ХОК коды тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Олимпиада туы, бірден үш кодқа ие — EUN, IOA ж-е IOP

МОК кодтары — үшәріптік аббревиатура, Халықаралық олимпиада комитетімен (ХОК) жасалған. Бүкіл Ұлттық Олимпиада Комитетіне (ҰОК) ж-е Олимпиада ойындарына қатысатын басқа спортшылар тобына арнайы дайындалған. Олардың негізіне стандарт кодтар алынғанмен ISO 3166-1, олар әрдайым сәйкес бола бермейді.

Қазіргі кодтар[өңдеу]

Код Ел / Белгісі ХОК Алғаш қолдану
Flag of Afghanistan.svg Ауғанстан 1899
AFG  Ауғанстан 1936
AHO Үлгі:AHO 1952
ALB  Албания 1972
ALG  Алжир 1964
AND  Андорра 1976 (ҚОО)
ANG  Ангола 1980
ANT  Антийлер (нед.) 1976
ARG  Аргентина 1900
ARM  Армения 1994 (ҚОО)
ARU  Аруба 1988
ASA  Самоа (АҚШ) 1988
AUS  Аустралия 1896
AUT  Австрия 1896
AZE  Әзірбайжан 1996
Flag of the Bahamas.svg Багам аралдары 1903
BAH  Багам аралдары 1952
BAN  Бангладеш 1984
BAR  Барбадос 1968
BDI  Бурунди 1996
BEL  Бельгия 1900
BEN  Бенин 1980
BER  Бермудалар 1936
BHU  Бутан Патшалығы 1984
BIH  Босния және Герцеговина 1992
BIZ  Белиз 1968
BLR  Беларусь Республикасы 1994 (ҚОО)
BOL  Боливия 1936
BOT  Ботсвана 1980
BRA  Бразилия 1920
BRN  Бахрейн 1984
BRU  Бахрейн 1988
BUL  Болгария 1896
BUR  Буркина-Фасо 1972
Үлгі:Ту Камбоджи 1907
CAF  Орт. Африка 1968
CAM  Камбоджа 1956
CAN  Канада 1900
CAY  Қаймандар 1976
CGO  Конго Республикасы 1964
CHA  Чад 1964
CHI  Чили 1896
CHN  Қытай 1980 (ҚОО)
CIV  Кот-д-Ивуар 1964
CMR  Камерун 1964
COD  Конго Демократиялық Республикасы 1968
COK  Куктар 1988
COL  Колумбия 1932
COM  Комор аралдары 1996
CPV  Кабо-Верде 1996
CRC  Коста-Рика 1936
CRO  Хорватия 1992 (ҚОО)
CUB  Куба 1900
CYP  Кипр 1980 (ҚОО)
CZE  Чехия 1994 (ҚОО)
Үлгі:КХДР туы 1911
DEN  Дания 1896
DJI  Джибути 1984
DMA  Доминика 1996
DOM  Доминикан Респ. 1964
Үлгі:Ту Эквадора 1919
ECU  Эквадор 1924
EGY  Мысыр 1912
ERI  Эритрея 2000
ESA  Сальвадор 1968
ESP  Испания 1900
EST  Эстония 1920
ETH  Эфиопия 1956
Үлгі:Микронезия туы 1923
FIJ  Фиджи 1956
FIN  Финляндия 1908
FRA  Франция 1896
FSM  Микронезия 2000
Flag of Gabon.svg Габон 1927
GAB  Габон 1972
GAM  Гамбия 1984
GBR  Ұлыбритания 1896
GBS  Гвинея-Бисау 1996
GEO  Грузия 1994 (ҚОО)
GEQ  Экваторлық Гвинея 1984
GER  Германия 1896
GHA  Гана 1952
GRE  Грекия 1896
GRN  Гренада 1984
GUA  Гватемала 1952
GUI  Гвинея 1968
GUM  Гуам 1988 (ҚОО)
GUY  Гайана 1948
Үлгі:Хаити туы 1931
HAI  Гаити 1924
HKG  Гонконг 1952
HON  Гондурас 1968
HUN  Мажарстан 1896
Үлгі:Исландия туы 1935
INA  Индонезия 1952
IND  Үндістан 1900
IRI  Иран 1948
IRL  Ирландия 1924
IRQ  Ирак 1948
ISL  Исландия 1912
ISR  Израиль 1952
ISV  Вирджиндер (АҚШ) 1968
ITA  Италия 1896
IVB  Вирджиндер (брит.) 1984
Үлгі:Ямайка туы 1947
JAM  Ямайка 1948
JOR  Иордания 1980
JPN  Жапония 1912
Flag of Kazakhstan.svg Қазақстан 1951
KAZ  Қазақстан 1994 (ҚОО)
KEN  Кения 1956
KGZ  Қырғызстан 1994 (ҚОО)
KIR  Кирибати 2004
KOR  Корея Республикасы 1948 (ҚОО)
KSA  Сауд Арабиясы 1972
KUW  Кувейт 1968
Үлгі:Лаос туы 1955
LAO  Лаос 1980
LAT  Латвия 1924 (ҚОО)
LBA  Либия 1964
LBR  Либерия 1956
LCA  Сент-Лусия 1996
LES  Лесото 1972
LIB  Ливан 1948 (ҚОО)
LIE  Лихтенштейн 1936 (ҚОО)
LTU  Литва 1924
LUX  Люксембург 1912
Үлгі:Малави туы 1959
MAD  Мадагаскар 1964
MAR  Марокко 1960
MAS  Малайзия 1964
MAW  Малави 1972
MDA  Молдова 1994 (ҚОО)
MDV  Мальдивтер 1988
MEX  Мексика 1900
MGL  Моңғолия 1964 (ҚОО)
MHL  Маршалл Аралдары 2008
MKD  Македония 1996
MLI  Мали 1964
MLT  Мальта 1928
MNE  Черногория 2008
MON  Монако 1920
MOZ  Мозамбик 1980
MRI  Морис 1984
MTN  Мавритания 1984
MYA  Мианма 1992
Үлгі:Намибия туы 1963
NAM  Намибия 1992
NCA  Никарагуа 1968
NED  Нидерланд 1900
NEP  Непал 1964
NGR  Нигерия 1952
NIG  Нигер 1964
NOR  Норвегия 1900
NRU  Науру 1996
NZL  Жаңа Зеландия 1920
Үлгі:Оман туы 1967
OMA  Оман 1984
Үлгі:Пәкістан туы 1971
PAK  Пәкістан 1948
PAN  Панама 1928
PAR  Парагвай 1968
PER  Перу 1936
PHI  Филиппиндер 1924
PLE  Палестина 1996
PLW  Палау 2000
PNG  Папуа — Жаңа Гвинея 1976
POL Польша 1924 (ҚОО)
POR  Португалия 1912
PRK  Солт. Корея 1964 (ҚОО)
PUR  Пуэрто-Рико 1948
Үлгі:Қатар туы 1975
QAT  Катар 1984
Үлгі:Молдавия туы 1979
ROU  Румыния 1900
RSA  Оңт. Африка 1904
RUS  Ресей 1900
RWA  Руанда 1984
Үлгі:Сент-Китс пен Невис туы 1983
SAM  Самоа 1984
SEN  Сенегал 1964
SEY  Сейшельдер 1980
SIN  Сингапур 1948
SKN  Saint Kitts and Nevis 1996
SLE  Сиерра-Леоне 1968
SLO  Словения 1992 (ҚОО)
SMR  Сан-Марино 1960
SOL  Соломон аралдары 1984
SOM  Сомали 1972
SRB  Сербия 1912
SRI  Шри-Ланка 1948
STP  Сан-Томе және Принсипи 1996
SUD  Судан 1960
SUI  Швейцария 1896
SUR  Суринам 1960
SVK  Словакия 1994 (ҚОО)
SWE  Швеция 1896
SWZ  Суазиланд 1972
SYR  Сирия 1948
Үлгі:Тәжікстан туы 1987
TAN  Танзания 1964
TGA  Тонга 1984
THA  Тайланд 1952
TJK  Тәжікстан 1996
TKM  Түрікменстан 1996
TLS  Тимор-Лесте 2004
TOG  Того 1972
TPE  Тайуан 1984
TRI  Тринидад және Тобаго 1948
TUN  Тунис 1960
TUR  Түркия 1908
TUV  Тувалу 2008
Үлгі:Уганда туы 1991
UAE  БАӘ 1984
UGA  Уганда 1956
UKR  Украина 1994 (ҚОО)
URU  Уругвай 1924
USA  АҚШ 1896
UZB  Өзбекстан 1994 (ҚОО)
Flag of Vanuatu.svg Вануату 1995
VAN  Вануату 1988
VEN  Венесуэла 1948
VIE  Вьетнам 1952
VIN  Сент-Винсент және Гренадиндер 1988
Үлгі:Йемен туы 1999
YEM  Йемен 1992
Үлгі:Замбия туы 2003
ZAM  Замбия 1968
ZIM  Зимбабве 1980
Үлгі:Зимбабве туыz 2007

Қолданылмайтын кодтар[өңдеу]

Кетіп қалған ҰОК кодтары[өңдеу]

Код Страна / обозначение ХОК Қолдану период Ескертпелер
BOH Үлгі:ООелі 1900 1912 Сол кезде бұл ел Аустро-Мажарстан құрамында болған. Қазір негізінен Үлгі:ООелі (CZE)
BOR Үлгі:ООелі 1952 Қазір Үлгі:Малайзия туы Малайзия құрамында (MAS)
BWI Үлгі:ООелі 1960 Қазір бірнеше тәуелсіз елге бөлініп кеткен.
FRG Үлгі:ООелі 1968 1988 Батыс Алманияны білдіру үшін қолданылған. Алманияның бірігуіне қарамастан аты бұрынғыша қалды, коды өзгерді
GDR Үлгі:ООелі 1968 1988 Қазір Үлгі:Алмания туы Алмания құрамында (GER)
MAL Үлгі:ООелі 1956 1960 Қазір Үлгі:Малайзия туы Малайзия құрамында(MAS)
SAA Үлгі:ООелі 1952 Қазір Үлгі:Алмания туы Алмания (GER)
SCG Үлгі:ООелі 2004 2006 Қазір Үлгі:Сербия туы Сербия (SRB) ж-е Үлгі:Черногория туы Черногорияға бөлініп кетті. (MNE)
TCH Үлгі:ООелі 1920 1992 Қазір Үлгі:Словакия туы Словакию (SVK) ж-е Үлгі:Чехия туы Чехия елдеріне бөлінген (CZE)
UAR Үлгі:ООелі 1960 1968 Сейчас разделена на Үлгі:Ту Египта Египет (EGY) и Үлгі:Ту Сирии Сирию (SYR)
URS Үлгі:ООелі 1952 1988 Қазір бірнеше тәуелсіз елдерге бөлініп кетті.
YAR Үлгі:ООелі 1984 1988 Қазір Үлгі:Йемен туы Йемен (YEM)
YMD Үлгі:ООелі 1988 Қазір Үлгі:Йемен туы Йемена құрамында (YEM)
YUG Үлгі:ООелі 1920 1992 Қазір бірнеше тәуелсіз елге бөлініп кеткен

Аты өзгертілген елдердің туы[өңдеу]

Код Ел / Белгісі ХОК Қолдану периоды Ескертпе
BIR Үлгі:Бирма туы Бирма 1948 1988 Қазір Үлгі:ООелі (MYA)
CEY Үлгі:Цейлон туы Цейлон 1948 1972 Қазір Үлгі:ООелі (SRI)
DAH Үлгі:Дагомея туы Дагомея 1972 Қазір Үлгі:ООелі (BEN)
HBR Үлгі:Британия Гондурасы туы Британский Гондурас 1968 1972 Қазір Үлгі:ООелі (BIZ)
NRH Үлгі:Солтүстік Родезия туы Солтүстік Родезия туы 1964 Қазір Үлгі:ООелі (ZAM)
RHO Үлгі:Родезия туы Родезия 1928 1964 Қазір Үлгі:ООелі (ZIM)
ROC Үлгі:Тайвань туы Қытай Республикасы 1932 1976 (ҚОО) Қазір Үлгі:ООелі (CHN) и Үлгі:ООелі (TPE)
VOL Үлгі:Жоғарғы Волта туы Жоғарғы Волта 1972 Қазір Үлгі:ООелі (BUR)
YUG Үлгі:Ту СРЮ Югославия 1996 2002 Аты өзгертілген: Үлгі:ООелі (SCG)
ZAI Үлгі:Ту Заира Заир 1984 1996 Қазір Үлгі:ООелі (COD)

Әдейі кодтар[өңдеу]

Бұл кодтар бір-ғана елді көрсетпеген Олимпиада Комитетері тарапынан қолданылатын ту. Қазір бұл кодтар қолданылмайды бірақ қолданылуй мүмкін.

Код Страна / обозначение МОК Период использования Примечания
ANZ Үлгі:Австралазия ту Австралазия 1908 1912 Эта команда представляла на Играх Австралию и Новую Зеландию
EUA Үлгі:Ту Объединённой германской команды Объединённая германская команда 1956 1964 Эта команда представляла на Играх ГДР, Западный Берлин и ФРГ
EUN Олимпиада туы Объединённая команда 1992 З 1992 После распада СССР 12 бывших республик объединились для участия в Играх
IOA Олимпиада туы Индивидуальные участники 2000 Этот код использовался для обозначения спортсменов из Восточного Тимора, которым не разрешили представлять свою страну
IOP Олимпиада туы Независимые олимпийские участники 1992 Бұл код БҰҰ санкциялары салдарынан Югославия спортшыларына өз елінің атынан шыға алмағаны үшін арналған
ZZX Аралас команда 1896 1904 Бұл код бір топта бірнеше елдің спортшылары қатысқан әр жарыста қолданылды

Источники[өңдеу]

{{{Атауы}}}

Үлгі:Таңдалған тізім н-се портал Коды