Ұлыбритания премьер-министрлерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Навигацияға өту Іздеуге өту

Бұл мақалада Ұлыбритания Премьер-министрлерінің тізімі бар.

Премьер-Министрлердің тізімі[өңдеу | қайнарын өңдеу]

# Аты-жөні Портрет Басқаруын бастады Басқаруын аяқтады Саяси партиясы
1 Роберт Уолпол
(1742 жылдан бастап Орфорд графы)
Jean-Baptiste van Loo - Robert Walpole.jpg 4 сәуір 1721 11 ақпан 1742 Уигтер
2 Спенсер Комптон, Уилмингтон графы Earl of wilmington.png 16 ақпан 1742 2 шілде 1743 Уигтер
3 Генри Пелхэм Henry Pelham.jpg 27 тамыз 1743 6 наурыз 1754 Уигтер
4 Томас Пелэм-Холлс
(алғашқы өкілеттік)
Thomas Pelham-Holles, 1st Duke of Newcastle-under-Lyne.jpg 16 наурыз 1754 16 қараша 1756 Уигтер
5 Уильям Кавендиш, герцог Девоншир William Cavendish, 4th Duke of Devonshire.JPG 16 қараша 1756 25 маусым 1757 Уигтер
6 Томас Пелэм-Холлс
(екінші өкілеттік)
Thomas Pelham-Holles, 1st Duke of Newcastle-under-Lyne.jpg 2 шілде 1757 26 мамыр 1762 Уигтер
7 Джон Стюарт, граф Бьют JohnStuartBute.jpg 26 мамыр 1762 16 сәуір 1763 Тори
8 Джордж Гренвиль George Grenville.png 16 сәуір 1763 13 шілде 1765 Уигтер
9 Чарльз Ватсон-Вентворт, маркиз Рокингам
(алғашқы өкілеттік)
Rockingham2.JPG 13 шілде 1765 30 шілде 1766 Уигтер
10 Уильям Питт старший, граф Четэм Elderpitt.jpg 30 шілде 1766 14 қазан 1768 Уигтер
11 Огастас ФицРой, герцог Графтон Grafton3.JPG 14 қазан 1768 28 қаңтар 1770 Уигтер
12 лорд Фредерик Норт Nathaniel Dance Lord North.jpg 28 қаңтар 1770 22 наурыз 1782 Тори
13 Чарльз Ватсон-Вентворт, маркиз Рокингам
(екінші өкілеттік)
Rockingham2.JPG 27 наурыз 1782 1 шілде 1782 Уигтер
14 Уильям Петти, граф Шелберн Shelburne.jpg 4 шілде 1782 2 сәуір 1783 Уигтер
15 Уильям Кавендиш-Бентинк, герцог Портленд
(алғашқы өкілеттік)
W h cavendish-bentinck.jpg 2 сәуір 1783 19 желтоқсан 1783 Уигтер
16 Уильям Питт младший
(алғашқы өкілеттік)
Pitt the Younger.jpg 19 желтоқсан 1783 14 наурыз 1801 Тори
17 Генри Эддингтон Henry Addington.jpg 17 наурыз 1801 10 мамыр 1804 Тори
18 Уильям Питт младший
(екінші өкілеттік)
Pitt the Younger.jpg 10 мамыр 1804 23 қаңтар 1806 Тори
19 лорд Уильям Гренвиль Epmis05Wyndham.jpg 11 ақпан 1806 31 наурыз 1807 Уигтер
20 Уильям Кавендиш-Бентинк, герцог Портленд
(екінші өкілеттігі)
W h cavendish-bentinck.jpg 31 наурыз 1807 4 қазан 1809 Тори
21 Спенсер Персеваль Spencer Perceval.JPG 4 қазан 1809 11 мамыр 1812 Тори
22 Роберт Дженкинсон, граф Ливерпуль Robert Jenkinson, 2nd Earl of Liverpool by Sir Thomas Lawrence (cropped).jpg 8 маусым 1812 9 сәуір 1827 Тори
23 Джордж Кэннинг George Canning.jpg 10 сәуір 1827 8 тамыз 1827 Тори
24 Фредерик Джон Робинсон, виконт Годрик FrederickJohnRobinson.jpg 31 тамыз 1827 21 қаңтар 1828 Тори
25 Артур Уэлсли Веллингтон, герцог Веллингтон
(бірінші өкілеттігі)
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg 22 қаңтар 1828 16 қараша 1830 Тори
26 граф Чарльз Грей Charlesgrey2.jpg 22 қараша 1830 9 шілде 1834 Уигтер
27 Уильям Лэм, виконт Мельбурн
(алғашқы өкілеттік)
William Lamb, 2nd Viscount Melbourne, painted by John Partridge.jpg 16 шілде 1834 14 қараша 1834 Уигтер
28 Артур Уэлсли Веллингтон, герцог Веллингтон
(екінші өкілеттік)
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg 14 қараша 1834 10 желтоқсан 1834 Тори
29 Роберт Пиль
(алғашқы өкілеттік)
Robert Peel.jpg 10 желтоқсан 1834 8 сәуір 1835 Консервативті
30 Уильям Лэм, виконт Мельбурн
(екінші өкілеттік)
William Lamb, 2nd Viscount Melbourne, painted by John Partridge.jpg 18 сәуір 1835 30 тамыз 1841 Уигтер
31 Роберт Пиль
(екінші өкілеттік)
Robert Peel.jpg 30 тамыз 1841 29 маусым 1846 Консервативті
32 лорд Джон Рассел
(алғашқы өкілеттік)
Lord john russell.jpg 30 маусым 1846 21 ақпан 1852 Уигтер
33 Эдвард Смит-Стэнли, граф Дерби
(бірінші мерзімі)
14th Earl of Derby.jpg 23 ақпан 1852 17 желтоқсан 1852 Консервативті
34 Джордж Гамильтон-Гордон, граф Абердин George Hamilton Gordon, 4th Earl of Aberdeen by John Partridge.jpg 19 желтоқсан 1852 30 қаңтар 1855 Пилиттер
35 Генри Темпль, виконт Пальмерстон
(алғашқы өкілеттік)
Palmerston.jpg 6 ақпан 1855 19 ақпан 1858 Уигтер
36 Эдвард Смит-Стэнли, граф Дерби
(екінші өкілеттік)
14th Earl of Derby.jpg 20 ақпан 1858 11 маусым 1859 Консервативті
37 Генри Темпль, виконт Пальмерстон
(екінші өкілеттік)
Palmerston.jpg 12 маусым 1859 18 қазан 1865 Либералды
38 лорд Джон Рассел
(екінші өкілеттік)
Lord john russell.jpg 29 қазан 1865 26 маусым 1866 Либералды
39 Эдвард Смит-Стэнли, граф Дерби
(үшінші өкілеттік)
14th Earl of Derby.jpg 28 маусым 1866 25 ақпан 1868 Консервативті
40 Бенджамин Дизраэли
(алғашқы өкілеттік)
Disraeli.jpg 27 ақпан 1868 1 желтоқсан 1868 Консервативті
41 Вильям Эварт Гладстон
(алғашқы өкілеттік)
Gladstone.jpg 3 желтоқсан 1868 17 ақпан 1874 Либералды
42 Бенджамин Дизраэли
(екінші өкілеттік)
Disraeli.jpg 20 ақпан 1874 21 сәуір 1880 Консервативті
43 Вильям Эварт Гладстон
(екінші өкілеттік)
Gladstone.jpg 23 сәуір 1880 9 маусым 1885 Либералды
44 Роберт Гаскойн-Сесил, маркиз Солсбери
(алғашқы өкілеттік)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 23 маусым 1885 28 қаңтар 1886 Консервативті
45 Вильям Эварт Гладстон
(үшінші өкілеттік)
Gladstone.jpg 1 ақпан 1886 20 шілде 1886 Либералды
46 Роберт Гаскойн-Сесил, маркиз Солсбери
(екінші өкілеттік)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 25 шілде 1886 11 тамыз 1892 Консервативті
47 Вильям Эварт Гладстон
(четвертый срок)
Gladstone.jpg 15 тамыз 1892 2 наурыз 1894 Либералды
48 Арчибальд Примроуз, граф Розберри Archibaldprimrose1847.jpg 5 наурыз 1894 22 маусым 1895 Либералды
49 Роберт Гаскойн-Сесил, маркиз Солсбери
(үшінші өкілеттік)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 25 маусым 1895 11 шілде 1902 Консервативті
50 Артур Бальфур A.J. Balfour LCCN2014682753 (cropped).jpg 11 шілде 1902 5 желтоқсан 1905 Консервативті
51 Генри Кэмпбелл-Баннерман Campbell-bannerman.jpg 5 желтоқсан 1905 3 сәуір 1908 Либералды
52 Герберт Генри Асквит Herbert Henry Asquith.jpg 5 сәуір 1908 5 желтоқсан 1916 Либералды
53 Дэвид Ллойд-Джордж David Lloyd George.jpg 6 желтоқсан 1916 19 қазан 1922 Либералды
54 Эндрю Бонар Лоу Bonar law.jpg 23 қазан 1922 20 мамыр 1923 Консервативті
55 Стэнли Болдуин
(алғашқы өкілеттік)
23 мамыр 1923 16 қаңтар 1924 Консервативті
56 Рамсей Макдональд
(алғашқы өкілеттік)
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg 22 қаңтар 1924 4 қараша 1924 Лейбористтер
57 Стэнли Болдуин
(екінші өкілеттік)
4 қараша 1924 5 маусым 1929 Консервативті
58 Рэмси Макдональд
(екінші өкілеттік)
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg 5 маусым 1929 7 маусым 1935 Лейбористтер
59 Стэнли Болдуин
(үшінші мерзімі)
7 маусым 1935 28 мамыр 1937 Консервативті
60 Невилл Чемберлен 28 мамыр 1937 10 мамыр 1940 Консервативті
61 Уинстон Черчилль
(алғашқы өкілеттік)
Churchill V sign HU 55521.jpg 10 мамыр 1940 27 шілде 1945 Консервативті (коалиция)
62 Клемент Эттли Clement Attlee.PNG 27 шілде 1945 26 қазан 1951 Лейбористтер
63 Уинстон Черчилль
(екінші өкілеттік)
Churchill V sign HU 55521.jpg 26 қазан 1951 7 сәуір 1955 Консервативті
64 Энтони Иден Anthony Eden visiting Canada 1954 cropped.jpg 7 сәуір 1955 9 қаңтар 1957 Консервативті
65 Гарольд Макмиллан Сурет:Harold Macmillan number 10 official.jpg 11 қаңтар 1957 19 қазан 1963 Консервативті
66 Александр Дуглас-Хьюм Alec Douglas-Home Allan Warren.jpg 19 қазан 1963 16 қазан 1964 Консервативті
67 Гарольд Вильсон
(алғашқы өкілеттік)
Dodwilson.JPG 16 қазан 1964 19 маусым 1970 Лейбористтер
68 Эдвард Хит Heathdod.JPG 19 маусым 1970 4 наурыз 1974 Консервативті
69 Гарольд Вильсон
(екінші өкілеттік)
Dodwilson.JPG 4 наурыз 1974 5 сәуір 1976 Лейбористтер
70 Джеймс Каллаган James Callaghan.JPG 5 сәуір 1976 4 мамыр 1979 Лейбористтер
71 Маргарет Тэтчер Thatcher-loc.jpg 4 мамыр 1979 28 қараша 1990 Консервативті
72 Джон Мейджор John Major 1996.jpg 28 қараша 1990 2 мамыр 1997 Консервативті
73 Тони Блэр Tony Blair.jpg 2 мамыр 1997 27 маусым 2007 Лейбористтер
74 Гордон Браун Gordon Brown smiles.jpg 27 маусым 2007 11 мамыр 2010 Лейбористтер
75 Дэвид Кэмерон Davidcameron.jpg 11 мамыр 2010 13 шілде 2016 Консервативті
76 Тереза Мэй Theresa May 2015.jpg 13 шілде 2016 24 шілде 2019 Консервативті
77 Борис Джонсон Boris Johnson official portrait (cropped).jpg 24 шілде 2019 6 қыркүйек 2022 Консервативті
78 Лиз Трасс Liz Truss Official Photo (cropped).jpg 6 қыркүйек 2022 25 қазан 2022 Консервативті
79 Риши Сунак Chancellor Rishi Sunak (cropped).jpg 25 қазан 2022 Консервативті

Тірі премьер-министрлер тізімі[өңдеу | қайнарын өңдеу]

2022 жылғы қазанда Ұлыбританияның 6 бұрынғы премьер-министрі тірі.

Джон Мейджор
(ПМ 1990–1997)
Тони Блэр
(ПМ 1997–2007)
Гордон Браун
(ПМ 2007–2010)
Дэвид Кэмерон
(ПМ 2010–2016)
Тереза Мэй
(ПМ 2016–2019)
Борис Джонсон
(ПМ 2019–2022)

Сыртқы сілтемелер[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу | қайнарын өңдеу]