Израильдегі ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Израильдің 8 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысанның барлығы тізімге мәдени критерийлар бойынша іліккен[1]. Сонымен бірге Иерусалим қаласының аймағында тағы бір ЮНЕСКО Әлемдік мұраның 1 мәдени нысаны бар. Бұл нысанды әлемдік мұра тізіміне қосуға Иордания берген[2] . Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Израиль аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 17 нысан үміткер ретінде тіркелген[3], оның ішінде 11 — мәдени, 1 — твбиғи және 5 — аралас критерийлер бойынша.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Israel Masada BW 7.JPG Масада (ивр. מסדה‎)  Иудея шөлі (ивр. מדבר יהודה‎) б.з.б. I ғ. 2001 1040 iii, iv, vi
2 City of Acre, Israel (aerial view, 2005).jpg Акко көне қаласы (ивр. העיר העתיקה של עכו‎) Ортажер теңізінің жағалауы Финикия қаласының қираған қалдықтары - 1054 ж-дан бастап, Оттоман кезенінің бекеті - XVIII ғ-дан бастап. 2001 1042 ii, iii, v
3 PB090021.JPG Тель-Авивтағы ақ қала (ивр. העיר הלבנה‎)  Тель-Авив-Яффо 1930-1950-шы жылдар 2003 1096 ii, iv
4 JPF-TelMegiddo.JPG Інжіл төбелері: Мегиддо (ивр. תל מגידו‎), Хацор (ивр. תל חצור‎), Беэр-Шева (ивр. תל באר שבע‎)  Мегиддо, Хацор, Беэр-Шева Темір дәуірі 2005 1108 ii, iii, iv, vi
5 Mamshit5.jpg «Хош иісті жол» (ивр. דרך הבשמים‎)  Негев б.з.б. III ғасыр — б.з.б II ғасыр 2005 1107 iii, v
6 Bahá'í gardens by David Shankbone.jpg Хаифа мен Батыс Галилеядағы Бахаилардың ғибдатханалары
(ивр. המקומות קדושים לבהאים בחיפה ובגליל המערבי‎) 
Хайфа және Акко XX ғ. 2008 1220 iii, vi
7 El-Wad cave & terrace.JPG Кармель тауының маңындағы Нахаль-Меарот - антропогенез ескерткіштері
(ивр. נחל מערות‎)
Кармель тауы Алғашқы қауымдық дәуір 2012 1393 iii, v

Иерусалим[өңдеу]

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1
Arabic buildings, Mount of Olives, Jerusalem.jpg
Иерусалим көне қаласы және оның дуалдары
(ивр. העיר העתיקה של ירושלים ועל קירותיו, араб.: مهد ولادة يسوع المسيح: كنيسة المهد وطريق الحجاج، بيت لحم‎)
Иерусалим б.з.д. 4 мыңжылдық - қала негізденуі
15351538 қалалық дуалдың салынуы
1981 148 ii, iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 DanRiver1.JPG Дандағы үш қақпалы дарбаза және Иордан өзенінің басы Израильдің солтүстік аймағы 2000 1469 iv, vi, vii, x
2 Kafarnaum BW 20.jpg Галилеядағы ертедегі синагогалар Израильдің солтүстік аймағы б.з.д. I ғ. 2000 1470 iii, vi
3 Tiberias P5310014.JPG Иса Мәсихтың және и апостолдардың Галилеядағы саяхаттары Израильдің солтүстік аймағы I ғ. 2000 1471 iii, vi
4 Roman bath 1.JPG Тивериад көлі және көне аймақтар Израильдің солтүстік аймағы 2000 1473 смешанные
5 Flag of Israel.svg Хурват Миним Израильдің солтүстік аймағы VIII ғ. 2000 1474 iv
6 Mount-Arbel-049.jpg Арбель (Арбель, Наби Шуайб, Рога Хаттина) Израильдің солтүстік аймағы VIII ғ. 2000 1475 смешанные
7 Nahalal2.jpg Дгания және Нахалал Израильдің солтүстік аймағы 1909
1921
2000 1478 v, vi
8 Roman street in Bet She'an National Park, Israel.jpg Бейт-Шеан Израильдің солтүстік аймағы б.з.д. 5 мыңжылдық 2000 1479 ii, iv, v, vi
9 Crusader Walls and Moat in Caesarea.jpg Кесария Хайф аймағы б.з.д. I ғ. 2000 1480 ii, iv, v, vi
10 White t1.jpg Ақ мешіт (Рамла) Израильдің орталық аймағы
Рамла
720 жыл 2000 1482 ii, iv
11 Arabic buildings, Mount of Olives, Jerusalem.jpg Иерусалим Иерусалим аймағы б.з.д. 4 мыңжылдық 2000 1483 i, ii, iii, iv, v, vi
12 Israel-2013-Aerial 00-Negev-Makhtesh Ramon.jpg Махтеш Израильдің оңтүстік аймағы 2000 1486 смешанные
13 Flag of Israel.svg Хар-Карком тауы Израильдің оңтүстік аймағы 2000 1488 iii, v
14 Timna 7.JPG Тимна жазығы Израильдің оңтүстік аймағы 2000 1489 смешанные
15 Belvoir fortress.JPG

Крест жорықтарындағы бекеттер:
а) Монфор
б) Бельвуар
в) Шато Пелерин
г) Арсуф

Израильдің солтүстік аймағы, Тель-Авив аймағы, Хайф аймағы XII-XV ғ. 2000 1491 iv, v, vi
16 Cave of coffins.jpg Бейт Шеарим Хайф аймағы б.з.д. I ғ. 2002 1643 i, ii, iv, vi
17 Hulah Valley, Israel, Buffalo.jpg Иорданның рифт жазығы, миграциялық жолдары, Хула жазығы Израильдің солтүстік аймағы 2004 1886 природные


Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Иерусалим - Израиль мен Палестина мемлекетінің арасындағы даулы аймақ болып келеді, дегенмен де-факто Израильдің меңгеруінде болып, оның астанасы қызметін атқарады. Осы жағдайға байланысты ЮНЕСКО Иерусалимді «нысанда Иордания ұсынған» деп белгілейді.
  3. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]