Қытайдағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Қытайдың 47 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 33 нысан мәдени, 10 табиғи және 4 - аралас критерийлар бойынша іліккен[1].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Beijing-forbidden4.jpg Пекиндағы Мин және Цин әулеттерінің императорлық сарайлары Пекин; Ляонин провинциясы 1987, 2004 439 I, II, III, IV
2 Xian museum.jpg Цинь әулетінің бірінші императорының кесенесі (қытайша:秦始皇陵), Терракоттан жасалған әскер (қытайша:兵馬俑|兵马俑) Шэньси провинциясы б.з.б.III ғ. 1987 441 I, III, IV, VI
3 Mogao Caves.jpg Могао үңгірлері (қытайша:莫高窟) Ганьсу провинциясы IV-XVI ғ. 1987 440 I, II, III, IV, V, VI
4 Taishan - cliff and peak.jpg Тайшань тауы (қытайша:泰山) Шаньдун провинциясы 1987 437 I, II, III, IV, V, VI, VII
5 Zhoukoudian Museum July2004.jpg Пекин адамы (қытайша:北京人; лат. Homo erectus pekinensis) в Чжоукоудяне Пекин 1987 449 III, VI
6 GreatWall 2004 Summer 4.jpg Ұлы Қытай қорғаны (қытайша: 長城|长城 немесе қытайша: 萬里長城|万里长城) Шаньхайгуань бекетінен ( Хэбэй провинциясы) Юймэньгуань бекетіне дейін (Ганьсу провинциясы мен Синьцзян-Ұйғыр автономды аймағының қиысқан жерінде) б.з.б. III ғ. 1987 438 I, II, III, IV, VI
7 Ying Ke Pine.JPG Хуаншань тау қорығы (қытайша:黄山) Аньхой провинциясы 1990 547 II, VII, X
8 HuangLong 2002-09-12 53.jpg Хуанлун (қытайша:黃龍|黄龙) Сычуань провинциясы 1992 638 VII
9 Jiuzhaigou Waterfall.jpg Цзючжайгоу алабы (қытайша:九寨溝|九寨沟) Сычуань провинциясы 1992 637 VII
10 Wulingyuan from Tianzishan.jpg Улинъюань (қытайша:武陵源) Хунань провинциясы 1992 640 VII
11 Wudangshan 2003 10.jpg Уданшань тауындағы көне құрылыстар (қытайша:武當山|武当山) Хубэй провинциясы 1994 705 I, II, VI
12 Potala Palace, August 2009.jpg Лхасадағы Потала сарайы (тиб. པོ་ཏ་ལ, вайли Po ta la; {қытайша:布達拉宮|布达拉宫|) және Джоканг ғибдатханасы (тиб. ཇོ་ཁང, вайли Jo-khang་; қытайша:大昭寺) Тибет автономды ауданы VII ғ., XVII ғ. 1994, 2000, 2001 707 I, IV, VI
13 Chengde view from mountain top.jpg Жазғы аптап ыстықтан тау панасы (қытайша:避暑山庄) және Путоцзунчэн ғибдатханасы (қытайша:普陀宗乘之庙) Хэбэй провинциясы XVIII ғ. 1994 703 II, IV
14 Confuciusmansionqufu.jpg Цюйфудағы Конфуций киелі жерлері Шаньдун провинциясы б.з.б. VI -V ғ. 1994 704 I, IV, VI
15 Leshan Buddha Statue View.JPG Эмэйшань таулары(қытайша:峨嵋山) және Лэшаньдағы Будда мүсіні (қытайша:樂山大佛|乐山大佛) Сычуань провинциясы VIII ғ. 1996 779 IV, VI, X
16 庐山日出.JPG Лушань ұлттық паркі (қытайша:庐山) Цзянси провинциясы 1996 778 II, III, IV, VI
17 Dvor hrama Pingyao.jpg Пинъяо көне қаласы (қытайша:平遥古城) Шаньси провинциясы XIV ғ. 1997 812 II, III, IV
18 Humble Administrator's Garden1.jpg Сучжоу қаласындағы қытай баулары (қытайша:苏州古典园林) Цзянсу провинциясы XIXIX ғ. 1997, 2000 813 I, II, III, IV, V
19 Roofs of old town Lijiang.jpg Лицзян көне қаласы (қытайша:丽江市) Юньнань провинциясы 1997 811 II, IV, V
20 Bridge17span.jpg Пекиндегі жазғы сарай және Император бауы (қытайша:頤和園|颐和园) Пекин XVIII ғ. 1998 880 I, II, III
21 TempleofHeaven-HallofPrayer.jpg Пекиндегі Аспан ғибдатханасы (қытайша:天壇) Пекин XV ғ. 1998 881 I, II, III
22 Dazu.jpg Дацзу үңгірлері (қытайша:大足石刻) Чунцин VIIXII ғ. 1999 912 I, II, III
23 Wuyishan 9bendriver.jpg Уишань таулары (қытайша:武夷山) Фуцзянь, Цзянси провинциялары 1999 911 III, VI, VII, X
24 Hongcun.jpg Сиди (қытайша:西递) және Хунцунь (қытайша:宏村) көне елді мекендері Аньхой провинциясы XIV—XX ғ. 2000 1002 III, IV, V
25 Noel 2005 Pékin tombeaux Ming voie des âmes.jpg Мин және Цин әулеттерінің Императорлық мазарлары (қытайша:明清皇家陵寢) Пекин XVXVII ғ. 2000, 2003, 2004 1004 III, IV, V
26 DragonGateCave2.jpg Лунмэнь үңгірлі ғибдатханасы (қытайша:龍門石窟|龙门石窟) у города Лоян Хэнань провинциясы V-IX ғ. 2000 1003 I, II, III
27 Dujiangyan Irrigation System.jpg Цинчэн тауы (қытайша:青城山) және Дуцзянъянь суландыру жүйесі (қытайша:都江堰) Сычуань провинциясы б.з.б. III век ғ. 2000 1001 II, IV, VI
28 Ceiling paintings Yungang.jpg Юньган үңгірлері (қытайша:雲崗石窟|云冈石窟) Шаньси провинциясы V - VI ғ. 2001 1039 I, II, III, IV
29 DSCN1728.JPG Үш параллель өзен (қытайша:三江並流)  Юньнань провинциясы 2003 1083 VII, VIII, IX, X
30 Goguryeo tomb mural.jpg Когурё астаналары мен Когурё мазарлары(қытайша:高句麗王城、王陵及貴族墓葬|) Цзилинь, Ляонин провинциялары V - VII ғ. 2004 1135 I, II, III, IV, V
31 Centre of Makau.jpg Макао қаласының тарихи орталығы (қытайша:澳門歷史城區; порт. O Centro Histórico de Macau) Макао XVI-XX ғ. 2005 1110 II, III, IV, VI
32 Yinxu.jpg Иньсю (қытайша:殷墟)  Хэнань провинциясы б.з.б. XVI—XI ғ. 2006 1114 II, III, IV, VI
33 Chengdu-pandas-d10.jpg Сычуань провинциясындағы Үлкен панданың резерваттары (қытайша: 四川大熊貓棲息地|四川大熊猫栖息地) Сычуань провинциясы 2006 1213 X
34 Rui Shi Lou.jpg Дяолоу және Кайпина деревнялары (қытайша:開平碉樓與村落) Гуандун провинциясы XX ғ. 2006 1112 II, III, IV
35 石林正门.JPG Оңтүстік Қытайдағы карст қабаттары (қытайша:中國南方喀斯特}) Юньнань провинциясы 2007 1248 VII, VIII
36 Snail pit tulou.jpg Фуцзянь провинциясындағы Тулоу сазбалшықтан істеген үйлер қытайша:福建土樓) Фуцзянь провинциясы 2008 1113 III, IV, V
37 SanQingShan9.jpg Саньциншаньтаулары ұлттық паркі (қытайша:三清山|Sānqīng Shān}}) Цзянси провинциясы 2008 1292 VII
38 Great White Pagoda1.JPG Утайшань тауы (қытайша:五臺山|Wǔtái Shān}}) Шаньси провинциясы I—XX ғ. 2009 1279 II, III, IV, VI
39 Shaolinsi.JPG Суншань тау етегіндегі Дэнфэн ескерткіштері (қытайша:登封古觀象臺|Dēngfēng Gǔ Guānxiàngtái}}) Хэнань провинциясы 2010 1305 III, VI
40 Danxia 0816.JPG Данься (қытайша:中国丹霞|zhōngguó dānxiá}}) Хунань, Гуандун, Фуцзянь, Цзянси, Чжэцзян және Гуйчжоу провинциялары 2010 1335 VII, VIII, IX, X
41 West Lake.JPG Сиху көлі және Қытайдың көне мәдени ландшафты (қытайша:杭州西湖文化景觀|杭州西湖文化景观|háng zhōu xī hú wén huà jǐng guān) Чжэцзян провинциясы 2011 1334 II, III, VI
42 Maotianshania-cylindrica.jpg Чэндзян археологиялық қорығы (қытайша:澄江化石地|澄江化石地|chéng jiāng huà shí de) Юньнань провинциясы 2012 1388 VIII
43 John-Speed-The-Kingdome-of-China-1626-2544.jpg Шанду тарихи қаласы (қытайша:元上都遺址|元上都遗址|yuán shàng dū yí zhǐ) Ішкі Моңғолия провинциясы 1256 2012 1389 II, III, IV, VI
44 Terrace field yunnan china edit.jpg «Хунхэ-Хани күріш егіндері» мәдени ландшафты (қытайша:紅河哈尼梯田文化景觀|红河哈尼梯田文化景观|hóng hé hā ní tī tián wén huà jǐng guān) Юньнань провинциясы VIII ғ. 2013 1111 III, V
45 Central Tian Shan mountains.jpg Синьцзян — Тянь-Шань (қытайша:新疆天山|新疆天山|xīn jiāng tiān shān) Синьцзян-Ұйғыр автономды аудан 2013 1414 VII, IX
46 Dayanta Gisela-Brantl 01.JPG Жібек Жолы: Тянь-Шан өтеклінің бағдарлар жүйесі (қытайша:絲綢之路:長安-天山廊道的路網|絲綢之路:长安-天山廊道的路網|sī chóu zhī lù: cháng ān - tiān shān láng dào de lù wǎng) Хэнань, Шэньси, Ганьсу, Синьцзян-Ұйғыр автономды аудан (Қазақстанмен және Қырғызстанмен бірге) б.з.д. II - I ғ. 2014 1442 II, III, IV, VI
47 Ұлы канал (Қытай) (қытайша:大運河|大运河|dà yùn hé) Пекин, Тяньцзинь, Хэбэй, Шаньдун, Цзянсу, Чжэцзян, Аньхой, Хэнань провинциялары б.з.д. V ғ. 2014 1443 I, II, III, VI

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Ортаққорда бұған қатысты медиа файлдар бар: Category:World Heritage Sites in China