Аудан бойынша аралдар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Аудан бойынша сұрыпталған аралдардың бұл тізімі 5000 км²-ден астам аумақты қамтитын барлық аралдарды қамтиды. Салыстыру үшін, құрлықтың аумағы да көрсетілген.

Құрлықтар[өңдеу]

Берілген сандар өте жақын.

Орын Құрлық Ауданы (км²) Ауданы (кв. мили) Мемлекет/Мемлекеттер
1 Афроеуразия 84 400 000 32 500 000 Алуан түрлі
2 Америка 42 300 000 16 400 000 Алуан түрлі
3 Антарктида 13 000 000 5 000 000 Жоқ ( Аргентина,  Аустралия,  Чили,  Франция,  Жаңа Зеландия,  Норвегия және  Ұлыбританияның аумақтық талабы бар)
4 Австралия 7 600 000 2 900 000  Аустралия

Ескер.: Австралия 7 600 000 шаршы шақырым аумағымен осында арал ретінде емес құрлық ретінде қарастырылады. Австралия ең үлкен аралдар Гренландиядан үш есе үлкен. Алайда, кейде Австралия «аралды құрлық» деп саналады.

250 000 км²-ден астам аумақты құрайтын аралдар[өңдеу]

Орын Арал Ауданы
(км²)
Мемлекет/Мемлекеттер
1 Гренландия 2 130 800[1]  Гренландия,  Данияның автономды провинциясы
2 Жаңа Гвинея 785 753  Индонезия мен  Папуа — Жаңа Гвинея
3 Калимантан 748 168 Үлгі:BR,  Индонезия мен  Малайзия
4 Мадагаскар 587 713  Мадагаскар
5 Баффин Жері 507 451[2]  Канада (Нунавут)
6 Суматра 443 066  Индонезия

25 000 км² - 250 000 км² аумақты құрайтын аралдар[өңдеу]

Орын Арал Ауданы
(км²)
Ауданы
(кв. мили)
Мемлекет/Мемлекеттер
7 Ұлыбритания 229 848 88 745  Ұлыбритания (Англия, Шотландия мен Уэльс)
8 Хонсю 227 970 88 020  Жапония
9 Виктория 217 291[2] 83 897  Канада
10 Элсмир 196 236[2] 75 767  Канада
11 Сулавеси 180 681 69 761  Индонезия
12 Оңтүстік аралы (Жаңа Зеландия) 145 836 56 308  Жаңа Зеландия
13 Ява 138 794 53 589  Индонезия
14 Солтүстік аралы (Жаңа Зеландия) 111 583 43 082  Жаңа Зеландия
15 Лусон 109 965 42 458  Филиппиндер
16 Ньюфаундленд 108 860[2] 42 031  Канада
17 Куба 105 806 40 852  Куба
18 Исландия 103 000 39 315  Исландия
19 Минданао 97 530 36 657  Филиппиндер
20 Ирландия 81 638 31 521  Ирландия мен  Ұлыбритания (Солтүстік Ирландия)
21 Хоккайдо 78 719 30 394  Жапония
22 Гаити 76480 28 544  Доминикан Респ. мен  Гаити
23 Сахалин 76400 28 376  Ресей
24 Банкс 70 028[2] 27 038  Канада
25 Шри-Ланка 65 268[1] 25 200  Шри-Ланка
26 Тасмания 64 519[3] 24 911  Аустралия
27 Девон 55 247[2] 21 331  Канада (крупнейший необитаемый остров в мире)
28 Александр I-нің Жері 49 070 18 946 Жоқ ( Аргентина (жартылай),  Чили мен  Ұлыбритания аумақтық талабы бар)
29 Исла-Гранде (Отты Жер) 47 401 18 302  Аргентина мен  Чили
30 Солтүстік арал (Жаңа Жер) 47 079 18 177  Ресей
31 Беркнер 43 873 16 939 жоқ ( Аргентина,  Чили (жартылай) мен  Ұлыбритания аумақтық талабы бар)
32 Аксель-Хейберг 43 178[2] 16 671  Канада
33 Мелвилл 42 149[2] 16 274  Канада
34 Саутгемптон 41 214[2] 15 913  Канада
35 Маражо 40 100[1] 15 483  Бразилия (әлемдегі ең ірі литоралді арал)
36 Шпицберген 38 981 15 051  Норвегия
37 Кюсю 37 437 14 455  Жапония
38 Тайвань 35 883 13 855  Қытай Республикасы
39 Жаңа Британия 35 145 13 570  Папуа — Жаңа Гвинея
40 Уэльс ханзадасының аралы 33 339[2] 12 872  Канада
41 Оңтүстік (арал, Жаңа Жер) 33 246 12 836  Ресей
42 Хайнань 33 210 12 822  Қытай
43 Ванкувер 31 285[2] 12 079  Канада
44 Тимор 28 418 10 972  Шығыс Тимор мен  Индонезия
45 Сицилия 25 662 9908  Италия

10 000 км² - 25 000 км² аумақты құрайтын аралдар[өңдеу]

Орын Арал Ауданы
(км²)
Ауданы
(кв. мили)
Мемлекет/Мемлекеттер
46 Сомерсет 24 786[2] 9570  Канада
47 Котельный (Новосібірлік аралдар) 24 000 9266  Ресей
48 Сардиния 23 949 9247  Италия
49 Бананал 20 000[1] 7722  Бразилия (әлемдегі ең ірі фливиалды арал)
50 Сикоку 18 545 7160  Жапония
51 Хальмахера 18 040 6865  Индонезия
52 Серам 17 454 6621  Индонезия
53 Жаңа Каледония 16 648 6467 Жаңа Каледония, өз бетінше басқарылатын теңіздік аумақ  Франция
54 Батерст (Канада) 16 042[2] 6194  Канада
55 Принс-Патрик 15 848[2] 6119  Канада
56 Терстон 15 700[1] 6050 Жоқ (Антарктида аумағына таласпайды)
57 Сумбава 14 386 5965  Индонезия
58 Солтүстік-Шығыс Жері (Шпицберген) 14 247 5486  Норвегия
59 Қазан Революциясы аралы (Солтүстік Жер) 14 204 5471  Ресей
60 Флорес 14 154 5464  Индонезия
61 Кинг-Уильям 13 111[2] 5062  Канада
62 Негрос 13 074 5048  Филиппиндер
63 Самар 12 849 4961  Филиппиндер
64 Палаван 12 189 4706  Филиппиндер
65 Панай 12 011 4637  Филиппиндер
66 Тупинамбарана (қазір 4 аралға бөлінген) 11 850[1] 4576  Бразилия
67 Йос-Сударсо 11 742 4534  Индонезия
68 Бангка 11 413 4407  Индонезия
69 Эллеф-Рингнес 11 295[2] 4361  Канада
70 Большевик 11 206 4327  Ресей
71 Ямайка 11 190 4320  Ямайка
72 Байлот 11 067[2] 4273  Канада
73 Сумба 10 711 4135  Индонезия
74 Миндоро 10 572 4082  Филиппиндер
75 Вити-Леву 10 531 4066  Фиджи
76 Гавайи (Үлкен арал) 10 434 4029  АҚШ
77 Кейп-Бретон 10 311[2] 3981  Канада

5000 км² - 10 000 км² аумақты құрайтын аралдар[өңдеу]

Орын Арал Ауданы
(км²)
Ауданы
(кв. мили)
Мемлекет/Мемлекеттер
78 Принс-Чарльз 9521[2] 3676  Канада
79 Бугенвиль 9318 3598  Папуа — Жаңа Гвинея
80 Кадьяк 9293 3588  АҚШ
81 Кипр 9234 3572  Кипр және Акротири мен Декелия,  Ұлыбритания, әскери база[4]. Солтүстік Кипр Түрік Республикасы (жартылай).
82 Пуэрто-Рико 9100 3435  Пуэрто-Рико,  АҚШ-пен байланысқан қауымдастық
83 Комсомолец 8812 3402  Ресей
84 Корсика 8741 3351  Франция
85 Диско аралы 8612 3312  Гренландия, автономная провинция,  Дания
86 Карней 8500[1] 3300 Жоқ (Антарктикалық аралда аумақтық талаптарсыз)
87 Чилоэ 8478 3273  Чили
88 Буру 8473 3271  Индонезия
89 Крит 8312 3209  Грекия
90 Антикости 7941[2] 3066  Канада
91 Рузвельт аралы 7910 3054 Жоқ (Антарктикадағы аумақтық талаптар  Жаңа Зеландия)
92 Врангел аралы 7866 3037  Ресей
93 Жаңа Ирландия 7404 2859  Папуа — Жаңа Гвинея
94 Лейте 7368 2785  Филиппиндер
95 Зеландия 7180 2715  Дания
96 Корнуоллис 6995[2] 2701  Канада
97 Уэльс ханзадасының аралы 6675 2577  АҚШ (Аляска)
98 Кергелен 6617 2555  Францияның оңтүстік және Антарктикалық аймақтары

, теңіздік аймақ,  Франция

99 Шығыс Фолкленд 6605 2550 Фолкленд аралдарыФолкленд аралдары, теңіздік аймақ,  Ұлыбритания (соңдай-ақ  Аргентина талаптанады)
100 Сайпл 6390 2500 Жоқ (Антарктикадағы аумақтық талаптар)
101 Грейам 6361[2] 2456  Канада
102 Жаңа Сібір 6201 2394  Ресей
103 Мелвилл 5765 2234  Аустралия
104 Эдуард ханзадасының аралы 5620[2] 2170  Канада
105 Вануа-Леву 5587 2157  Фиджи
106 Веллингтон 5556 2145  Чили
107 Котс 5498 2123  Канада
108 Ломбок 5435 2098  Индонезия
109 Бали 5416 2091  Индонезия
110 Чичагов аралы 5388 2080  АҚШ (Аляска)
111 Гуадалканал 5353 2047  Соломон аралдары
112 Амунд-Рингнес 5255[2] 2029  Канада
113 Үлкен Ляхов 5157 1991  Ресей (Новосібір аралдары)
114 Әулие Лаврентия аралы 5135 1983  АҚШ (Аляска)
115 Риеско 5110[1] 1973  Чили
116 Эдж 5073 1959  Норвегия (Шпицберген)
117 Маккензи-Кинг 5048[2] 1949  Канада
118 Тринидад 5009 1864  Тринидад және Тобаго

Дереккөздер[өңдеу]

  1. a b c d e f g h Joshua Calder’s World Island Info
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Atlas of Canada
  3. Australian Government Geoscience Australia Үлгі:Webarchive
  4. Akrotiri and Dhekelia (3 % of the island) are not sovereign territory of the Republic of Cyprus (97 % of the island) — see Appendix A, Article 1 in the Cypriot constitution