Ирландиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Ирландияның 2 нысаны бар (2012 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысанның екуі де тізімге мәдени критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Ирландия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 7 нысан үміткер ретінде тіркелген.[2][3]

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Newgrange, Ireland.jpg Бру-на-Бойн
(ирландша Brú na Bóinne)
(ағылш. Palace of the Boyne)
Мит бзб 2750 — 2250 ж 1993 659 III, IV
2 Skellig Michael - cemetery and large oratory.jpg Скеллиг-Майкл аралындағы монастырь
(ирландша Sceilig Mhichíl)
(ағылш. Michael's rock)
Керри,
Скеллиг аралдары
VII ғ. 1996 757 III, IV

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Poulnabrone Portal Tomb 640x480.jpg Буррен
ирландша An Bhoirinn
ағылш. The Burren
Клэр графтігі 2010 5522 (v)(viii)
2 Dublin in 1610 - reprint of 1896.jpg Дублинның тарихи орталығы
ағылш. The Historic City of Dublin
Дублин графтігі XVIII-XIX ғ. 2010 5523 (ii)(iv)(vi)
3 Ceide Fields Neolithic Site.JPG Кейд жазығы және Мейо солтүстік-батыс батпақтары
ирландша Achaidh Chéide agus Móinte Iarthuaisceart Mhaigh Eo
ағылш. Ceide Fields and North West Mayo Boglands
Мейо графтігі 5,5 мың жыл бұрын 2010 5524 (iv)(v)
4 Dún Aengus.jpg Батыс тас форттары: Дун-Энгус, Каэркомман, Каэрконри, Ань-Бяннах, Ань-Штегь
ирландша Caisil an Iarthair: Dún Aonghasa
ағылш. Western Stone Forts: Dún Aengus, Cahercommaun, Caherconree, Benagh, Staigue
Ирландияның батыс бөлігі Қола дәуіріОрта ғасырлар 2010 5525 (iii)(iv)(v)
5 ClonmacnoiseCathedral.JPG Клонмакнойс монастырлер қаласы және оның мәдени ландшафты
ирландша An Chathair mainistreach i gCluain Mhic Nóis agus a Tírdhreacha Cultúrtha
ағылш. The Monastic City of Clonmacnoise and its Cultural Landscape
Оффали графтігі 545 жыл 2010 5526 (iv)(v)
6 Glendalough monastery.jpg Ерте орта ғасырдың монастырлік қоныстары: Клонмакнойс, Глендалох, Дарроу, Холи-Айленд, Келл аббатығы, Монастербойс
ирландша Ceantar Luath Mheánaois Mhainistreach
ағылш. Early Medieval Monastic Sites
Ерте орта ғасырлары 2010 5527 (iii)(iv)(vi)
7 RockOfCashelSummer1986.jpg Ирландияның корольдермен байланысты жерлері: Кашел жартасы, Дун-Эйлин, Уснех қыры, Рат Круахан, Тара қыры
ирландша Tá an Láithreáin Ríoga na hÉireann: Caiseal, Dún Ailinne, Hill of Uisneach, Coimpléasc Ráth Cruachan, agus Tara Coimpléasc
ағылш. The Royal Sites of Ireland: Cashel, Dún Ailinne, Hill of Uisneach, Rathcroghan Complex, and Tara Complex
2010 5528 (iii)(iv)(vi)

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. World Heritage Sites list to be reviewed  (ағыл.). The Irish Times (1 желтоқсан 2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 25 наурыз 2012. Тексерілді, 3 ақпан 2009.
  3. Irish Department of the Environment, Heritage & Local Government Latest World Heritage News  (ағыл.). Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қараша 2008.(қолжетпейтін сілтеме) Тексерілді, 2 ақпан 2009.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]