Ұлыбритания премьер-министрлерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Ұлыбритания премьер-министрі
Prime Minister of the United Kingdom
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Theresa May UK Home Office.jpg
Лауазымды иеленуші
Тереза Мэй
13 шілде 2016
Ресми резиденциясы

Даунинг-стрит, 10

Тағайындалды

Британдық монарх

Айлығы

£142 000

Лауазым пайда болды

4 сәуір 1721

Лауазымдағы алғашқы қызметші

Роберт Уолпол

Сайты

number10.gov.uk

Ұлыбритания және Солтүстік Ирландия Құрама Корольдігінің Премьер-Министрі үкімет басшысы болып табылады және көптеген атқарушы функцияларды орындайды, номиналды Әміршісі тиесілі, ол мемлекет басшысы[1].

XVIII ғасырда үкімет пайда болған кезде, Министрлер Кабинетінен тұратын, оның тарауы басталды «Премьер-министірі» (Кейде сондай-ақ, «Премьер-Министр» немесе «бірінші министр»); Бүгінгі күні премьер-министр үнемі министрлік орындарының бірін алады (әдетте Қазынашының Бірінші Лорамы).

Қазіргі заман тарихшылары әдетте Роберт Уолполдың бірінші премьер-министрі болып саналады[2] , 1721 жылдан 1742 жылға дейін британдық үкіметті жиырма бір жылға басқарған, ол сондай-ақ елдің ең ұзақ уақытын премьер-министр ретінде өткізді. Маргарет Тэтчер бірінші әйел болатын, Ұлыбританияның премьер-министрі болған. соңғы премьер-министрі, ол өз лауазымында қайтыс болған, ол өз лауазымында қайтыс болған, Генри Джон Темп болды, үшінші Висконт Палмерстон (1865 жылы). Тек қана өлтірілген премьер-министр Спенсер Перцваль болды, 1812 жылы өлтірілген.

Премьер-Министр дәстүрлі түрде Лондондағы Даунинг-стрит 10-де тұрады, ұйде, II Георг Роберт Уолпол жеке сыйлық ретінде берді. Бірақта, Уолполдың, оны тек Бірінші Лорлардың ресми резиденциясы ретінде қабылдауға келісті, өздері үшін сыйлық ретінде емес, сонда 1735 жылы қоныстанды. Бірінші Лордтардың көбісі Даунинг-стрит 10-да болғанымен, Кейбіреулер өздерінің жеке үйлерінде тұрды. Әдетте, сондықтан ақсүйектердің жасады, олар Лондонның орталығында ірі үйлерге ие болды. Кейбіреулер, Гарольд Макмиллан мен Джон Майор сияқты, Адмиралтика үйінде өмір сүрген, Даунинг-стриг 10, ал күрделі жөндеу және реконструкциялау жүргізілді. 11 Даунинг-стрит, Қазынашылық Екінші Иеміздің тұрғылықты іргелес үйінде (Сондай-ақ, Қазынашылық канцлері, Қаржы нақты министрі ретінде белгілі). Доунинг көшесі 12 бұрынғы орындардың бірі болды «кнута» Қауым палатасында билеуші партия фракциясының үйлестірушісі. Қазір бұл мекен-жайда премьер-министрдің баспасөз қызметі, стратегиялық байланыс бөлімшесі және үкімет ақпараттық-зерттеу бөлімі.

Премьер-Министрлердің тізімі[өңдеу]

# Аты-жөні Портрет Басқаруын бастады Басқаруын аяқтады Саяси партися
1 Роберт Уолпол
(1742 жылдан бастап Орфорд графы)
Robertwalpole.jpg 4 сәуір 1721 11 ақпан 1742 Виги
2 Спенсер Комптон, Уилмингтон графы Earl of wilmington.png 16 ақпан 1742 2 шілде 1743 Виги
3 Генри Пелхэм Henry Pelham.jpg 27 тамыз 1743 6 наурыз 1754 Виги
4 Томас Пелэм-Холлс
(алғашқы өкілеттік)
ThomasPelham-Holles.jpg 16 наурыз 1754 16 қараша 1756 Виги
5 Уильям Кавендиш, герцог Девоншир William Cavendish, 4th Duke of Devonshire.JPG 16 қараша 1756 25 маусым 1757 Виги
6 Томас Пелэм-Холлс
(екінші өкілеттік)
ThomasPelham-Holles.jpg 2 шілде 1757 26 мамыр 1762 Виги
7 Джон Стюарт, граф Бьют JohnStuartBute.jpg 26 мамыр 1762 16 сәуір 1763 Тори
8 Джордж Гренвиль George Grenville.png 16 сәуір 1763 13 шілде 1765 Виги
9 Чарльз Ватсон-Вентворт, маркиз Рокингам
(алғашқы өкілеттік)
Rockingham2.JPG 13 шілде 1765 30 шілде 1766 Виги
10 Уильям Питт старший, граф Четэм Elderpitt.jpg 30 шілде 1766 14 қазан 1768 Виги
11 Огастас ФицРой, герцог Графтон Grafton3.JPG 14 қазан 1768 28 қаңтар 1770 Виги
12 лорд Фредерик Норт Nathaniel Dance Lord North.jpg 28 қаңтар 1770 22 наурыз 1782 Тори
13 Чарльз Ватсон-Вентворт, маркиз Рокингам
(екінші өкілеттік)
Rockingham2.JPG 27 наурыз 1782 1 шілде 1782 Виги
14 Уильям Петти, граф Шелберн Shelburne.jpg 4 шілде 1782 2 сәуір 1783 Виги
15 Уильям Кавендиш-Бентинк, герцог Портленд
(алғашқы өкілеттік)
W h cavendish-bentinck.jpg 2 сәуір 1783 19 желтоқсан 1783 Виги
16 Уильям Питт младший
(алғашқы өкілеттік)
Pitt the Younger.jpg 19 желтоқсан 1783 14 наурыз 1801 Тори
17 Генри Эддингтон Henry Addington.jpg 17 наурыз 1801 10 мамыр 1804 Тори
18 Уильям Питт младший
(екінші өкілеттік)
Pitt the Younger.jpg 10 мамыр 1804 23 қаңтар 1806 Тори
19 лорд Уильям Гренвиль Epmis05Wyndham.jpg 11 ақпан 1806 31 наурыз 1807 Виги
20 Уильям Кавендиш-Бентинк, герцог Портленд
(екінші өкілеттік)
W h cavendish-bentinck.jpg 31 наурыз 1807 4 қазан 1809 Тори
21 Спенсер Персеваль Spencer Perceval.JPG 4 қазан 1809 11 мамыр 1812 Тори
22 Роберт Дженкинсон, граф Ливерпуль Earl jenkinson.jpg 8 маусым 1812 9 сәуір 1827 Тори
23 Джордж Кэннинг Canning.jpg 10 сәуір 1827 8 тамыз 1827 Тори
24 Фредерик Джон Робинсон, виконт Годрик FrederickJohnRobinson.jpg 31 тамыз 1827 21 қаңтар 1828 Тори
25 Артур Уэлсли Веллингтон, герцог Веллингтон
(алғашқы өкілеттік)
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg 22 қаңтар 1828 16 қараша 1830 Тори
26 граф Чарльз Грей Charlesgrey2.jpg 22 қараша 1830 9 шілде 1834 Виги
27 Уильям Лэм, виконт Мельбурн
(алғашқы өкілеттік)
2nd V Melbourne.jpg 16 шілде 1834 14 қараша 1834 Виги
28 Артур Уэлсли Веллингтон, герцог Веллингтон
(екінші өкілеттік)
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg 14 қараша 1834 10 желтоқсан 1834 Тори
29 Роберт Пиль
(алғашқы өкілеттік)
Robert Peel.jpg 10 желтоқсан 1834 8 сәуір 1835 Консерваторлар
30 Уильям Лэм, виконт Мельбурн
(екінші өкілеттік)
2nd V Melbourne.jpg 18 сәуір 1835 30 тамыз 1841 Виги
31 Роберт Пиль
(екінші өкілеттік)
Robert Peel.jpg 30 тамыз 1841 29 маусым 1846 Консерваторлар
32 лорд Джон Рассел
(алғашқы өкілеттік)
Lord john russell.jpg 30 маусым 1846 21 ақпан 1852 Виги
33 Эдвард Смит-Стэнли, граф Дерби
(алғашқы өкілеттік)
14th Earl of Derby.jpg 23 ақпан 1852 17 желтоқсан 1852 Консерваторлар
34 Джордж Гамильтон-Гордон, граф Абердин George Hamilton Gordon, 4th Earl of Aberdeen by John Partridge.jpg 19 желтоқсан 1852 30 қаңтар 1855 Пилиттер
35 Генри Темпль, виконт Пальмерстон
(алғашқы өкілеттік)
Palmerston.jpg 6 ақпан 1855 19 ақпан 1858 Виги
36 Эдвард Смит-Стэнли, граф Дерби
(екінші өкілеттік)
14th Earl of Derby.jpg 20 ақпан 1858 11 маусым 1859 Консерваторлар
37 Генри Темпль, виконт Пальмерстон
(екінші өкілеттік)
Palmerston.jpg 12 маусым 1859 18 қазан 1865 Либералдар
38 лорд Джон Рассел
(екінші өкілеттік)
Lord john russell.jpg 29 қазан 1865 26 маусым 1866 Либералдар
39 Эдвард Смит-Стэнли, граф Дерби
(үшінші өкілеттік)
14th Earl of Derby.jpg 28 маусым 1866 25 ақпан 1868 Консерваторлар
40 Бенджамин Дизраэли
(алғашқы өкілеттік)
Disraeli.jpg 27 ақпан 1868 1 желтоқсан 1868 Консерваторлар
41 Вильям Эварт Гладстон
(алғашқы өкілеттік)
Gladstone.jpg 3 желтоқсан 1868 17 ақпан 1874 Либералдар
42 Бенджамин Дизраэли
(екінші өкілеттік)
Disraeli.jpg 20 ақпан 1874 21 сәуір 1880 Консерваторлар
43 Вильям Эварт Гладстон
(екінші өкілеттік)
Gladstone.jpg 23 сәуір 1880 9 маусым 1885 Либералдар
44 Роберт Гаскойн-Сесил, маркиз Солсбери
(алғашқы өкілеттік)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 23 маусым 1885 28 қаңтар 1886 Консерваторлар
45 Вильям Эварт Гладстон
(үшінші өкілеттік)
Gladstone.jpg 1 ақпан 1886 20 шілде 1886 Либералдар
46 Роберт Гаскойн-Сесил, маркиз Солсбери
(екінші өкілеттік)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 25 шілде 1886 11 тамыз 1892 Консерваторлар
47 Вильям Эварт Гладстон
(четвертый срок)
Gladstone.jpg 15 тамыз 1892 2 наурыз 1894 Либералдар
48 Арчибальд Примроуз, граф Розберри Archibaldprimrose1847.jpg 5 наурыз 1894 22 маусым 1895 Либералдар
49 Роберт Гаскойн-Сесил, маркиз Солсбери
(үшінші өкілеттік)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 25 маусым 1895 11 шілде 1902 Консерваторлар
50 Артур Бальфур Arthur Balfour, photo portrait facing left.jpg 11 шілде 1902 5 желтоқсан 1905 Консерваторлар
51 Генри Кэмпбелл-Баннерман Campbell-bannerman.jpg 5 желтоқсан 1905 3 сәуір 1908 Либералдар
52 Герберт Генри Асквит Herbert Henry Asquith.jpg 5 сәуір 1908 5 желтоқсан 1916 Либералдар
53 Дэвид Ллойд-Джордж David Lloyd George.jpg 6 желтоқсан 1916 19 қазан 1922 Либералдар
54 Эндрю Бонар Лоу Bonar law.jpg 23 қазан 1922 20 мамыр 1923 Консерваторлар
55 Стэнли Болдуин
(алғашқы өкілеттік)
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg 23 мамыр 1923 16 қаңтар 1924 Консерваторлар
56 Рамсей Макдональд
(алғашқы өкілеттік)
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg 22 қаңтар 1924 4 қараша 1924 Лейбористтер
57 Стэнли Болдуин
(екінші өкілеттік)
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg 4 қараша 1924 5 маусым 1929 Консерваторлар
58 Рэмси Макдональд
(екінші өкілеттік)
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg 5 маусым 1929 7 маусым 1935 Лейбористтер
59 Стэнли Болдуин
(үшінші өкілеттік)
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg 7 маусым 1935 28 мамыр 1937 Консерваторлар
60 Невилл Чемберлен 28 мамыр 1937 10 мамыр 1940 Консерваторлар
61 Уинстон Черчилль
(алғашқы өкілеттік)
Churchill V sign HU 55521.jpg 10 мамыр 1940 27 шілде 1945 Консерваторлар (Coalition)
62 Клемент Эттли Clement Attlee.PNG 27 шілде 1945 26 қазан 1951 Лейбористтер
63 Уинстон Черчилль
(екінші өкілеттік)
Churchill V sign HU 55521.jpg 26 қазан 1951 7 сәуір 1955 Консерваторлар
64 Энтони Иден Anthony Eden visiting Canada 1954 cropped.jpg 7 сәуір 1955 9 қаңтар 1957 Консерваторлар
65 Гарольд Макмиллан Harold Macmillan number 10 official.jpg 11 қаңтар 1957 19 қазан 1963 Консерваторлар
66 Александр Дуглас-Хьюм Alec Douglas-Home Allan Warren.jpg 19 қазан 1963 16 қазан 1964 Консерваторлар
67 Гарольд Вильсон
(алғашқы өкілеттік)
Dodwilson.JPG 16 қазан 1964 19 маусым 1970 Лейбористтер
68 Эдвард Хит Heathdod.JPG 19 маусым 1970 4 наурыз 1974 Консерваторлар
69 Гарольд Вильсон
(екінші өкілеттік)
Dodwilson.JPG 4 наурыз 1974 5 сәуір 1976 Лейбористтер
70 Джеймс Каллаган James Callaghan.JPG 5 сәуір 1976 4 мамыр 1979 Лейбористтер
71 Маргарет Тэтчер Thatcher-loc.jpg 4 мамыр 1979 28 қараша 1990 Консерваторлар
72 Джон Мейджор John Major 1996.jpg 28 қараша 1990 2 мамыр 1997 Консерваторлар
73 Тони Блэр Tony Blair.jpg 2 мамыр 1997 27 маусым 2007 Лейбористтер
74 Гордон Браун Gordon Brown smiles.jpg 27 маусым 2007 11 мамыр 2010 Лейбористтер
75 Дэвид Кэмерон Davidcameron.jpg 11 мамыр 2010 13 шілде 2016 Консерваторлар
76 Тереза Мэй Theresa May UK Home Office (cropped).jpg 13 шілде 2016 қазіргі кезде Консерваторлар

Енді бұрынғы премьер-министрлер тұрып жатыр[өңдеу]

2017 жылғы қаңтарда Ұлыбританияның 4 бұрынғы премьер-министрі тірі.

Премьер-министр Кеңсе мерзімі туған күні
Джон Мейджор 1990—1997 29 наурыз 1943 ж.
Тони Блэр 1997—2007 6 мамыр 1953 ж.
Гордон Браун 2007—2010 20 ақпан 1951 ж.
Дэвид Кэмерон 2010—2016 9 қазан 1966 ж.

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. At Power's Elbow: Aides to the Prime Minister from Robert Walpole to David Cameron — London: Biteback Publishing, 2013. — ISBN 978-1-849-54572-3.
  2. Parties and Prime Ministers, BBC News, British Broadcasting Corporation (19 May 1998). Тексерілді 12 қазанның 2008.