың Монастырі
(рум. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași)
Яссы қаласы
Жудец: Яссы
XVII ғ. 1991 551 i, iv
6 Stema jud Gorj.jpg Олтения тарихи аймақтағы кулалар (бекет-үйлер)
(рум. Culele din Oltenia)
Жудецтер: Горж, Долж, Мехединци, Вылча, Арджеш, Телеорман XVIII-XIX ғ. 1991 552 iv, v
7 Biserica din Densus - Pasztor.jpg Әулие Николай шіркеуі (Денсуш)
(рум. Biserica Sfântul Nicolae din Densuș)
Жудец: Хунедоара VII ғ. 1991 553 i, iv
8 Poarta 3.jpg Алба-Юлия қаласының тарихи орталығы
(рум. Alba Iulia)
Жудец: Алба IX-XVIII ғ. 1991 555 iv, v, vi
9 Retezat near camp Bucura.JPG Ретезат ұлттық паркі
(рум. Parcul Național Retezat)
Жудецтер: Хунедоара, Караш-Северин 1991 557 не указаны
10 Roudna Mountains, main edge, Romania.jpg Родна ұлттық паркі
(рум. Parcul Național Munții Rodnei)
Жудецтер: Сучава, Бистрица-Нэсэуд, Марамуреш 1991 558 не указаны
11 Actual Hunedoara county CoA.png Формация Санпетру
(рум. Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru)
Ең жақын елді мекен: Санпетру
Жудец: Хунедоара
1991 559 не указаны
12 Peisaj din Slătioara.jpg Слэтиоарадағы ғасырлық ормандар
(рум. Slătioara)
Жудец: Сучава 1991 560 не указаны
13 Sibiu.jpg Сибиу қаласының тарихи орталығы
(рум. Sibiu)
Жудец: Сибиу XII ғ. 2004 1929 ii, iii, iv, v
14 Torocko a világörökség része.JPG Риметя селосы
(рум. Rimetea)
Жудец: Алба XVII ғ. 2012 5683 v

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Румыниядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 20 сәуір 2012. Тексерілді, 12 қараша 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]