Сауд Арабия мәліктерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Сауд Арабия мәлігі
араб.: الملك السعودي
Royal Standard of Saudi Arabia.svg
Сауд Арабиясының патшалық байрақ
Salman 2017.jpg
Лауазымды иеленуші
Салман ибн Әбд әл-Ғазиз әл-Сауд
Басшылық етеді

Сауд Арабиясы

Басқару түрі

Екі киелі мешіт сақтаушы
Сауд Арабия мәлігі

Ресми резиденциясы

Эр-Риядтағы патша сарайы

Кандидатура ұсынылады

мұрагерлікпен

Өкілеттігінің мерзімі

шексіз

Лауазым пайда болды

22 қыркүйек 1932 жылы

Лауазымдағы алғашқы қызметші

Әбд әл-Ғазиз ибн Әбдірахман әл-Сауд

Сауд Арабиясының мәлігі (араб.: الملك‎) — мемлекет басшысы және Сауд патша үйінің басшысы. Сауд Арабиясының алғашқы мәлігі Надж бен Хиджаздың патшасы Әбд әл-Ғазиз ибн Сауд; барлық кейінгі патшалар оның ұлдары.

Әбд әл-Ғазиз әл-Сауд 1901 жылы Надждың әмірі атанды. 1912 жылға қарай Әбд әл-Ғазиз Надждың барлық дерлік аймағын басып алды. Ол 1926 жылы Хиджаз мәлігі болып жарияланып, Наджды 1927 жылы патшалыққа көтерді. Келесі бес жыл ішінде Ибн Сауд өз патшалығының екі бөлігін жеке бірлік ретінде басқарды. 1932 жылы 23 қыркүйекте ол өз аумақтарын Сауд Арабиясы патшалығына ресми түрде біріктірді.

1986 жылдан бастап мәлік Фахд «Ұлы мәртебелі» атағының орнына енгізген Екі киелі мешіт сақтаушы атағына ие болды. «Екі ғибадатхана» - Меккедегі қасиетті Әл-Харам мешіті және Мединадағы Пайғамбар мешіті. Сауд Арабиясының мәліктеріне дейін бұл атақты, атап айтқанда, Араб Халифатының билеушілері, мысырлық Мәмлүктер мемлекеті мен Осман империясының сұлтандары иеленген.

Сауд Арабиясының негізгі заңы Әбд әл-Ғазиздің ұлдары мен немерелерінің саудиялық тағына құқықты мойындайды, бірақ мұрагерліктің реті көрсетілмеген. Ибн Саудтың ұлдары таққа бірінші кезекте құқылы деп есептеледі.

1953 жылдан бастап мәлік, сонымен бірге, үкіметтің ресми басшысы.

Сурет Аты Туған
жылы
Билікке
келуі
Биліктен
кетуі
Қайтыс
болды
Байланысы
1.
Ibn Saud 1945.jpg
Әбд әл-Ғазиз 26 қараша 1880 22 қыркүйек 1932 9 қараша 1953 Әулиеттің негізін қалаушы
2.
Saud of Saudi Arabia.jpg
Сауд 12 қаңтар 1902 9 қараша 1953 2 қараша 1964
(тақтан түсірілді)
23 ақпан 1969 Вадх Бинт Мұхаммед бинт Ақабтан туған Абд әл-Ғазиздің бірінші ұлы
3.
King Faisal of Saudi Arabia on on arrival ceremony welcoming 05-27-1971 (cropped).jpg
Фейсал 14 сәуір 1906 2 қараша 1964 25 наурыз 1975
(өлтірілді)
Тарфа бинт Абдуллаһ бин Абдултеф әл Шихтан туғанАбд әл-Ғазиздің үшінші ұлы
4.
King Khalid bin Abdulaziz 1.jpg
Халид 13 ақпан 1913 25 наурыз 1975 13 маусым 1982 Әл-Жавара бинт Мұсаид бен Жилувиден туған Абд әл-Ғазиздің бесінші ұлы
5.
Fahd bin Abdul Aziz.jpg
Фахд 16 наурыз 1921 13 маусым 1982 1 тамыз 2005 Хасса бинт Ахмад Ас-Сұдайыриден туған Абд әл-Ғазиздің ұлы
6.
Abdullah of Saudi Arabia.jpg
Абдалла 1 тамыз 1924 1 тамыз 2005 23 қаңтар 2015 Фахда бинт Аси Әл Шұрайымнан туған Абд әл-Ғазиздің ұлы
7.
Salman bin Abdull aziz December 9, 2013.jpg
Салман 31 желтоқсан 1935 23 қаңтар 2015 Хасса бинт Ахмад Ас-Сұдайыриден туған Абд әл-Ғазиздің ұлы

Әулеттің ең ұзақ билік еткен Фахд мәлік болды, ол 23 жыл 1,5 ай билік етті.

Қазіргі тақ мұрагері - Салман мен Фахда бинт Фалақ Әл Хислаянның ұлы, ханзада Мұхаммед ибн Салман (1985 ж.т.).

Уақыт межесі[өңдеу | қайнарын өңдеу]