Жеңіл атлетикадан әлем рекордтарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Навигацияға өту Іздеуге өту


Жеңіл атлетикадан әлем рекордтары — бұл спортшы немесе команда салыстырмалы және қайталанатын жағдайларда көрсеткен ең жоғары нәтижелер. Әлемдік рекордтар IAAF ережелері бойынша ратификацияланады және сайыстар тізіміне сәйкес IAAF ресми жарыстарында орнатылуы мүмкін. 1998 жылға дейін бірқатар сайыстар үшін ашық ауада және бөлек — шатырдың астында орнатылған әлемдік рекордтар бөлек жазылды. Алайда, 1998 жылдан бастап тұжырымдамалар өзгерді: әлемдік рекордтар (ол орнатылған спорт алаңының шатырының болуына қарамастан, ең жоғары әлемдік жетістік ретінде) және жабық әлемдік рекордтар сонымен қатар жоғары әлемдік жетістік ұғымы бар, яғни жеңіл атлетика сайыстарының тізіміне кірмейтін рекорд, мысалы, 500 метр немесе 2 миль жүгіруде IAAF мақұлдаған. 1 миль жүгіруден басқа барлық 1 миль жүгіруден басқа сайыстар рекордтар метрикалық жүйеде өлшенеді (метр, секунд).

Әлем рекордтары

[өңдеу | қайнарын өңдеу]

     2020 жылдан кейін;      2011-2019 жылдары;      2000-2010 жылдары;      2000 жылдарға дейінгі;      ескірген сайыс немесе ескі ережелер бойынша рекордтар

Сайыс Рекорд Спортшы Ел Уақыты Орны Жарыс
100 м 9,58 с Усэйн Болт  Ямайка 16.08.2009 Германия Берлин Әлем чемпионаты
200 м 19,19 с Усэйн Болт  Ямайка 20.08.2009 Германия Берлин Әлем чемпионаты
400 м 43,03 с Уэйд ван Никерк  ОАР 14.08.2016 Бразилия Рио-де-Жанейро Олимпиада ойындары
800 м 1.40,91 Дэвид Рудиша  Кения 09.08.2012 Ұлыбритания Лондон Олимпиада ойындары
1000 м 2.11,96 Ной Нгени  Кения 05.09.1999 Италия Риети Гран-при Риети
1500 м 3.26,00 Хишам Эль-Герруж  Марокко 14.07.1998 Италия Рим Golden Gala
1 миля (1609 м) 3.43,13 Хишам Эль-Герруж  Марокко 07.07.1999 Италия Рим Golden Gala
2000 м 4.43,13 Якоб Ингебригтсен  Норвегия 08.09.2023 Бельгия Брюссель
3000 м 7.20,67 Даниэль Комен  Кения 01.09.1996 Италия Риети Гран-при Риети
5000 м 12.35,36 Джошуа Чептегеи  Уганда 14.08.2020 Монако Монако Herculis
5 км тас жол 12:49 Бериху Арегави  Эфиопия 31.12.2021 Испания Барселона Cursa dels Nassos
10 000 м 26.11,02 Джошуа Чептегеи  Уганда 07.10.2020 Испания Валенсия 10k Valencia Ibercaja
10 км по тас жол 26.24 Ронекс Кипруто  Кения 12.01.2020 Испания Валенсия 10k Valencia Ibercaja
Полумарафон 57:31 Джейкоб Киплимо  Уганда 21.11.2021 Португалия Лиссабон EDP Lisbon Half Marathon
Часовой бег 21 330 метров Мо Фара  Ұлыбритания 04.09.2020 Бельгия Брюссель Ван Дамме мемориалы
Марафон 2:00,35 Кельвин Киптум  Кения 08.10.2023 Америка Құрама Штаттары Чикаго Чикаго марафоны
100 км (тас жол) 6:09.14 Нао Кадзами  Жапония 24.06.2018 Жапония Юбецу
3000 м стипльчез 7.52,11 Ламеха Гирма  Эфиопия 09.06.2023 Франция Париж
110 м кедергілермен 12,80 с Арис Мерритт  АҚШ 07.09.2012 Бельгия Брюссель Ван Дамме мемориалы
400 м кедергілермен 45,94 с Карстен Вархольм  Норвегия 03.08.2021 Жапония Токио Олимпиада ойындары
Биіктікке секіру 2,45 м Хавьер Сотомайор  Куба 27.07.1993 Испания Саламанка Gran Premio Diputacion De Salamanca
Сырықпен секіру 6,22 м[1] Арман Дюплантис  Швеция 25.02.2023 Франция Клермон-Ферран Турнир All Star Perche
Ұзындыққа секіру 8,95 м Майк Пауэлл  АҚШ 30.08.1991 Жапония Токио Әлем чемпионаты
Үш қарғып секіру 18,29 м Джонатан Эдвардс  Ұлыбритания 07.08.1995 Швеция Гётеборг Әлем чемпионаты
Ядроны итеру 23,56 м Райан Краузер  АҚШ 27.05.2023 Америка Құрама Штаттары Лос-Анджелес
Диск лақтыру 74,08 м Юрген Шульт  ГДР 06.06.1986 Германия Нойбранденбург
Балға лақтыру 86,74 м Юрий Седых  КСРО 30.08.1986 Германия Штутгарт Европа чемпионаты
Найза лақтыру 98,48 м
(жаңа ережемен)
Ян Железны  Чехия 25.05.1996 Германия Йена
104,80 м
(көне ережемен)
Уве Хон  ГДР 20.07.1984 Германия Берлин
Он сайыс 9126 ұпай Кевин Майер  Франция 16.09.2018 Франция Таланс
100 м: 10,55 с (PB); Ұзындыққа секіру: 7,80 м (PB); Ядроны итеру: 16,00 м; Биіктікке секіру: 2,05 м; 400 м: 48,42 с;

110 м кедергілермен: 13,75 с; Диск лақтыру: 50,54 м; Сырықпен секіру: 5,45 м (PB); Найза лақтыру: 71,90 м (PB); 1500 м: 4:36,11

Жүру 20 000 м 1:17.25,6 Бернардо Сегура  Мексика 07.05.1994 Берген, Норвегия
Жүру 20 км (тас жол) 1:16.36 Юсукэ Судзуки  Жапония 15.03.2015 Жапония Номи
Жүру 30 000 м 2:01.44,1 Маурицио Дамилано  Италия 03.10.1992 Италия Кунео
Жүру 50 000 м 3:35.27,2 Йоанн Дини  Франция 12.03.2011 Франция Реймс
Жүру 50 км (тас жол) 3:32.33 Йоанн Дини  Франция 15.08.2014 Швейцария Цюрих Европа чемпионаты
Эстафета 4 х 100 м 36,84 Неста Картер
Майкл Фрэйтер
Йохан Блэйк
Усэйн Болт
 Ямайка 11.08.2012 Ұлыбритания Лондон Олимпиада ойындары
Эстафета 4 х 200 м 1.18,63 Никель Ашмид
Уоррен Уир
Жермейн Браун
Йохан Блэйк
 Ямайка 25.05.2014 Багам аралдары Нассау Әлем чемпионаты эстафетадан
Эстафета 4 х 400 м 2.54,29 Эндрю Валмон
Куинси Уоттс
Батч Рейнольдс
Майкл Джонсон
 АҚШ 22.08.1993 Германия Штутгарт
Эстафета 4 х 800 м 7.02,43 Джозеф Мутуа
Уильям Ямпой
Исмаэль Комбич
Уилфред Бунгей
 Кения 25.08.2006 Бельгия Брюссель Ван Дамме мемориалы
Эстафета 4 х 1500 м 14.22,22 Коллинс Чебои
Силас Киплагат
Джеймс Магут
Асбель Кипроп
 Кения 25.05.2014 Багам аралдары Нассау Әлем чемпионаты эстафетадан
Экиден 1:57.06 Джосфат Ндамбири
Мартин Матати
Даниэль Мванги
Мекубо Могусу
Онесмус Ньерере
Джон Кариуки
 Кения 23.11.2005 Жапония Тиба Экиден Тиба
Сайыс Рекорд Спортшы Ел Уақыты Орны Жарыс
100 м 10,49 с Флоренс Гриффит-Джойнер  АҚШ 16.07.1988 Америка Құрама Штаттары Индианаполис
200 м 21,34 с Флоренс Гриффит-Джойнер  АҚШ 29.09.1988 Корея Республикасы Сеул Олимпиада ойындары
400 м 47,60 с Марита Кох  ГДР 06.10.1985 Аустралия Канберра IAAF әлем кубогы
800 м 1.53,28 Ярмила Кратохвилова  Чехословакия 26.07.1983 Германия Мюнхен
1000 м 2.28,98 Светлана Мастеркова  Ресей 23.08.1996 Бельгия Брюссель Ван Дамме мемориалы
1500 м 3.49,11[2] Фейт Кипьегон  Кения 02.06.2023 Италия Флоренция Diamond League
1 миля (1609 м) 4.07,64 Фейт Кипьегон  Кения 21.07.2023 Монако Фонвьей Herculis
2000 м 5.21,56 Франсина Нийонсаба  Бурунди 14.09.2021 Хорватия Загреб Hanžeković Memorial
3000 м 8.06,11 Ван Цзюнься  Қытай 13.09.1993 Қытай Пекин
5000 м 14.00,21 Гудаф Цегай  Эфиопия 17.09.2023 Америка Құрама Штаттары Юджин Prefontaine Classic
10 000 м 28:54.14 Беатрис Чебет  Кения 25.05.2024 Америка Құрама Штаттары Юджин Алмаз лигасы
10 км (тас жол) 29:43 Джойсилин Джепкосгеи  Кения 09.09.2017 Чехия Прага Birell Prague Grand Prix
15 км (тас жол) 45.38 Джойсилин Джепкосгеи  Кения 27.02.2022 Испания Кастельон-де-ла-Плана IAAF Road Race Label Events
Бір сағатта жүгіру 18 930 метров Сифан Хассан  Нидерланд 04.09.2020 Бельгия Брюссель Ван Дамме мемориалы
20 000 м 1:05.26,6 Тегла Лорупе  Кения 03.09.2000 Германия Боргхольцхаузен
20 км (тас жол) 1:01.56+ Флоренс Джебет Киплагат  Кения 16.02.2014 Испания Барселона Барселона жартылаймарафоны
Полумарафон 1:02:52 Летесенбет Гидей  Эфиопия 24.10.2021 Испания Валенсия Полумарафон Валенсии
25 000 м 1:27.05,84 Тегла Лорупе  Кения 21.09.2002 Германия Менгерскирхен
25 км (тас жол) 1:19.53 Мэри Кейтани  Кения 09.05.2010 Германия Берлин BIG 25
30 000 м 1:45.50,0 Тегла Лорупе  Кения 06.06.2003 Германия Варштайн
30 км (тас жол) 1:38.23 Лилия Шобухова  Ресей 09.10.2011 Америка Құрама Штаттары Чикаго
Марафон 2:14:04 Бриджид Косгей  Кения 13.10.2019 Америка Құрама Штаттары Чикаго Чикаго марафоны
100 км (тас жол) 6:33.11 Үлгі:Нп5  Жапония 25.06.2000 Жапония Юбецу
3000 м стипльчез 8:44,32 Беатрис Чепкоеч  Кения 20.06.2018 Монако Монако Бриллиантовая лига IAAF
100 м с кедергілермен 12,12 с Тоби Амусан  Нигерия 24.07.2022 Америка Құрама Штаттары Юджин Әлем чемпионаты
400 м с кедергілермен 50,68 с Сидни Маклафлин  АҚШ 23.07.2022 Америка Құрама Штаттары Юджин Әлем чемпионаты
Биіктікке секіру 2,09 м Стефка Костадинова  Болгария 30.08.1987 Италия Рим
Сырықпен секіру 5,06 м Елена Исинбаева  Ресей 28.08.2009 Швейцария Цюрих Weltklasse Zürich
Ұзындыққа секіру 7,52 м Галина Чистякова  КСРО 11.06.1988 Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы Ленинград Мемориал Знаменских
Үш қарғып секіру 15,74 м Юлимар Рохас  Венесуэла 20.03.2022 Сербия Белград Әлем чемпионаты
Ядроны итеру 22,63 м Наталья Лисовская  КСРО 07.06.1987 Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы Москва
Диск лақтыру 76,80 м Габриэла Райнш  ГДР 09.07.1988 Германия Нойбранденбург
Балға лақтыру 82,98 м Анита Влодарчик  Польша 29.08.2016 Польша Варшава
Найза лақтыру 72,28 м
(жаңа ережелермен)
Барбора Шпотакова  Чехия 13.09.2008 Германия Штутгарт
80,00 м
(көне ережелермен)
Петра Фельке  ГДР 09.09.1988 Германия Потсдам
Семиборье 7291 ұпай Джекки Джойнер-Керси  АҚШ 24.09.1988 Корея Республикасы Сеул Олимпиада ойындары
12,69 с (100 м кедергілермен), 1,86 м (Биіктікке секіру), 15,80 м (Ядроны итеру), 22,56 (200 м), 7,27 м (Ұзындыққа секіру), 45,66 м (Найза лақтыру), 2.08,51 (800 м)
Он сайыс 8358 ұпай Аустра Скуйите  Литва 15.04.2005 Америка Құрама Штаттары Колумбия
12,49 (100 м), 46,19 м (Диск лақтыру), 3,10 м (Сырықпен секіру), 48,78 м (Найза лақтыру), 57,19 с (400 м), 14,22 с (100 м кедергілермен), 6,12 м (Ұзындыққа секіру), 16,42 м (Ядроны итеру), 1,78 м (Биіктікке секіру), 5:15,86 (1500 м)
Жүру 10 000 м 41.56,23 Надежда Ряшкина  КСРО 24.07.1990 Америка Құрама Штаттары Сиэтл Игры доброй воли
Жүру 20 000 м 1:26.52,3 Олимпиада Иванова  Ресей 06.09.2001 Аустралия Брисбен
Жүру 20 км (тас жол) 1:23.49 Ян Цзяюй  Қытай 20.03.2021 Қытай Хуаншань
Эстафета 4×100 метров 40,82 Тиана Мэдисон
Эллисон Феликс
Бьянка Найт
Кармелита Джетер
 АҚШ 10.08.2012 Ұлыбритания Лондон Олимпиада ойындары
Эстафета 4×200 метров 1:27,46 Латаша Дженкинс
Латаша Колендер
Нэнсин Перри
Марион Джонс
 АҚШ 29.04.2000 Америка Құрама Штаттары Филадельфия
Эстафета 4 х 400 м 3.15,17 Татьяна Ледовская
Ольга Назарова
Мария Пинигина
Ольга Брызгина
 КСРО 01.10.1988 Корея Республикасы Сеул Олимпиада ойындары
Эстафета 4 х 800 м 7.50,17 Надежда Олизаренко
Любовь Гурина
Людмила Борисова
Ирина Подъяловская
 КСРО 05.08.1984 Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы Москва
Эстафета 4 х 1500 м 16.33,58 Мерси Чероно
Фаит Кипьегон
Ирен Джелагат
Хеллен Обири
 Кения 25.05.2014 Багам аралдары Нассау Әлем чемпионаты
Экиден 2:11.41 Цзян Бо
Дун Яньмэй
Чжао Фэнди
Ма Цзайцзе
Лань Лисинь
Линь На
 Қытай 28.02.1998 Қытай Пекин
Сайыс Рекорд Спортшы Ел Уақыты Орны Жарыс
Эстафета 4 х 400 м 3.08,80  АҚШ 19.08.2023 Мажарстан Будапешт Әлем чемпионаты

Шатырдың астындағы әлем рекордтары

[өңдеу | қайнарын өңдеу]
Сайыс Рекорд Спортшы Ел Уақыты Орны Жарыс
50 м 5,56 с Донован Бейли  Канада 09.02.1996 Америка Құрама Штаттары Рино
60 м 6,34 с Кристиан Коулман  АҚШ 18.02.2018 Америка Құрама Штаттары Альбукерке
200 м 19,92 с Фрэнки Фредерикс  Намибия 18.02.1996 Франция Льевен
400 м 44,52 с Майкл Норман  АҚШ 12.03.2005 Америка Құрама Штаттары Фейетвилл
800 м 1.42,67 Уилсон Кипкетер  Дания 09.03.1997 Франция Париж
1 000 м 2.14,96 Уилсон Кипкетер  Дания 20.02.2000 Ұлыбритания Бирмингем
1500 м 3.30,60 Якоб Ингебритсен  Норвегия 14.02.2022 Ұлыбритания Бирмингем IAAF World Indoor Tour
1 миля (1609 м) 3.47,01 Йомиф Кеджелча  Эфиопия 03.03.2019 Америка Құрама Штаттары Бостон
2000 м 4.49,99 Кенениса Бекеле  Эфиопия 17.02.2007 Ұлыбритания Бирмингем
3000 м 7.23,81 Джема  Эфиопия 15.02.2023 Франция Lievin
5000 м 12.49,60 Кенениса Бекеле  Эфиопия 20.02.2004 Ұлыбритания Бирмингем
50 м с кедергілермен 6,25 с Марк Маккой  Канада 05.03.1986 Жапония Кобе
60 м с кедергілермен 7,30 с Колин Джексон  Ұлыбритания 06.03.1994 Германия Зиндельфинген
Биіктікке секіру 2,43 м Хавьер Сотомайор  Куба 04.03.1989 Мажарстан Будапешт
Сырықпен секіру 6,20 м Арман Дюплантис  Швеция 20.03.2022 Сербия Белград Әлем чемпионаты
Ұзындыққа секіру 8,79 м Карл Льюис  АҚШ 27.01.1984 Америка Құрама Штаттары Нью-Йорк
Үш қарғып секіру 17,92 м Тедди Тамго  Франция 06.03.2011 Франция Париж
Ядроны итеру 22,82 м Райан Краузер  АҚШ 06.01.2021 Америка Құрама Штаттары Лос-Анджелес
Бессайыс 6645 ұпай Эштон Итон  АҚШ 10.03.2012 Түркия Стамбул
6,79 с (60 м), 8,16 м (Ұзындыққа секіру), 14,56 м (Ядроны итеру), 2,03 м (Биіктікке секіру), 7,68 с (60 м с/б), 5,20 м (Сырықпен секіру), 2.32,77 (1000 м)
Жүру 5000 м 18.07,08 Михаил Щенников  Ресей 14.02.1995 Ресей Москва
4 х 200 м эстафета 1.22,11 Линфорд Кристи
Даррен Брейтуайт
Эд Мэйфи
Джон Регис
 Ұлыбритания 03.03.1991 Шотландия Глазго
4 х 400 м эстафета 3.01,77 Кароль Залевский

Рафал Омелько
Лукаш Кравчук
Якуб Кшевина
Патрик Адамчик

Польша Польша 04.03.2018 Ұлыбритания Бирмингем
4 х 800 м эстафета 7.13,11 Ричард Джонс
Дэвид Торренс
Дуэйн Соломон
Эрик Совински
 АҚШ 08.02.2014 Америка Құрама Штаттары Бостон
Сайыс Рекорд Спортшы Ел Уақыты Орны Жарыс
50 м 5,96 с Ирина Привалова  Ресей 09.02.1995 Испания Мадрид
60 м 6,92 с Ирина Привалова  Ресей 11.02.1993
09.02.1995
Испания Мадрид
200 м 21,87 с Мерлин Отти  Ямайка 13.02.1993 Франция Льевен
400 м 49,26 с Фемке Бол  Нидерланд 19 ақпан 2023 Нидерланд Omnysport
800 м 1.55,82 Иоланда Чеплак  Словения 03.03.2002 Аустрия Вена
1 000 м 2.30,94 Мария Мутола  Мозамбик 25 ақпан 1999 Швеция Стокгольм
1500 м 3.55,17 Гензебе Дибаба  Эфиопия 1 ақпан 2014 Германия Карлсруэ
1 миля (1609 м) 4.13,31 Гензебе Дибаба  Эфиопия 19.02.2016 Швеция Стокгольм
3000 м 8.16,60 Гензебе Дибаба  Эфиопия 6 ақпан 2014 Швеция Стокгольм
5000 м 14.18,86 Гензебе Дибаба  Эфиопия 19 ақпан 2015 Швеция Стокгольм
50 м кедергілермен 6,58 с Корнелия Ошкенат  ГДР 20 ақпан 1988 Германия Берлин
60 м кедергілермен 7,68 с Сюзанна Каллур  Швеция 10 ақпан 2008 Германия Карлсруэ
Биіктікке секіру 2,08 м Кайса Бергквист  Швеция 4 ақпан 2006 Германия Арнштадт
Сырықпен секіру 5,02 м Дженнифер Сур  АҚШ 2 наурыз 2013 Америка Құрама Штаттары Альбукерке
Ұзындыққа секіру 7,37 м Хайке Дрекслер  ГДР 13 ақпан 1988 Аустрия Вена
Үш қарғып секіру 15,74 м Юлимар Рохас  Венесуэла 20.03.2022 Сербия Белград Әлем чемпионаты
Ядроны итеру 22,50 м Хелена Фибингерова  Чехословакия 19.02.1977 Чехия Яблонец
Бес сайыс 5055 ұпай Нафиссату Тиам  Бельгия 03.03.2023 Түркия Стамбул
60 м: 8,23, Биіктікке секіру: 1,92 м, Ядро: 15,54 м, Ұзындыққа секіру: 6,59 м, 800 м: 2:13,60
Жүру 3000 м 11.40,33 Клаудиа Штеф  Румыния 30.01.1999 Румыния Бухарест
4 х 200 м эстафета 1.32,41 Екатерина Кондратьева
Ирина Хабарова
Юлия Печёнкина
Юлия Гущина
 Ресей 29.01.2005 Шотландия Глазго
4 х 400 м эстафета 3.23,37 Юлия Гущина
Ольга Котлярова
Ольга Зайцева
Олеся Красномовец
 Ресей 28.01.2006 Шотландия Глазго
4 х 800 м эстафета 8.05,89 Кришуна Уильямс
Рейвин Роджерс
Шарлен Липси
Эджи Уилсон
 АҚШ 03.02.2018 Америка Құрама Штаттары Нью-Йорк

Дереккөздер

[өңдеу | қайнарын өңдеу]
  1. All Star Perche 2023 Results | Watch Athletics  (ағыл.).(қолжетпейтін сілтеме)
  2. Kipyegon breaks world 1500m record with 3:49.11 in Florence.(қолжетпейтін сілтеме)