Чадха Гуриндер

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Навигацияға өту Іздеуге өту
Гуриндер Чадха
Туған күні

10 қаңтар 1960 (1960-01-10) (64 жас)

Туған жері

Найроби, Кения

Азаматтығы

Ұлыбритания

Қызметі

режиссёр, продюсер, сценариші,

Жұбайы

Пол Маеда Берджес

Балалары

2

Басқалары

Белсенді жылдары: 1999 ж. — қазірге дейін


Гуриндер Чадха (ағылш. Gurinder Chadha, 10 қаңтар 1960 жыл, Найроби) — үнді тегінен шыққан британдық сценарийші, кинорежиссер және продюсер.

Гуриндер Чадха Кенияның Найроби қаласында дүние есігін ашты. 1961 жылы оның отбасы Ұлыбританияға көшіп, Батыс Лондондағы Саутолл аймағына қоныс тепті. Гуриндер Чадха Клифтон атындағы бастауыш мектебінде оқиды[1] және мектепті тәмамдағаннан кейін Шығыс Англия университетіне оқуға түсіп, саясат және экономиканы меңгерді, ал 1984\1985 жылдары Лондон байланыс колледжінде оқып, кейін аспирантураға түседі.

Шығармашылығы

[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Сексенінші жылдардың ортасында Чадха радиода мансабын бастайды, содан кейін BBC жаңалықтар қызметінде журналист болып жұмыс атқарды.

1989 жылы Чадха азиат тегінен шыққан британдықтардың өмірі туралы «Мен британдықпын, бірақ ...» деректі фильмін шығарды.

1990 жылы Гуриндер Чадха продюсерлік компания ашады. Осы продюсерлік компанияда британдық-азиялық үйлену туралы сөз қозғайтын 11 минуттық Nice Arrangement (1991) атты алғашқы фильмі жариялайды. Оның жағажайдағы Бхаджи (1993) фильмі көптеген халықаралық марапаттарға ие болды, оның ішінде, BAFTA «Британдық үздік фильм» деген және Evening Standard British Film Award «Ең жақсы британдық дебютант» деген номинацияларды берген болатын.

«Біз не дайындаймыз?» фильмі (2000) Sundance кинофестиваліне қатысты; Фильмнің сценарийі Sundance институтының жазу зертханасына түскен алғашқы британдық сценарий болды. Чадха London Film Critics’ Circle марапатында «Үздік британдық режиссері» атанды.

Гуриндер Чадха «Slumdog Millionaire» фильмі шыққанға дейін, өзі жазушы(сценарийші),режиссер және продюсер ретінде болған «Бекхэм сияқты ойнау» (2002) фильмі британдық режиссурасында ең кассалық фильм болды. Фильмнің жетістігі халықаралық деңгейде болды, сонымен қатар Америкада, Жаңа Зеландияда, Швейцарияда және Оңтүстік Африкада ең көп сатылымдар тізімінде болған, сондай-ақ Golden Globe Nomination for Best Picture (Musical or Comedy), BAFTA Nomination for Best British Film, European Film Academy Nomination for Best Film и Writers Guild of America Nomination for Best Original Screenplay номинацияларын жеңіп алды.

2004 жылы Чадха Джейн Остиннің «Pride and Prejudice» романын негізге ала отырып Голливуд стиліндегі «Келін және Ырымшылдық» фильмін шығарды.

Жеке өмірі

[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Гуриндер Чадха америкалық сценарист және режиссер Пол Маеда Берджеске үйленген және олардың 2007 жылы егіз Ронак есімді ұл және Кумико есімді қыз балалары дүниеге келді.[2] Чадха әйелдердің киноиндустриядағы көрінісі туралы айтты. Лондондағы Sands Films-те өткен Bird's Eye View 2017 көрмесінде Чадха театрларда әйел режиссерлерді белсенді қолдаудың маңыздылығын атап өтті, әсіресе ашық апта күндері(the opening weekend). Ол сонымен қатар ер адамдардың дәстүрлі түрде басқаратын саладағы өзгерістер үшін күресте әйелдер енжар бола алмайтындығын атап өтті. [3]

Фильмография

[өңдеу | қайнарын өңдеу]
  • 1989 — I'm british But... / Мен британдықпын, бірақ...
  • 1991 — A Nice Arrangement / Жақсы келісім
  • 1992 — Acting Our Age / Біздің жасымызда әрекет ету
  • 1992 — Pain, Passion and Profit / Азап, құмарлық және пайда
  • 1993 — Bhaji on the Beach / Жағажайдағы Бхаджи
  • 1994 — What Do You Call an Indian Woman Who's Funny? / Сіз қызықты болатын үнді әйелін қалай атайсыз?
  • 1995 — Rich Deceiver / Алдамшы бай
  • 2000 — What’s Cooking? / Біз не дайындаймыз?
  • 2002 — Bend It Like Beckham / Бекхэм сияқты ойнау
  • 2004 — Bride & Prejudice / Келін және Ырымшылдық
  • 2005 — Mistress of Spices / Дәмдеуіштер ханшайымы
  • 2006 — Paris, je t’aime / Париж, Мен сені сүйемін
  • 2008 — Angus, Thongs and Perfect Snogging / Ангус, Шолақ дамбал, Мінсіз сүйісу
  • 2009 — It’s a Wonderful Afterlife / Керемет о дүниелік өмір
  • 2015 — Desi Rascals / Деси Раскалс
  • 2017 — Viceroy’s House / Вице-Король үйі
  • 2019 — Blinded by the Light / Жарықтан соқыр болу
  • 2019 — Beecham House / Бичем Хаус'
  • Пашмина / Pashmina (Pre-Production)
  • L'Argent / L'Argent (Announced)

Сыртқы сілтемелер

[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Дереккөздер

[өңдеу | қайнарын өңдеу]
  1. Чадха Nativity мектебін басқарады
  2. David Gritten
  3. Режиссёр ‘Bend It Like Beckham’ өзгеріс үшін күресіп жатыр