Мартин Макдонах

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Мартин Макдона
Martin McDonagh
Сурет
Жалпы мағлұмат
Туған күні

26 наурыз 1970(1970-03-26) (49 жас)

Туған жері

Лондон, Англия, Ұлыбритания

Азаматтығы

 Ұлыбритания

Мамандығы

режиссёр, сценарийші, драматург

Белсенді жылдары

1996 - осы уақыт

Марапаттары

«Оскар» (2006)
«Алтын глобус» (2018)
BAFTA (2009, 2018 — үш рет)

IMDb

ID 1732981

Мартин Макдонах (ағыл. Martin McDonagh) – ағылшын кинорежиссері, сценарист, продюсер және драматург. Жеті пьеса мен үш толық метражды фильмдердің қоюшысы – «Брюггеде» (2008), «Жеті есалаң» (2012) және «Миссури, Эббинг шекарасындағы үш билдборд» (2017). «Үздік қысқа метражды ойын фильмі» (Алты оқ-дәрі) номинацисында «Оскар» лауреаты.

Өмірбаяны[өңдеу]

Мартин Макдона Лондонда Камбервелл ауданында 1970 жылы ирнландық құрылысшы мен сыпырушының отбасында дүниеге келді. Оның  ата-анасы Голуэйге оралды, ал Мартин және оның ағасы Джон Лондонда қалды. Кейінрек 16 жастан кейін жұмыссыздық жәрдемақысын алып отырған. Мартинның ағасы, Джон, жазушы болғысы келген. Осының арқасында Мартин де өзі жазып көрмекші болды. Алғашқы жиырма радиопьесалар мен сценарийлер баспалармен қайтарылған болатын. Алайда 1997 жылы ол табысқа жетті: «Линэннке ару» пьесасы Бродвейде қойылды. Танылымнан басқа, Мартин «Evening Standard» және «Тони» театралдық жүлделерді ұтып алды.

Шығармашылық[өңдеу]

Пьесалары:[өңдеу]

  • Инишмааннан жарымжан / The Cripple of Inishmaan (1996)
  • Линеннен шыққан арулардың патшайымы / The Beauty Queen of Leenane (1996)
  • Коннэмарадан бас сүйек / A Skull in Connemara (1997)
  • Жетімсіреген Батыс / The Lonesome West (1997)
  • Инишмордан шыққан лейтенант / The Lieutenant of Inismore (2001)
  • Адам-жастық / The Pillowman (2003)
  • Споканнан бір қолды адам / A Behanding in Spokane (2010)
  • Баскесерлер / Hangmen (2015)

Фильмография[өңдеу]

Режиссер:[өңдеу]

  • 2005 — «Алты оқ-дәрі» / Six Shooter
  • 2008 — «Брюггеде» / In Bruges
  • 2012 — «Жеті есалаң» / Seven Psychopaths
  • 2017 — «Миссури, Эббинг шекарасындағы үш билборд» / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Сценарист:[өңдеу]

  • 2005 — «Алты оқ-дәрі» / Six Shooter
  • 2008 — «Брюггеде» / In Bruges
  • 2012 — «Жеті есалаң» / Seven Psychopaths
  • 2017 — «Миссури, Эббинг шекарасындағы үш билборд» / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Продюсер:[өңдеу]

  • 2011 — "Сақшы" / The Guard
  • 2012 — «Жеті есалаң» / Seven Psychopaths
  • 2017 — «Миссури, Эббинг шекарасындағы үш билборд» / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri