Америка Құрама Штаттардағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Америка Құрама Штаттарының 22 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 9 нысан мәдени, 13 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес АҚШ аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 38 нысан үміткер ретінде тіркелген.[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 MesaVerdeNationalParkCliffPalace.jpg Меса-Верде ұлттық паркі
(ағылш. Mesa Verde National Park)
Колорадо штаты 1906 1978 27 iii
2 Grand prismatic spring.jpg Йеллоустон ұлттық паркі
(ағылш. Yellowstone National Park)
Вайоминг, Монтана, Айдахо штаттары 1872 1978 28 vii, viii, ix, x
3 MountJarvis.jpg Клуэйн, Рангел-Сент-Элайас, Глейшер-Бей және Татшеншини-Алсек парктар және резерваттар
(ағылш. Kluane / Wrangell — St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
Аляска штаты
(Канаданың Клуэйн ұлттық паркімен бірге)
1980 1979, 1992, 1994 72 vii, viii, ix, x
4 Gran cañon del colorado.jpg Гранд-Каньон ұлттық паркі
(ағылш. Grand Canyon National Park)
Аризона штаты 1919 1979 75 vii, viii, ix, x
5 Everglades-np.jpg Эверглейдс ұлттық паркі
(ағылш. Everglades National Park)
Флорида штаты 1947 1979 76 viii, ix, x
6 Independence Hall.jpg Индепенденс-холл
(ағылш. Independence Hall)
Филадельфия қаласы
Пенсильвания штаты
1732—1753 1979 78 vi
7 Redwood National Park, fog in the forest.jpg Редвуд ұлттық паркі
(ағылш. Redwood National Park)
Калифорния штаты 1968 1980 134 vii, ix
8 River Styx.jpg «Мамонт үнгірі» ұлттық паркі
(ағылш. Mammoth Cave National Park)
Кентукки штаты 1941 1981 150 vii, viii, x
9 HurricaneRidge 7392t.jpg Олимпик ұлттық паркі
(ағылш. Olympic National Park)
Вашингтон штаты 1938 1981 151 vii, ix
10 Monks Mound in July.JPG «Кахокия қорғаны» тарихи ескерткіші
(ағылш. Cahokia Mounds State Historic Site)
Иллинойс штаты VII—XIII ғ. 1982 198 iii, iv
11 Clingman's Dome Tower on a Sunny, Snowy Day.JPG Грейт-Смоки-Маунтинс ұлттық паркі
(ағылш. Great Smoky Mountains National Park)
Солтүстік Каролина, Теннесси штаттары 1934 1983 259 vii, viii, ix, x
12 San Felipe del Morro view across bay.jpg Форталеза бекеті және Пуэрто-Рико аралындағы Сан-Хуан ұлттық тарихи ескерткіші
(ағылш. La Fortaleza and San Juan National Historic Site in Puerto Rico)
Пуэрто-Рико XV—XIX ғ. 1983 266 vi
13 Statue of Liberty, NY.jpg Азаттық мүсіні
(ағылш. Statue of Liberty)
Нью-Йорк қаласы
Нью-Йорк штаты
1886 1984 307 i, vi
14 YosemitePark2 amk.jpg Йосемити ұлттық паркі
(ағылш. Yosemite National Park)
Калифорния штаты 1980 1984 308 vii, viii
15 Chaco Canyon Chetro Ketl great kiva plaza NPS.jpg Чако ұлттық тарихи паркі
(ағылш. Chaco Culture National Historical Park)
Штат: Нью-Мексико 850—1250 1987 353 iii
16 Chief Mountain.jpg «Уотертон-Глейшер» атты халықаралық бейбітшілік паркі
(ағылш. Waterton Glacier International Peace Park)
Монтана штаты, АҚШ
Альберта провинциясы, Канада
1976 1995 354 vii, ix
17 Pāhoehoe and Aa flows at Hawaii.jpg «Гавайя жанартаулары» ұлттық паркі
(ағылш. Hawaii Volcanoes National Park)
Гавайя штаты 1916 1987 409 viii
18 University of Virginia Rotunda in 2006.jpg Монтичелло және Шарлотсвилл қаласындағы Виргиния штатының университеті
(ағылш. Monticello and the University of Virginia in Charlottesville)
Шарлотсвилл қаласы
Виргиния штаты
XVIII—XIX ғ. 1987 442 i, iv, vi
19 NMtrip-05-047.jpg Таос-Пуэбло
(ағылш. Taos Pueblo)
Таос қаласы
Нью-Мексико штаты
1000—1450 1992 492 iv
20 Carlsbad Interior Formations.jpg Карлсбад үнгірлері ұлттық паркі
(ағылш. Carlsbad Caverns National Park)
Нью-Мексико штаты 1930 1995 721 vii, viii
21 Albatross birds at Northwest Hawaiian Islands National Monument, Midway Atoll, 2007March01.jpg Папаханаумокуакеа ұлттық теңіз паркі
(ағылш. Papahānaumokuākea Marine National Monument)
Гавайя штаты 2006 2010 1326 iii, vi, viii, ix, x
22 Mound & Mound at Poverty Point.jpg Поверти-Пойнт мәдениетінің монументтік құрылыстары
(ағылш. Monumental Earthworks of Poverty Point)
Луизиана штаты 2014 1435 iii

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Франциядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 25 шілде 2011.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]