Перудағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Перудың 12 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 8 нысан мәдени, 2 табиғи және 2 - аралас критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Перу аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 7 нысан үміткер ретінде тіркелген[2], оның ішінде 6 — мәдени және 1 — аралас критериямйлар бойынша іліккен.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1
Cuzco Décembre 2007 - Balcons.jpg
Куско 1983 273 iii, iv
2
Peru Machu Picchu Sunrise.jpg
Мачу-Пикчу тарихи қорығы 1983 274 i, iii, vii, ix
3
Chavín de Huántar.JPG
Чавин-де-Уантар археологиялық ескерткіші 1985 330 iii
4
Taulliraju.JPG
Уаскаран ұлттық паркі 1985 333
5
Chanchan fishnet ruins.JPG
Чан-Чан археологиялық аймағы 1986 366
6
Manu riverbank.jpg
Ману ұлттық паркі 1987 402
7
Lima Cathedral.jpg
Лима қаласының тарихи орталығы 1988, 1991 500
8 Рио-Абисео ұлттық паркі 1990, 1992 548
9
Nazca-lineas-perro-c01.jpg
Наски геоглифтары 1994 700
10
CatedralArequipa.JPG
Арекипа қаласының тарихи орталығы 2000 1016
11
PeruCaral17.jpg
Караль-Супе киелі қаласы 2009 1269
12 Llamas Andhy.JPG Инктар жолы (Кхапак-Ньан)
ис. Sistema Vial Andino / Qhapaq Ñan
2014 1459 ii, iii, iv, vi

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Trujillo peru plaza.JPG Трухильо қаласының тарихи орталығы
(ис. Centro histórico de la ciudad de Trujillo)
Ла-Либертад
Трухильо
Трухильо
1534 1996 510 мәдени
2 Pachacamac Mamacona.jpg Пачакамактағы археологиялық кешен
(ис. Zona arqueológica de Pachacámac)
Лима 800 1996 512 мәдени
3 Puente de Pucayacu entre Llama y Yauya.jpg «Кхапак-Ньан» - инктердің ұлы жолы
(ис. El Gran Camino Inca, Sistema de Transporte Llamado Qhapaq Ñan)
 Аргентина
 Боливия
 Перу
 Чили
 Эквадор
2001 1578 ii, iii, iv, v, vi
4 Iglesia Santa Catalina, Cajamarca.jpg Кахамарка қаласының тарихи орталығы
(ис. Centro Histórico de Cajamarca)
Кахамарка
Кахамарка
1532 2002 1646 ii, iv
5 Laketiticaca.jpg Титикака көлі
(ис. Lago Titicaca)
Пуно
Пуно, Чукуито, Эль-Кольяо, Уанкане, Юнгуйо, Моо
2005 5080 ii, iii, v, vi, vii, x
6 Kuelap.jpg Куэлап археологилық кешені
(ис. Complejo arqueológico de Kuélap)
Амасонас
Луя
VI век 2011 5650 iii, iv
7 Chanquillo Fortaleza (remains).jpg Чанкильо астрономиялық кешен
(ис. Complejo astronómico de Chankillo)
Анкаш
Касма
б.з.б. IV ғ. 2013 5792 i, iii, iv

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]