Бокстан жартылай орта салмақта әлем чемпиондарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Үлгі:Ақпараттық тізім Бокстан жартылай орташа салмақта чемпион  — атақ, спортшы-боксшыларға беріледі.

Қазіргі уақытта атақты бере алатын ұйымдар

Ұйымдар құрылғанға дейін абсолютті берілген.


Басы Аяғы Чемпион Атақ Қорғаулар саны
29 наурыз 1889 1890 Пэдди Даффи  АҚШ Бірауыздан 0

Даффи 1890 жылы 19 шілдеде туберкулезден қайтыс болды, ол әлі санаттағы чемпион ретінде қарастырылады, .

14 желтоқсан 1892 26 шілде 1894 Мистериус Билли Смит Канада Канада Бірауыздан 1
26 шілде 1894 1898 Томми Райан  АҚШ Бірауыздан 1

Бос атақ Райанға чемпион болуға мүмкіндік берді және ол 1898 жылы 24 қазанда әлем чемпионы атанды.

25 тамыз 1898 15 қаңтар 1900 Мистериус Билли Смит Канада Канада Бірауыздан 2
15 қаңтар 1900 16 қазан 1900 Джеймс Рубе Фернс  АҚШ Бірауыздан 2
16 қазан 1900 24 мамыр 1901 Мэттьюз  АҚШ Бірауыздан 1
24 мамыр 1901 18 желтоқсан 1901 Джеймс Рубе Фернс  АҚШ Бірауыздан 2
18 желтоқсан 1901 29 сәуір 1904 Джо Уолкот  Ұлыбритания Бірауыздан 4
29 сәуір 1904 1904 Дикси Кид  АҚШ Бірауыздан 0

Дикси Кид атағын бос қалдырды

16 қазан 1906 23 сәуір 1907 Меллоди  АҚШ Бірауыздан 2
23 сәуір 1907 1908 Майк Твин Салливан  АҚШ Бірауыздан 2

Салливан атағын бос қалдырды

21 наурыз 1914 1 маусым 1915 Мэтт Уэллс  Ұлыбритания Бірауыздан 0
1 маусым 1915 22 маусым 1915 Майк Гловер  Ұлыбритания Бірауыздан 0
22 маусым 1915 31 тамыз 1915 Джек Бриттон  АҚШ Бірауыздан 0
31 тамыз 1915 24 сәуір 1916 Тэд Льюис  Ұлыбритания Бірауыздан 6
24 сәуір 1916 25 маусым 1917 Джек Бриттон  АҚШ Бірауыздан 5
25 маусым 1917 17 наурыз 1919 Тэд Льюис  Ұлыбритания Бірауыздан 6/7
17 наурыз 1919 1 қараша 1922 Джек Бриттон  АҚШ Бірауыздан 13
1 қараша 1922 20 мамыр 1926 Микки Уолкер  АҚШ Бірауыздан 6/7
20 мамыр 1926 3 маусым 1927 Пит Латзо  АҚШ Бірауыздан 1
3 маусым 1927 25 шілде 1929 Джо Данди  АҚШ Бірауыздан 1
25 шілде 1929 9 мамыр 1930 Джеки Филдс  АҚШ Бірауыздан 0
9 мамыр 1930 5 қыркүйек 1930 Янг Джек Томсон  АҚШ Бірауыздан 0
5 қыркүйек 1930 14 сәуір 1931 Томми Фримен  АҚШ Бірауыздан 0
14 сәуір 1931 23 қазан 1931 Янг Джек Томсон  АҚШ Бірауыздан 0
23 қазан 1931 28 қаңтар 1932 Луи Бруиллард Канада Канада Бірауыздан 0
28 қаңтар 1932 22 ақпан 1933 Джеки Филдс  АҚШ Бірауыздан 0
22 ақпан 1933 29 мамыр 1933 Янг Корбетт III Италия ITA Бірауыздан 0
29 мамыр 1933 28 мамыр 1934 Джимми Макларнин Канада Канада Бірауыздан 0
28 мамыр 1934 17 қыркүйек 1934 Барни Росс  АҚШ Бірауыздан 0
17 қыркүйек 1934 28 мамыр 1935 Джимми Макларнин Канада Канада Бірауыздан 0
28 мамыр 1935 31 мамыр 1938 Барни Росс  АҚШ Бірауыздан 1
31 мамыр 1938 4 қазан 1940 Генри Армстронг  АҚШ Бірауыздан 18
4 қазан 1940 29 шілде 1941 Фрици Зивич  АҚШ Бірауыздан 1
29 шілде 1941 1 ақпан 1946 Фредди Кочрейн  АҚШ Бірауыздан 0
1 ақпан 1946 1946 Марти Серво  АҚШ Бірауыздан 0

Серво орнын Рокки Грацианомен кездесу үшін қалдырды

20 желтоқсан 1946 9 тамыз 1950 Шугар Рэй Робинсон  АҚШ Бірауыздан 5

Робинсон атағын бос орта салмақ боксшылары үшін қалдырды

14 наурыз 1951 18 мамыр 1951 Джонни Брэттон  АҚШ Бірауыздан 0
18 мамыр 1951 20 қазан 1954 Кид Гавилан  Куба Бірауыздан 7
20 қазан 1954 1 сәуір 1955 Джонни Секстон  АҚШ Бірауыздан 0
1 сәуір 1955 10 маусым 1955 Тони Демарко  АҚШ Бірауыздан 0
10 маусым 1955 14 наурыз 1956 Кармен Базилио  АҚШ Бірауыздан 7
14 наурыз 1956 12 қыркүйек 1956 Джонни Секстон  АҚШ Бірауыздан 0
12 қыркүйек 1956 22 ақпан 1957 Кармен Базилио  АҚШ Бірауыздан 1

Базилио өз орнын босатып, орташа салмақта әлем чемпионатында Шугар Рэй Робинсонмен кездесу үшін дайындыққа кетті.

6 маусым 1958 5 желтоқсан 1958 Вирджил Экинс  АҚШ Бірауыздан 0
5 желтоқсан 1958 27 мамыр 1960 Дон Джордан  АҚШ Бірауыздан 2
27 мамыр 1960 1 сәуір 1961 Бенни Парет  Куба Бірауыздан 1
1 сәуір 1961 30 қыркүйек 1961 Эмиль Гриффит  Вирджиндер (АҚШ) Бірауыздан 1
30 қыркүйек 1961 24 наурыз 1962 Бенни Парет  Куба Бірауыздан 0
24 наурыз 1962 21 наурыз 1963 Эмиль Гриффит  Вирджиндер (АҚШ) Бірауыздан 2
21 наурыз 1963 8 маусым 1963 Луис Мануэль Родригес  Куба Бірауыздан 0
8 маусым 1963 10 желтоқсан 1965 Эмиль Гриффит  Вирджиндер (АҚШ) Бірауыздан 4

Гриффит өз орнын босатып, орташа салмақта әлем чемпионатында Дик Тайгермен кездесу үшін дайындыққа кетті. .

28 қараша 1966 18 сәуір 1969 Кёртис Коукс  АҚШ Бірауыздан 5
18 сәуір 1969 3 желтоқсан 1970 Хосе Наполес  Куба Бірауыздан 3
3 желтоқсан 1970 4 маусым 1971 Билли Бэкус  АҚШ Бірауыздан 0
4 маусым 1971 мамыр 1975 Хосе Наполес  Куба Бірауыздан 9

Наполес WBA атағын бос қалдырды.

мамыр 1975 6 желтоқсан 1975 Хосе Наполес  Куба WBC 1
28 маусым 1975 17 шілде 1976 Анхель Эспада  Пуэрто-Рико WBA 1
6 желтоқсан 1975 22 маусым 1976 Джон Эйч Стрейси  Ұлыбритания WBC 1
22 маусым 1976 14 қаңтар 1979 Карлос Паломино  Мексика WBC 7
17 шілде 1976 2 тамыз 1980 Пипино Куэвас  Мексика WBA 11
14 қаңтар 1979 30 қараша 1979 Уилфред Бенитес  Пуэрто-Рико WBC 1
30 қараша 1979 20 маусым 1980 Шугар Рэй Леонард  АҚШ WBC 1
20 маусым 1980 25 қараша 1980 Роберто Дуран  Панама WBC 0
2 тамыз 1980 16 қыркүйек 1981 Томас Хирнс  АҚШ WBA 3
25 қараша 1980 16 қыркүйек 1981 Шугар Рэй Леонард  АҚШ WBC 2

Леонард-Хернс WBC және WBA белбеулерін бірге қорғауы тиіс еді, Жекпе-жек 1981 жылы сайланды.

16 қыркүйек 1981 9 қараша 1982 Шугар Рэй Леонард  АҚШ Бірауыздан (WBA & WBC) 1

Леонард WBA және WBC 1982 жылы 9 қарашада көру қабілетінің төмендеуіне байланысты босатты, бұл оның кейінірек ота жасауына алып келді.

13 ақпан 1983 4 ақпан 1984 Дональд Карри  АҚШ WBA 2
4 ақпан 1984 6 желтоқсан 1985 Дональд Карри  АҚШ WBA & IBF 4
13 тамыз 1983 6 желтоқсан 1985 Милтон Маккрори  АҚШ WBC 4
6 желтоқсан 1985 27 қыркүйек 1986 Дональд Карри  АҚШ Бірауыздан (WBA, WBC & IBF) 0
Ллойд Хониган жартылай салмақта Карриді 7 × 10{{{1}}} берілуге мәжбүр етіп жеңіске жетті.
27 қыркүйек 1986 27 қыркүйек 1986 Ллойд Хониган  Ұлыбритания Бірауыздан (WBA, WBC & IBF) 0

Хониган WBA атағын апартеидке (федерация міндетті қарсылас ретінде оңтүстікафрикалық Вольбретті қойды) қарсы наразылық ретінде босатты.

27 қыркүйек 1986 28 қазан 1987 Ллойд Хониган  Ұлыбритания WBC & IBF 3
6 ақпан 1987 22 тамыз 1987 Марк Бреланд  АҚШ WBA 0
22 тамыз 1987 29 шілде 1988 Марлон Старлинг  АҚШ WBA 2

1988 жылы 29 шілдеде Марлон Старлинг 3 × 10 {{{1}}} жеңілмеген Томас Мойнарестің Колумбиялық қорғанысына қарсы тұрды. 3 төрешінің 2-екеуі аяғында 6 × 10 {{{1}}} раундта, гонг соққысы оны колға жіберді. Жіліншегіне алған жарақатынан соң, ол тойтарыс бере алмайтын болғандықтан жекпе-жек тоқталды, бірақ белдемді жоғалтқан жоқ. "Өткен жоқ" деп шешілді, өйткені КО 6 × 10 {{{1}}} раунд аяқталған болған. Дегенмен бұл WBA нұсқасының чемпионын анықтап бермеді.

28 қазан 1987 29 наурыз 1988 Хорхе Вака  АҚШ WBC 0
29 наурыз 1988 4 ақпан 1989 Ллойд Хониган  Ұлыбритания WBC 1
23 сәуір 1988 18 наурыз 1991 Саймон Браун  Ямайка IBF 8

Саймон Браун Джорд Ваканы 1987 жылы 28 қазанда жеңгеннен кейін Ллойд Хониганды жеңіп, кейін бос IBF атағын жеңіп алды.

4 ақпан 1989 8 шілде 1990 Марк Бреланд  АҚШ WBA 4
4 ақпан 1989 19 тамыз 1990 Марлон Старлинг  АҚШ WBC 1
6 мамыр 1989 1989 Хенаро Леон  Мексика WBO 0

Хенаро Леон WBO атағы үшін Дэнни Гарсияны жеңіп, кейін өз белбеуін қорғамастан атағын бос қалдырды.

15 желтоқсан 1989 12 ақпан 1993 Мэннинг Гэллоуэй  АҚШ WBO 7
8 шілде 1990 19 қаңтар 1991 Аарон Дэвис  АҚШ WBA 0
19 тамыз 1990 18 наурыз 1991 Морис Блокер  АҚШ WBC 0
19 қаңтар 1991 31 қазан 1992 Мелдрик Тейлор  АҚШ WBA 2
18 наурыз 1991 18 наурыз 1991 Саймон Браун  Ямайка WBC & IBF 0

Браун WBC белбеуін қорғауда жеңіске жеткен соң IBF белбеуін қорғаудан бас тартты.

18 наурыз 1991 29 қараша 1991 Саймон Браун  Ямайка WBC 0
4 қазан 1991 19 маусым 1993 Морис Блокер  АҚШ IBF 1
29 қараша 1991 6 наурыз 1993 Джеймс Макгирт  АҚШ WBC 2
31 қазан 1992 4 маусым 1994 Крисанто Эспана  Венесуэла WBA 2
12 ақпан 1993 1993 Герт Бо Якобсен  Дания WBO 0

Якобсен WBO атағын оны қорғамастан бос қалдырды.

6 наурыз 1993 12 сәуір 1997 Пернелл Уитакер  АҚШ WBC 8
19 маусым 1993 18 қыркүйек 1999 Феликс Тринидад  Пуэрто-Рико IBF 15
16 қазан 1993 13 сәуір 1996 Имонн Лугран  Ұлыбритания WBO 5
4 маусым 1994 17 қазан 1997 Айк Куарти  Гана WBA 7

Кворти WBA атағын Оскар Де Ла Хойямен кездескеннен соң қалдырды (WBC атағы матч).

13 сәуір 1996 1996 Хосе Луис Лопес  Мексика WBO 1

Лопес WBO атағын Луиса Рамона Кампас Айк Квортейді жеңгеннен соң қалдырды (WBA атағы матч).

22 ақпан 1997 1997 Майкл Лоуи  Румыния WBO 1

Лоуи өз белбеуін бір рет абыроймен қорғап бокспен қоштасты.

12 сәуір 1997 18 қыркүйек 1999 Оскар Де Ла Хойя  АҚШ WBC 7
14 ақпан 1998 6 мамыр 2000 Ахмед Котиев  Ресей WBO 4
10 қазан 1998 2000 Джеймс Пейдж  АҚШ WBA 3

Пейдж WBA белбеуін қорғай алмай алынып тасталды.

18 қыркүйек 1999 2000 Феликс Тринидад  Пуэрто-Рико WBC & IBF 0

Тринидад өзінің атағын Дэвид Рейдпен кездеспеу үшін бос қалдырды (WBA жартылай ортада супер матч).

6 мамыр 2000 2002 Даниэль Сантос  Пуэрто-Рико WBO 3

Сантос (WBO супер жартылай ортша саалмақта матч) өзінің қарсыласы Луис Рамонмен Кампаспен шығудан бас тартқан соң қалдырды.

17 маусым 2000 26 қаңтар 2002 Шейн Мосли  АҚШ WBC 3
17 ақпан 2001 30 наурыз 2002 Эндрю Льюис  Гайана WBA 2
12 мамыр 2001 12 желтоқсан 2001 Вернон Форрест  АҚШ IBF 0

Форрест Шейн Мослимен (WBC атағы матч) шығудан бас тартқан соң 2001 жылы 12 желтоқсан IBF белбеуін бос қалдырады.

26 қаңтар 2002 25 қаңтар 2003 Вернон Форрест  АҚШ WBC 1
16 наурыз 2002 14 шілде 2007 Антонио Маргарито  Мексика WBO 7
30 наурыз 2002 25 қаңтар 2003 Рикардо Майорга  Никарагуа WBA 1
13 сәуір 2002 22 наурыз 2003 Микеле Пиккирилло  Италия IBF 0
25 қаңтар 2003 13 желтоқсан 2003 Рикардо Майорга  Никарагуа WBA & WBC 1
22 наурыз 2003 13 желтоқсан 2003 Кори Спинкс  АҚШ IBF 1
13 желтоқсан 2003 5 ақпан 2005 Кори Спинкс  АҚШ WBA, WBC & IBF 2
5 ақпан 2005 7 қаңтар 2006 Заб Джуда  АҚШ WBA, WBC & IBF 1
7 қаңтар 2006 4 қараша 2006 Карлос Мануэль Бальдомир  Аргентина WBC 1

WBA және IBF белбеулері Джудаға қатысты «жаңа піскен санкциялары» ақталмағаннан соң, Джуда және Бальдомир арасындағы жекпе-жек өткен жоқ. WBA және IBF атақтары дегенмен Заб Джуда жеңіске жеткеннен кейін бос деп қаралатын болады.

8 сәуір 2006 2006 Флойд Мейуезер кіші  АҚШ IBF 0

Мэйуэзер IBF белдігін оның WBC атағына міндетті қарсыласы Мануэль Карлос Бальдомирмен кездесуіне байланысты қорғай алмайды.

13 мамыр 2006 2006 Рикки Хаттон  Ұлыбритания WBA 0

Хаттон өзінің 1-ші жартылай салмақта IBF белбеуін қорғауды жөн көріп, WBA нұсқасында жартылай орташа салмақтағы белдеуін бос қалдырады.

28 қазан 2006 12 сәуір 2008 Кермит Цинтрон  Пуэрто-Рико IBF 2
4 қараша 2006 6 маусым 2008 Флойд Мейуезер кіші  АҚШ WBC 1

Мейуезер Оскар Де Ла Хойя және Рикки Хаттонды жеңгеннен кейін 2007 жылы өзінің WBC чемпионы атағын бос қалдырып, өз еркiмен кететіні туралы хабарлайды.

2 желтоқсан 2006 26 шілде 2008 Мигель Анхель Котто  Пуэрто-Рико WBA 4
14 шілде 2007 9 ақпан 2008 Пол Уильямс  АҚШ WBO 0
9 ақпан 2008 7 маусым 2008 Карлос Кинтана  Пуэрто-Рико WBO 0
12 сәуір 2008 26 шілде 2008 Антонио Маргарито  Мексика IBF 0

Маргарито WBA атағына міндетті үміткер IBF белдік иегері Мигель Коттомен жұдырықтаспады.

7 маусым 2008 29 қараша 2008 Пол Уильямс  АҚШ WBO 0

Уильямс өз жолымен жұдырықтасуды қалап WBC белдігін қорғаған жоқ.

21 маусым 2008 Қазіргі уақытта Андре Берто  АҚШ WBC
26 шілде 2008 24 қаңтар 2009 Антонио Маргарито  Мексика WBA 0
2 тамыз 2008 16 сәуір 2009 Джошуа Клотти  Гана IBF 0

16 сәуір 2009, Клотти Коттомен кездесу мақсатында өзінің IBF белбеуін бос қалдырып, 13 маусымда жартылай орташа салмақта жеңіске жетті

24 қаңтар 2009 Қазіргі уақытта Шейн Мосли  АҚШ WBA
21 ақпан 2009 14 қараша 2009 Мигель Анхель Котто  Пуэрто-Рико WB0 1
1 тамыз 2009 11 желтоқсан 2009 Айзех Хлташауйо  Оңт. Африка IBF 0
14 қараша 2009 Қазіргі уақытта Мэнни Пакьяо  Филиппиндер WB0
11 желтоқсан 2009 Қазіргі уақытта Ян Завек  Словения IBF

Сілтемелер[өңдеу]