Олимпиада ойындарын қабылдаған қалалардың тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Олимпиада ойындары
Olympic rings with transparent rims.svg
Ұйымдар
Хартия • ХОК • ҰОК • Рәміздер
Спорт түрлері •
Ойындар
Көне Олимпиада ойындары
Жазғы Олимпиада ойындары
Қысқы Олимпиада ойындары
Паралимпиада ойындары
Жасөспірімдер Олимпиада ойындары

1896 жылы қазіргі заманғы Олимпиада ойындары басталғыннан бері 27 рет жазғы Олимпиада ойындары 22 әр алуан қалаларда және 21 рет қысқы Олимпиада ойындары 18 әр алуан қалаларда болып өтті.Және де үш рет жазғы және екі рет қысқы Олимпиада ойындары соғыстың кесірінен өткізілген жоқ, атап айтқанда: 1916 жылы Берлинде(жазғы), 1940 жылы Токио(жазғы) мен Саппорода(қысқы), және Лондонда(жызғы) мен Кортина д'Ампеццода(қысқы). Халықаралық Олимпиада комитетінің (ХОК) таңдауы бойынша келешектегі Олимпиада ойындарын төрт қала:2014 жылы қысқы олмпиаданы Сочи, 2016 жылы жазғы Олимпиаданы Рио-де-Жанейро, 2018 жылы қысқы Олимпиаданы Пхенчхан және 2020 жылы жазғы Олимпиаданы Токио қабылдайды.

Олимпиада ойындарын 7 қала бірден көп рет қабылдады.Олар — Афина(1896 және 2004 жылғы жазғы Олимпиада), Париж(1900 және 1924 жылғы жазғы Олимпиада), Санкт-Мориц(1928 және 1948 жылғы қысқы Олимпиада), Лейк-Плэсид(1932 және 1980 жылғы қысқы Олимпиада), Лос-Анджелес(1932 және 1984 жылғы жазғы Олимпиада) және Инсбрук(1964 және 1976 жылғы қысқы Олимпиада).Лондон — Олимпиада ойындарын үш рет қабылдаған алғашқы қала(1908, 1948, 2012).Ал ең көп Олимпиада ойындарын өткізген ел — АҚШ - 8 рет.Франция 5 рет, Ұлыбритания, Жапония, Италия, Канада және Германия тиісінше 3 рет Олимпиада ойындарын қабылдады.

Олимпиада ойындары 28 рет Еуропада, 12 рет Солтүстік Америкада, 5 рет Азияда және 2 рет Океанияда өткізілген.2016 жылы Рио-де-Жанейро Оңтүстік Америкадағы Олимпиада ойындарын қабылдаған алғашқы қала болмақ.Ал қалған географиялық аймақтар(Африка құрлығы, Таяу Шығыс, Үндістан түбегі, Кариб теңізі және Оңтүстік-Шығыс Азия) бірде-бір рет Олимпиаданы қабылдап көрген жоқ.

Кезекті Олимпиада ойындары өткізілетін қала, ойындарға 7 жыл қалғанда арнайы Халықаралық Олимпиада комитетінің (ХОК) сессиясында анықталады. Қала, ресми мәлімдемесін тапсырған бірнеше қала-кандидаттарының ішінен таңдалады. Таңдау кандидат елдерінің өкілдері мен ХОК президенінен басқа барлық ХОК мүшелерімен тура құпиялы жолы арқылы өтеді. Ереже бойынша, соңғы дауыс беру рәсіміне кандидаттар тізімі арасында бес қаладан артық болмауы тиіс, бұл тізім бір жыл бұрын ХОК мүшелерінің алдын ала дауыс беру нәтижесінде анықталады. Жеңімпаз кандидат дауыстардың жарытысынан артық жинау керек. Егер жеңімпаз алғашқы айналымда анықталмаса, онда екінші және кейінгі айналымдар өткізіледі. Әр бір айналымнан кейін ең аз дауыс жинаған бір кандидаттан күрестен шығып кетіп отырады. Сонда ғана, кандидат елдерінің өкілдері қайтадан дауыс бере алуға құқысына ие болады.

Олимпиада ойындарын қабылдаған қалалар[өңдеу]

Қала Ел Құрлық Жазғы Қысқы Маусым Жыл Ашылу салтанаты Жабылу салтанаты
Афина  Грекия Еуропа S005I Жазғы 1896 6 сәуір 15 сәуір
Париж  Франция Еуропа S005II Жазғы 1900 14 мамыр 28 қазан
Сент-Луис  АҚШ Солтүстік Америка S005III Жазғы 1904 1 шілде 23 қараша
Афина  Грекия Еуропа S005 Жазғы 1906 22 сәуір 2 мамыр
Лондон Ұлыбритания Ұлыбритания Еуропа S005IV Жазғы 1908 27 сәуір 31 қазан
Стокгольм  Швеция Еуропа S005V Жазғы 1912 5 мамыр 22 шілде
Берлин  Алмания империясы Еуропа S006VI Жазғы 1916 Бірінші дүниежүзілік соғыс кесірінен өткізілген жоқ.
Антверпен  Бельгия Еуропа S007VII Жазғы 1920 20 сәуір 12 қыркүйек[1]
Шамони  Франция Еуропа W001I Қысқы 1924 25 қаңтар 4 ақпан[2]
Париж  Франция Еуропа S008VIII Жазғы 1924 4 мамыр 27 шілде[3]
Санкт-Мориц  Швейцария Еуропа W002II Қысқы 1928 11 ақпан 19 ақпан[4]
Амстердам  Нидерланд Еуропа S009IX Жазғы 1928 17 мамыр 12 тамыз[5]
Лейк-Плэсид  АҚШ Солтүстік Америка W003III Қысқы 1932 4 ақпан 15 ақпан[6]
Лос-Анджелес  АҚШ Солтүстік Америка S010X Жазғы 1932 30 шілде 14 тамыз[7]
Гармиш-Партенкирхен  Үшінші Рейх Еуропа W004IV Қысқы 1936 6 ақпан 16 ақпан[8]
Берлин  Үшінші Рейх Еуропа S011XI Жазғы 1936 1 тамыз 16 тамыз[9]
Саппоро  Жапон империясы Азия W005aV Қысқы 1940 Екінші дүниежүзілік соғыс кесірінен өткізілген жоқ.
Токио  Жапон империясы Азия S012XII Жазғы 1940 Екінші дүниежүзілік соғыс кесірінен өткізілген жоқ.
Кортина д'Ампеццо  Италия патшалығы Еуропа W005bV Қысқы 1944 Екінші дүниежүзілік соғыс кесірінен өткізілген жоқ.
Лондон  Ұлыбритания Еуропа S013XIII Жазғы 1944 Екінші дүниежүзілік соғыс кесірінен өткізілген жоқ.
Санкт-Мориц  Швейцария Еуропа W005cV Қысқы 1948 30 қаңтар 8 ақпан
Лондон  Ұлыбритания Еуропа S014XIV Жазғы 1948 29 шілде 14 тамыз
Осло  Норвегия Еуропа W006VI Қысқы 1952 14 ақпан 25 ақпан
Хельсинки  Финляндия Еуропа S015XV Жазғы 1952 19 шілде 3 тамыз
Кортина д'Ампеццо  Италия Еуропа W007VII Қысқы 1956 26 қаңтар 5 ақпан
Мельбурн
Стокгольм
 Аустралия
 Швеция
Океания
Еуропа
S016XVI Жазғы 1956 22 қараша
10 маусым
8 қыркүйек
17 маусым
Скво-Велли  АҚШ Солтүстік Америка W008VIII Қысқы 1960 18 ақпан 28 ақпан
Рим  Италия Еуропа S017XVII Жазғы 1960 25 тамыз 11 қыркүйек
Инсбрук  Аустрия Еуропа W009IX Қысқы 1964 29 қаңтар 9 ақпан
Токио  Жапония Азия S018XVIII Жазғы 1964 10 қазан 24 қазан
Гренобль  Франция Еуропа W010X Қысқы 1968 6 ақпан 18 ақпан
Мехико  Мексика Солтүстік Америка S019XIX Жазғы 1968 12 қазан 27 қазан
Саппоро  Жапония Азия W011XI Қысқы 1972 3 ақпан 13 ақпан
Мюнхен  Германия Федеративтік Республикасы(1990 жылға дейін) Еуропа S020XX Жазғы 1972 26 тамыз 11 қыркүйек
Инсбрук  Аустрия Еуропа W012XII Қысқы 1976 4 ақпан 15 ақпан
Монреаль  Канада Солтүстік Америка S021XXI Жазғы 1976 17 шілде 1 тамыз
Лейк-Плэсид  АҚШ Солтүстік Америка W013XIII Қысқы 1980 12 ақпан 24 ақпан
Мәскеу  Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы Еуропа S022XXII Жазғы 1980 19 шілде 3 тамыз
Сараево  Югославия Еуропа W014XIV Қысқы 1984 7 ақпан 19 ақпан
Лос-Анджелес  АҚШ Солтүстік Америка S023XXIII Жазғы 1984 28 шілде 12 тамыз
Калгари  Канада Солтүстік Америка W015XV Қысқы 1988 13 ақпан 28 ақпан
Сеул  Корея Республикасы Азия S024XXIV Жазғы 1988 17 қыркүйек 2 қазан
Альбертвиль  Франция Еуропа W016XVI Қысқы 1992 8 ақпан 23 ақпан
Барселона  Испания Еуропа S025XXV Жазғы 1992 25 шілде 9 тамыз
Лиллехаммер  Норвегия Еуропа W017XVII Қысқы 1994 12 ақпан 27 ақпан
Атланта  АҚШ Солтүстік Америка S026XXVI Жазғы 1996 19 шілде 4 тамыз
Нагано  Жапония Азия W018XVIII Қысқы 1998 7 ақпан 22 ақпан
Сидней  Аустралия Океания S027XXVII Жазғы 2000 15 қыркүйек 1 қазан
Солт-Лейк-Сити  АҚШ Солтүстік Америка W019XIX Қысқы 2002 8 ақпан 24 ақпан
Афина  Грекия Еуропа S028XXVIII Жазғы 2004 13 тамыз 29 тамыз
Турин  Италия Еуропа W020XX Қысқы 2006 10 ақпан 26 ақпан
Бейжің  Қытай Азия S029XXIX Жазғы 2008 8 тамыз 24 тамыз
Ванкувер  Канада Солтүстік Америка W021XXI Қысқы 2010 12 ақпан 28 ақпан
Лондон  Ұлыбритания Еуропа S030XXX Жазғы 2012 27 шілде 12 тамыз
Сочи  Ресей Еуропа W022XXII Қысқы 2014 7 ақпан 23 ақпан
Рио-де-Жанейро  Бразилия Оңтүстік Америка S031XXXI Жазғы 2016 5 тамыз 21 тамыз
Пхенчхан  Корея Республикасы Азия W023XXIII Қысқы 2018 9 ақпан 25 ақпан
Токио  Жапония Азия S032XXXII Жазғы 2020 24 шілде 9 тамыз

Бірнеше рет Олимпиада ойындарын қабылдаған қалалар[өңдеу]

Бірнеше рет Олимпиада ойындарын қабылдаған қалалардың тізімі.
Қала Ел Құрлық Жазғы Олимпиада Қысқы Олимпиада Барлығы
Лондон  Ұлыбритания Еуропа 3 (1908, 1948, 2012) 0 3
Афина  Грекия Еуропа 2 (1896, 1906,2004) 0 3
Токио  Жапония Азия 2 (1964, 2020) 0 2
Париж  Франция Еуропа 2 (1900, 1924) 0 2
Лос-Анджелес  АҚШ Солтүстік Америка 2 (1932, 1984) 0 2
Лейк-Плэсид  АҚШ Солтүстік Америка 0 2 (1932, 1980) 2
Инсбрук  Аустрия Еуропа 0 2 (1964, 1976) 2
Санкт-Мориц  Швейцария Еуропа 0 2 (1928, 1948) 2

Олимпиада ойындарын өткізген елдер[өңдеу]

Жазғы Олимпиада ойындарын қабылдаған мемлекеттер
     4 рет немесе жоғары      3 рет      2 рет      1 рет      Ешқашан
Қысқы Олимпиада ойындарын қабылдаған мемлекеттер
     4 рет немесе жоғары      3 рет      2 рет      1 рет      Ешқашан
Олимпиада ойындарын өткізген елдердің тізімі.
Ел Құрлық Жазғы Олимпиада Қысқы Олимпида Барлығы
1  АҚШ Солтүстік Америка 4 (1904, 1932, 1984, 1996) 4 (1932, 1960, 1980, 2002) 8
2  Франция Еуропа 2 (1900, 1924) 3 (1924, 1968, 1992) 5
3  Жапония Азия 2 (1940, 1964, 2020) 2 (1940, 1972, 1998) 4
4  Ұлыбритания Еуропа 3 (1908, 1944, 1948, 2012) 0 3
4  Канада Солтүстік Америка 1 (1976) 2 (1988, 2010) 3
4  Италия Еуропа 1 (1960) 2 (1944, 1956, 2006) 3
4  Германия Еуропа 2 (1916, 1936, 1972) 1 (1936) 3
8  Корея Республикасы Азия 1 (1988) 1 (2018) 2
8 Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы КСРО/ Ресей Еуропа 1 (1980) 1 (2014) 2
8  Грекия/ Грекия Еуропа 2 (1896, 2004) 0 2
8  Аустралия Океания 2 (1956, 2000) 0 2
8  Норвегия Еуропа 0 2 (1952, 1994) 2
8  Аустрия Еуропа 0 2 (1964, 1976) 2
8  Швейцария Еуропа 0 2 (1928, 1948) 2
15  Бразилия Оңтүстік Америка 1 (2016) 0 1
15  Қытай Азия 1 (2008) 0 1
15  Испания Еуропа 1 (1992) 0 1
15  Югославия Еуропа 0 1 (1984) 1
15  Мексика Солтүстік Америка 1 (1968) 0 1
15  Финляндия Еуропа 1 (1940, 1952) 0 1
15  Нидерланд Еуропа 1 (1928) 0 1
15  Бельгия Еуропа 1 (1920) 0 1
15  Швеция Еуропа 1 (1912) 0 1

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Antwerp 1920. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  2. Chamonix 1924. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  3. Paris 1924. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  4. St. Moritz 1928. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  5. Amsterdam 1928. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  6. Lake Placid 1932. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  7. Los Angeles 1932. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  8. Garmisch-Partenkirchen 1936. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.
  9. Berlin 1936. olympic.org. Тексерілді, 23 қаңтар 2011.