Гватемаладағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Гватемаланың 3 нысаны бар (2013 жылғы мәліметі бойынша). Бұл тізімге 2 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2013 жылғы жағдайына сәйкес Гватемала аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 21 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Tikal9.jpg Тикаль ұлттық паркі Петен департаменті 1955 1979 64 ii, iii, iv, ix, x
Antigua church 2008 06.JPG Антигуа-Гватемала Сакатепекес департаменті 1527 1979 65 ii, iii, iv
QuiriguaAcropolis.jpg Киригуа археологиялық паркі және қазындылар Исабаль департаменті II ғ. 1981 149 i, ii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 YaxhaNorthAcropolis.jpg Мәдени ұшбұрышы
ис. Triángulo Cultural
Петен 2002 752 ?
2 Elmiradortigre.jpg Эль-Мирадор
ис. Cuenca del Mirador
Петен б.з.б. 600 ж. 2002 1753 ?
3 Майя аймағының жүрегі
ис. El corazón del Área Maya
Департамент Петен 2002 1754 ?
4 Өзендер жолы
ис. La Ruta de los RíosE
Петен 2002 1755 ?
5 Najtunich p20.png Нах-Тунич үңгірі
ис. Cueva Naj Tunich
Петен 2002 1756 ?
6 Takalik Abaj.jpg Такалик-Абах
ис. Takalik Abaj
Реталулеу 2002 1757 ?
7 Францискандық евангелизация жолы
ис. Ruta de la evangelización franciscana
XVI-XVII ғ. 2002 1758 i, iv, v, vi
8 Доминикандық евангелизация жолы
ис. Ruta de la evangelización dominica
XVI-XVII ғ. 2002 1759 i, iv, v, vi
9 Basilica Catedral de Esquipulas.jpg Бейбітшілік және ұлттық ынтымастық жолы
ис. Ruta de la Paz y la Identidad Nacional
XVI-XVII ғ. 2002 1760 iv, vi
10 Сан Фелипе де Лара бекеті
ис. Castillo de San Felipe de Lara
Исабаль XVII ғ. 2002 1761 iv
11 Агроиндустрия және викториандық сәулет жолы
ис. Ruta de la agroindustria y de la arquitectura victoriana
XIX ғ. 2002 1762 iv
12 Чичикастенанго
ис. Castillo de San Felipe de Lara
Киче ? 2002 1763 v, vi
13 Гватемаладағы Верапастаң жасыл жол
ис. La Ruta Verde de Verapaz, Guatemala
2002 1764 vii
14 Сьерра-де-лас-Минастағы биосфералық қорық
ис. Sierra de las Minas
2002 1765 vi, vii, ix, x
15 Сьерра-де-Лакандон ұлттық паркі
ис. Parque Nacional de Sierra de Lacandón
Петен 1990 2002 1766 ?
16 Гватемаланың Тынық мұхит жағалауындағы мангра жолы
ис. La ruta de los manglares de la costa pacífica de Guatemala
2002 1767 vii
17 Lago Atitlàn.JPG Атитлан көлінің қорықтық аймағы
ис. Área protegida del Lago de Atitlán: uso múltiple
Сакатепекес 2002 1768 vii, viii, ix
18 Iglesia de Acul en Guatemala.jpg Висис Каба ұлттық паркі және Иксильского ұшбұрышының сәулеті
ис. Parque Nacional de Visis Cabá y la arquitectura vernácula del Triángulo Ixil
2002 1769 ?
19 Takalik Abaj.jpg Такалик-Абах ұлттық паркі
ис. Parque Nacional Takalik Abaj
Реталулеу 2012 5737 i, ii, iii
20 SBmural.jpg Сан-Бартоло фрескалары
ис. Murales de San Bartolo
Петен 2012 5738 i, iii
21 Najtunich p20.png Нах-Тунич үңгірлері
ис. Cueva Naj Tunich
Петен 2012 5739 i, iii, v, vi, vii

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative List  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. Басты дереккөзінен мұрағатталған 12 шілде 2012.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]