Луиза Глюк

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Луиза Глюк
ағылш. Louise Glück
Louise Glück circa 1977.jpg
Туған күні

22 сәуір 1943 (1943-04-22) (77 жас)

Туған жері

Нью-Йорк, Нью-Йорк, АҚШ

Азаматтығы

АҚШ

Мансабы

жазушы, ақын

Шығармалардың тілі

Американдық ағылшын

Марапаттары

Гуггенхайм стипендиясы (1975, 1987)

Боллинген сыйлығы [d] (2001)

Пулитцер поэзиясы үшін сыйлығы (1993)

ПЕН клубтың Жаңа Англия сыйлығы (2007)

Ақын лауреаты АҚШ (2003)

Юнис Титьенстің мемориалдық сыйлығы

Өнер стипендиясының ұлттық қоры (1970)

Үздік поэзия үшін ұлттық кітап сыйлығы (2014)

АҚШ ұлттық гуманитарлық медалі (2015)

Әдебиет бойынша Нобель сыйлығы (2020)

Өнер стипендиясының ұлттық қоры сыйлығы (1979 - 1980)

Өнер стипендиясының ұлттық қоры сыйлығы (1988 - 1989)

Сыйлықтары

Әдебиет бойынша Нобель сыйлығы (2020)

Луиза Глюк (сонымен қатар Глик , ағылш. Louise Elisabeth Glück - Луиза Элизабет Глик; 1943 ж. 22 сәуір, Нью-Йоркте туғ.) — американдық ақын және эссеист. Йель университетінің адъюнкт-профессоры. Бірқатар әдеби сыйлықтардың, соның ішінде әдебиет саласындағы Нобель сыйлығының иегері (2020).

Өмірбаян[өңдеу]

Ол Нью-Йоркте еврей мен орыс (анасының жағынан)[1] және венгр (әкесінің жағынан) тегі[2] отбасында дүниеге келген. Әкесі - кәсіпкер Даниэль Глик (1905–1985)[3], ол өзінің жездесімен бірге олардың патенттелген X-Acto пышағын шығаратын компания құрды[4]; анасы - үй шаруасындағы әйел Беатрис Глик (қыз күнінде Гросби, 1909-2011)[5][6]. Үлкен әпкесі Сюзана (1941) Луиза туылғанға дейін қайтыс болды, інісі Тереза Глик (1945–2018)[7], Ситибанктің вице-президенті, жазушы[8], актриса Эбигейл Саваждың анасы.

Жасөспірім кезінде ол ауыр анорексия жүйке ауруымен ауырған. 1961 жылы ол жылы Хюлеттегі Джордж В. Хюлет мектебін бітірген, бірақ денсаулығына байланысты ол колледжге түсу мүмкіндігі болмады және 1968 жылға дейін ол психоаналитикалық емделе жүріп Сара Лоуренс колледжінің[9] (1963-1965) және Колумбия университетінің поэзиясы семинарлар қатысты. Университетте оның оқытушылары Леони Адамс пен Стэнли Куниц болған.

Колледжді бітірмей, Глюк хатшы болып жұмысқа орналасты. 1967 жылы күйеуге шығып келесі жылы «Тұңғыш» (Тұңғыш) поэтикалық жинағын шығарды. 1971 жылы Вермонттағы Годдард колледжінде поэзия пәнінің мұғалімі болды. Осы кезде оның некесі шытынап, колледждегі әріптесі Дж.Драноумен кездесе бастады; 1973 жылы олар ұлды болды, ал 1977 жылы олар қарым-қатынасты заңдастырды, бірақ көп ұзамай бұлар айрылысты[10]. 1984 жылы Массачусетс штатындағы Уильямс колледжінде ағылшын бөлімінің аға оқытушысы болды. Кейіннен ол Стэнфорд, Бостон және Айова университеттерінің шақырылған профессоры болды.

Отбасы[өңдеу]

  • Бірінші күйеуі (1967 жылдан бастап) - Чарльз Шефер Герц-кіші, гастроэнтеролог [11] .
  • Екінші күйеуі (1977 жылдан бастап) - Джон Теодор Драноу (1948–2019), жазушы, мұғалім және кәсіпкер.
    • Ұл - Ноа Драноу (1973 жылы туған), сомелье .
  • Әкесі жағынан тәтесі - Элси Глик (1897–1944), экономика ғылымдарының кандидаты (1929). Оның күйеуі - Соломон Кузнец (1900-1945), экономист және статист, экономист Саймон Кузнецтің үлкен ағасы.

Библиография[өңдеу]

Өлеңдер жинағы[өңдеу]

  • 1968 - «Тұңғыш» («Тұңғыш»)
  • 1975 - «Батпақтағы үй» («The House on Marshland»)
  • 1976 - «Бақ» («The Garden»)
  • 1980 - «Субъектінің төмендеуі» «Descending Figure»
  • 1985 - «Ахиллестің салтанаты» («The Triumph of Achilles»)
  • 1990 - «Арарат» («Ararat»)
  • 1992 - «Жабайы ирис» («The Wild Iris»)
  • 1993 - «Қызғылт сары» ( «Mock Orange»)
  • 1997 - «Шалғынды жерлер» («Meadowlands»)
  • 1999 - «Жаңа өмір» («Vita Nova»)
  • 2001 - «Жеті буын өмір» («The Seven Ages»)
  • 2004 - «Октябрь» поэмасы («Қазан»)
  • 2006 - «Аверно» («Averno»)
  • 2009 - «Ауыл өмірі» («A Village Life»)
  • 2012 - «Өлеңдер. 1962-2012» ( «Poems: 1962-2012»)
  • 2014 - «Адал және ізгі түн» («Faithful and Virtuous Night»)

Эссе жинақтары[өңдеу]

  • 1994 - «Дәлелдер мен теориялар» («Proofs and Theories: Essays on Poetry»)
  • 2017 - «Американдық түпнұсқа» («American Originality: Essays on Poetry»)

Мойындау[өңдеу]

  • 1968 - «Тұңғыш» өлеңдер жинағы үшін Америка Ақындар академиясының сыйлығы.
  • 1970 - Ұлттық өнер қорының стипендиясы.
  • 1975 - Гуггенхайм стипендиясы .
  • 1979 - 1980 - Ұлттық өнер қорының стипендиясы.
  • 1981 - Америка өнер және әдебиет академиясының әдебиет сыйлығы.
  • 1985 - «Ахиллдың салтанаты» өлеңдер жинағы үшін Сыншылар қоғамының Ұлттық кітап сыйлығы.
  • 1985 - «Ахиллдың салтанаты» өлеңдер жинағы үшін Мелвилл Кейн сыйлығы.
  • 1987 - Гуггенхайм стипендиясы .
  • 1988 - 1989 - Ұлттық өнер қорының стипендиясы.
  • 1992 - «Арарат» өлеңдер жинағы үшін ұлттық Ребекка Джонсон Боббиттің поэзия бойынша сыйлығы.
  • 1992 - «Жабайы ирис» өлеңдер жинағы үшін Пулитцер сыйлығы .
  • 1992 - Уильям Карлос Уильямс «Жабайы ирис» өлеңдер жинағы үшін сыйлық.
  • 1993 - Уильямс колледжінің құрметті докторы.
  • 1993 - Америка өнер және ғылым академиясының мүшесі болып сайланды.
  • 1994–1998 - Вермонт штатының ақыны.
  • 1995 - Марта Альбранд «Дәлелдер мен теориялар» очерктер жинағы үшін ең үздік деректі фантастика сыйлығы.
  • 1996 - Миддлбери колледжінің құрметті докторы.
  • 1993 - Америка өнер және әдебиет академиясының мүшесі болып сайланды.
  • 1999 - Екі жүзжылдық Конгресс кітапханасының арнайы кеңесшісі.
  • 1999 - 2005 - Америка ақындары академиясының канцлері.
  • 1999 - Ланнан атындағы әдеби сыйлық.
  • 1999 - «Вита Нова» өлеңдер жинағы үшін «The New Yorker» газеті поэзия сыйлығы.
  • 2003 - 2010 - Йель университетіндегі жас ақындар сериясының төрешісі.
  • 2007 - «Вита Нова» өлеңдер жинағы үшін ағылшын тілінде сөйлейтін одақ елшісінің кітап сыйлығы.
  • 2001 - MIT өнер, өнер және әлеуметтік ғылымдар мектебінің 50-жылдық медалі.
  • 2001 - Боллинген сыйлығы.
  • 2003 - 2004 - АҚШ-тың лауреаты .
  • 2007 - Жаңа Англия ПЕН-клубы «Аверно» өлеңдер жинағы үшін сыйлық.
  • 2007 - «Аверно» өлеңдер жинағы үшін ағылшын тілінде сөйлейтін одақ елшісінің кітап сыйлығы.
  • 2008 - Уоллес Стивенс атындағы Америка Ақындар академиясының сыйлығы.
  • 2010 - Айкен Тейлордың қазіргі американдық поэзия сыйлығы (2010)
  • 2010 - «Ауыл өмірі» өлеңдер жинағы үшін Гриффин атындағы Халықаралық поэзия сыйлығының қысқаша тізімі.
  • 2012 - Америка жетістік академиясының мүшесі болып сайланды.
  • 2012 - «Өлеңдер. 1962–2012» өлеңдер жинағы үшін Los Angeles Times газеті кітап сыйлығы.
  • 2014 - Американдық философиялық қоғамның мүшесі болып сайланды .
  • 2014 - «Адал және ізгі түн» өлеңдер жинағы үшін «Үздік поэзия» ұлттық кітап сыйлығы.
  • 2015 - Америка өнер және хаттар академиясының поэзиядағы алтын медалі.
  • 2015 - АҚШ ұлттық гуманитарлық медалі .
  • 2020 - Транстремер сыйлығы.
  • 2020 - әдебиет саласындағы Нобель сыйлығы[12].

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Daniel Morris. The Poetry of Louise Glück: A Thematic Introduction. University of Missouri Press, 2006 (p. 67)..
  2. {{{тақырыбы}}}. — ISSN 0196-3570. — Үлгі:DOI
  3. [https://www.findagrave.com/memorial/32192923/daniel-gluck Ист Фармингдейл (Нью-Йорк) Маунт-Арарат және Куинстегі Маунт-Хебронда еврей зираттарындағы Глик пен Гросби отбасыларының зираты.
  4. Луиза Глюктің атасы мен әжесі АҚШ-қа Эрмихайфальвадан (Трансильвания) қоныс аударған. Элсидің әкесінің үлкен әпкесі, кейінірек экономист Трансильванияда дүниеге келді (1897), ақынның әкесі Нью-Йоркте дүниеге келді (1905).
  5. A zest for life: Beatrice Glück of Woodmere dies at 101
  6. {{{тақырыбы}}}. — ISSN 1080-6601. — Үлгі:DOI
  7. Tereze Gluck (Obituary)
  8. May You Live in Interesting Times (Iowa Short Fiction Award, 1995)
  9. Биография поэтессы Луизы Глюк. ТАСС. Тексерілді, 9 қазан 2020.
  10. John Theodore Dranow 1948—2019: Obituary
  11. Louis L. Gluck Is Future Bride Of C.S. Hertz Jr.; Prize-Winning Poet Is Engaged to Columbia Doctoral Student (The New York Time, April 16, 1967)
  12. The Nobel Prize in Literature 2020  (ағыл.). NobelPrize.org. Тексерілді, 8 қазан 2020.