Шотландия королдерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Төменде Шотландия корольдігінің монархтарының тізімі (843-1707).

Шотландияның ерте орта ғасырларында көптеген мемлекеттер болды, монархтардың тізімі мына мақалаларда:

Монархтардың тізімі[өңдеу]

Аты Портрет Шынайы есімі Билік еткен жылдары
Макальпиндер әулеті
Кеннет I History-kenneth.jpg шотл. Cináed mac Ailpín 843-858
Дональд I шотл. Domnall mac Ailpín 858-862
Константин I Causantín mac Cináeda.jpg шотл. Causantín mac Cináeda 862-877
Эд Ақаяқты Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Aed 877-878
Клайд әулиеті
Эохейд Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Eochaidh 878-889
Гирик Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Giric mac Dungail 878-889
Реставрация Макальпиндер әулеті
Дональд II Domnall Dásachtach.jpg шотл. Domnall mac Causantín 889-900
Константин II Constantine II of Scotland.jpg шотл. Causantín mac Áeda 900-943
Малькольм I Malcolm I.jpg шотл. Máel Coluim mac Domnaill 943-954
Индульф An Ionsaighthigh.png шотл. Idulb mac Causantín 954-962
Дуфф Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Dub mac Maíl Coluim 962-967
Кулен Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Cuilén mac Iduilb 967-971
Кеннет II Kenneth II of Scotland.jpg шотл. Cináed mac Maíl Choluim 971-995
Амлаф Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Amlaíb mac Ilduilb 973-977
Константин III Constantine III (Alba).jpg шотл. Causantín mac Cuilén 995-997
Кеннет III Kenneth III of Scotland.jpg шотл. Cináed mac Duib 997-1005
Малькольм II Malcolm II of Scotland.jpg шотл. Máel Coluim mac Cináeda 1005-1034
Данкельд әулеті
Дункан I Donnchad I.jpg шотл. Donnchad mac Crínáin 1034-1040
Морей әулеті
Макбет Macbeth of Scotland.jpg шотл. Mac Bethad mac Findláich 1040-1057
Лулах Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Lulach mac Gillai Comgain 1057-1058
Данкельд әулеті
Малькольм III Malcolm3Canmore.jpg шотл. Máel Coluim mac Donnchada 1058-1093
Дональд III 唐纳德三世.jpg шотл. Domnall mac Donnchada 1093-1094
1094-1097
Эдмунд Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg шотл. Etmond mac Maíl Choluim 1094-1097
Дункан II Donnchad II.jpg шотл. Donnchad 1094
Эдгар Edgar Skot.jpg шотл. Etgair mac Maíl Choluim 1097-1107
Александр I Alexander I (Alba) i.JPG шотл. Alasdair mac Maíl Choluim 1107-1124
Дәуіт I David I de Escocia.jpg шотл. Dabíd mac Maíl Choluim 1124-1153
Малькольм IV Malcolm iv.jpg шотл. Máel Coluim mac Eanric 1153-1165
Вильгельм I Арыстан William the Lion portrait.jpg шотл. Uilliam Garm 1165-1214
Александр II Alexander II (Alba) i.JPG шотл. Alasdair II 1214-1249
Александр III Alasdair III.jpg шотл. Alasdair III 1249-1286
Маргарита Норвегиялық Қыз Margaret, Maid of Norway.jpg ағыл. Margaret, Maid of Norway}} 1286-1290
Баллиолдар
Маргарита қайтыс болғаннан кейін Англия королі Эдуард I-нің төрағалығымен шотландиялық тәждің мұрагерлігі процесі өтті, оның жеңімпазы Иоанн Баллиоль болды.
Иоанн I Баллиоль John Balliol.jpg ағыл. John Balliol 1292-1296
Брюстер әулеті
1306 жылы Тәуелсіздік үшін соғысы кезінде
Роберт Брюс патша болып жарияланды.
Роберт I RoberttheBruce.jpg шотл. Roibert a Briuis
ағыл. Robert the Bruce
1306-1329
Дәуіт II David II of Scotland by Sylvester Harding 1797.jpg ағыл. David II 1329-1371
Баллиолдар әулеті
Эдуард Баллиол Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg ағыл. Edward Balliol 1332-1336
Стюарттар әулеті
Роберт II Robert II, King of Scotland.png ағыл. Robert II 1371-1390
Роберт III Robert III, King of Scotland.png ағыл. Robert III 1390-1406
Яков I King James I of Scotland.jpg ағыл. James I 1406-1437
Яков II James II of Scotland.jpg ағыл. James II 1437-1460
Яков III James III, King of Scotland.png ағыл. James III 1460-1488
Яков IV James IV of Scotland.jpg ағыл. James IV 1488-1513
Яков V James5.jpg ағыл. James V 1513-1542
Мария I Maryincaptivity.jpg ағыл. Mary Stuart 1542-1567
Яков VI James I, VI by John de Critz, c.1606.png ағыл. James VI 1567-1625

Қызықты фактілер[өңдеу]

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сілтеме[өңдеу]