Қазақстан жерінде болған болыстар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Қазақстан жерінде болған болыстар тізімі

Семей облысы[өңдеу]

Қарқаралы уезі[өңдеу]

Ведомость о волостях Каркаралинского внешнего округа (1831 г.)[1]

Наименование волостей Каркаралинского внешнего округа Волостной управитель Количество юрт (кибиток)
1 Кара-Айтымбетевская волость султан Таука Букевв с 14 июля 1824 года 713 кибиток
2 Караульская волость султан Абулгазы Букеев с 14 июля 1824 года 240 кибиток
3 Алтеке-Сарымовская волость султан майор Газы Букеев с 14 июля 1824 года 1048 кибиток
4 Алтюбетевская волость султан Абулмамет Букеев С 14 июля 1824 года 493 кибитки
5 Карсен-Кирнеевская волость султан Худайменды Газин с 14 июля 1824 года 1081 кибитки
6 Кучумовская волость Перечислены три рода султан Кугадай Маманов с 31 января 1825 года 460 кибиток
7 Тараклинская волость 4 рода в составе султан Урмак Абитеев с 29 қазан 1826 года 790 кибиток
8 Куянчи-Тагаевская волость Три рода султан Шанхай Ишимов с 26 қараша 1826 года 544 кибитки
9 Дюсенба-Чекчековская волость султан Юлды Чингисов с 26 қараша 1826 года 798 кибиток
10 Киреевская волость султан Джангыр Чингисов с 2 қазан 1826 года 1045 кибиток
11 Ялыкбашевская волость Родов – 3 Султан Рустем Батырев 19 қыркүйек 1831 ж 1021 кибиток
12 Чанчаровская волость 16 родов Старшины порутчик Алчинбай Тленчин и Казангап Мучакин, но начальством не утверждены. 3044 кибиток
13 Байбуринская волость 11 родов Султан Агадай Маманов, но начальством не утвержден. 1823 кибитки
14 Камбаровская волость 4 отделения управляющего сею волостью еще не избрано 490 кибиток
15 Кыргызовская волость 4 рода султан Батыр Букеев с 14 июля 1824 года 752 кибитки
16 Тобуклинская волость 9 родов Султан Биралы Токов, но начальством еще не утвержден. 2978 кибиток
17 Тюленгутовская волость 3 рода Султан Мурат Булатханов с 26 қараша 1826 года 857 кибиток
18 Дадан-Тобуклинская волость 3 рода султан Дастанбек Кучумов с 19 желтоқсан 1831 года 931 кибитки
19 Буранаймановская волость 5 родов Султан надворный советник Али Кокшалов с 9 қараша 1826 года 1215 кибиток
20 Алышевская волость 4 рода султан Арслан Буленев, но начальством еще не утвержден. 781 кибитка

Зайсан уезі[өңдеу]

Семей уезі[өңдеу]

Ақмола облысы[өңдеу]

Ақмола уезі[өңдеу]

болыс атауы Әр болыс-тағы ауыл үй Жазғы жайлауы қай жерлерде Қысқы қыстаулары мен көші қай жерлерде
1 2 3 4 5
Аға Сұлтан, полковник Қоңыр-Құлжа Құдай-мендин ағайын, төлеңгіттерімен 9 379 Шідерті, Мойылды, Өлең-ті, Есіл, Көкбекті, Құндыз-ды өзендері бойында; Жаманшұбар, Бабатай, Қоңырадыр, Қызылжар, Қарғалы, Жамантөбе, Сау-малкөл және жартылай Нұра өзені бойында. Сұлтанның өз ауылы Есіл бойындағы Бабатай, Елтоқ мекендерінде, ағайындары мен төлеңгіттері Нұра бойындағыБұғылы мекенінде қыстайды
1 2 3 4 5
Енем-Түнғатар 8 436 Семізқыз, Қосағаш, Қоянды, Тектұрмас мекендерімен Шерубай-Нұра, Топар, Есен, Құндызды, Көкпекті, Есіл, Қозыкөш өзендері бойымен көшіп отырып,кейін қыстауға қайтады Ақтау, Ортау, Алабас, Қотыр оба, Сары оба, Қазан-шұңқыр, Ешкіөлмес, Жыланды, Керегетас, Қызылтау, Айдаһарлы, Ақши таулары мен Атасу, Манақа өзендері бойларында
Қареке-Алтай 7 352 Семізқыз, Қосағаш мекендерімен;Көкбекті өзені бойымен, Наршөккенарқылы Нұраға шығып, Есіл бойымен көшеді Кіші Нұра өзені, Тектұрмас, Айтуадыр, Құмадыр, Апан, Қызыл шат мекендері мен Топар өзені бойында
Мойын-Алтай 7 386 Ботағара, Шешенғара, Елтоқ шат, Қызылжар мекендерінде; Нұра, Есіл, Құндызды, Қарағанды, Қоянды, Көкбекті және жартылай Қареке-Алтай болысының жерлерінде Бұл болыстың үлкен бөлігі Енем-Түнғатар болысымен бірге қыстайды. Бірғанару - “Мұрат” Сасыққопа, Соқыр-сораңжәнеБайдәулетмекендеріндетұрақтықоныстайды
Тінәлі-Қарпық 8 416 Селеті, Шідерті, Өлеңті, Есіл, Мойылды өзендері бойы-мен; Қоңырадыр, Қызылжар, Қызылағашмекендерімен Бүйрек талға дейін (“Бурк-тал” – мұрағат нұсқасы. М.Ж.),одан әрі Нұраға қарай, содан кейін қыстауға қайтады. Аққұм, Біртабан, Қарғалды көлдері және Көң өзені бойында
Айтқожа-Қарпық 10 620 Есіл, Өлеңті, Шортанды өзендері,Сарыоба, Шыбынды көлдері,Көкбекті, Нұра, Құланөтпес өзеніне келіп, одан әрі Аға Сұлтанныңжерімен көшеді Нұра өзенімен Көбетейден Балықты-Баятарға шейінгі, Шошқалы және Амантау мекендерінде
Алысай-Алтай 6 322 Нұра, Есіл өзендерімен Наршөккен, Қосағаш, Семіз қыз мекендерімен,Соқыр өзенімен Жауыр мекеніне дейін, одан Ботағара мен Шешенғара, Борлыкөл, Шідерті өзендерімен, Жақсы Нияз, Ақжар мекендерімен,Шортанды өзені бойы менБалтағарға қарай көшеді Қоңырқұлжа, Қарқаралы, Серектас, Түнғатар, Жақсы Құлболды, Сарытау, Далба, Баймырза, Сарымырза, Сырымбет, Сиырлы мекендерінде
Тарақты-лардың жартысы 2 46 Жазғы жайлаулары да, қысқы қыстаулары да Енем-Түнғатарболысымен бірге -
Темеш 2 22 Есіл бойымен, Майбалық көлі Нұрабойымен, Чинет, Қосқопа и Бортаскөлдері жағалауларын бойлай көшеді Нұра өзені, Чинет, Қосқопа және Аққұм көлдерінде
Байдалы-Алтай 2 33 Тінәлі болысымен бірге көшеді. Болыстың көшетін жерлерімен Тінәлілермен бірге қыстайды
Қырғыз-Төртауыл 1 32 Майбалық, Талдыкұм көлдері жәнеЕсіл мен Қозыкөш өзендері бойымен Талдыкөл, Чинет, Қосқопа, Жалақ және Аққұм көлдері бойында
Жатақтар 3 215 Ақмола елді мекенінің маңайындағы бәр бағыттағы 10 шақырымдық кеңістікте
Аға Сұлтан (мөр) полковник Құдаймендин

Атбасар уезі[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. ОРГАНИЗАЦИЯ ВОЛОСТНОЙ СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ В КАЗАХСКОЙ СТЕПИ В КОНТЕКСТЕ АДМИНИСТРАТИВНОЙ ПОЛИТИКИ РОССИЙСКОЙ ИМПЕРИИ В XIX ВЕКЕ, Т.Т.Далаева

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]