Ел тізімі (адамның өмір сүру ұзақтығы)

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Адамның өмір сүру ұзақтығы — бұл бір жылы туған адамдар тобының орташа өмір сүру ұзақтығын көрсететін көрсеткіш. Бұл жағдайда әр жастағы адамдар тобындағы өлім деңгейі бір қалыпты қалады.

Кестеде әр елдегі жалпы адамның өмір сүру ұзақтығы және ерлер мен әйелдердің өмір сүру ұзақтығы жеке жазылған. Кестеге тәуелсіз елдермен қатар тәуелді аумақтар да кірді. Сандар елдегі медициналық қызметтің деңгейін және елдегі АИТВ (ВИЧ) инфекциясының таралуы мен соғыс әрекетінің болу факторларын көрсетеді. Бұл көрсеткіштер CIA World Factbook кітабы мен БҰҰ жасаған World Population Prospects (2005-2010 жылдар) тізімінен алынған. БҰҰ жасаған тізімде халық саны 100000 асатын елдер ғана кірген.

Жердегі адамның орташа өмір сүру ұзақтығы 67,2 жыл. БҰҰ көрсеткіші бойынша 67,2 (ерлер - 65, әйелдер - 69,5) және ОББ (ЦРУ) көрсеткіші бойынша 66,57 (ерлер - 64,52, әйелдер - 68,76).

Кесте[өңдеу]

Ерлердің өмір сүру ұзақтығы
Әйелдердің өмір сүру ұзақтығы
Туғандағы өмір сүру үзақтығы[1]
Орны Мемлекет (мемлекет/аумақ) Жалпы Ерлер Әйелдер
1  Жапония 82.6 79.0 86.1
2  Гонконг ( Қытай) 82.2 79.4 85.1
3  Швейцария 82.1 80.0 84.2
4  Израиль 82.0 80.0 84.0
5  Исландия 81.8 80.2 83.3
6  Аустралия 81.2 78.9 83.6
7  Сингапур 81.0 79.0 83
8  Испания 80.9 77.7 84.2
9  Швеция 80.9 78.7 83.0
10  Аумын ( Қытай) 80.7 78.5 82.8
11  Франция 80.7 77.1 84.1
12  Канада 80.7 78.3 82.9
13  Италия 80.5 77.5 83.5
13  Жаңа Зеландия 80.2 78.2 82.2
15  Норвегия 80.2 77.8 82.5
16  Австрия 79.8 76.9 82.6
16  Нидерланд 79.8 77.5 81.9
18 optionalМартиника ( Франция) 79.5 76.5 82.3
18  Грекия 79.5 77.1 81.9
20  Бельгия 79.4 76.5 82.3
20  Мальта 79.4 77.3 81.3
20  Ұлыбритания 79.4 77.2 81.6
20  Германия 79.4 76.5 82.1
20  Вирджиндер (АҚШ) 79.4 75.5 83.3
25  Финляндия 79.3 76.1 82.4
26 optionalГваделупа ( Франция) 79.2 76.0 82.2
27 Норманд аралдары ( Джерси and  Гернси) 79.0 76.6 81.5
27  Кипр 79.0 76.5 81.6
29  Ирландия 78.9 76.5 81.3
30  Коста-Рика 78.8 76.5 81.2
31  Пуэрто-Рико 78.7 74.7 82.7
31  Люксембург 78.7 75.7 81.6
31  БАӘ 78.7 77.2 81.5
34  Корея Республикасы 78.6 75.0 82.2
34  Чили 78.6 75.5 81.5
36  Дания 78.3 76.0 80.6
36  Куба 78.3 76.2 80.4
36  АҚШ 78.3 75.6 80.8
39  Португалия 78.1 75.0 81.2
40  Словения 77.9 74.1 81.5
41  Кувейт 77.6 76.0 79.9
42  Барбадос 77.3 74.4 79.8
43  Бруней 77.1 75.0 79.7
44  Чехия 76.5 73.4 79.5
45 optionalРеюньон ( Франция) 76.4 72.3 80.5
45  Албания 76.4 73.4 79.7
45  Уругвай 76.4 72.8 79.9
48  Мексика 76.2 73.7 78.6
49  Белиз 76.1 73.3 79.2
49  Жаңа Қаледония ( Франция) 76.1 72.8 79.7
51 optionalФранцуз Гвианасы ( Франция) 75.9 72.5 79.9
52  Хорватия 75.7 72.3 79.2
53  Оман 75.6 74.2 77.5
53  Бахрейн 75.6 74.3 77.5
53  Катар 75.6 75.2 76.4
53  Польша 75.6 71.3 79.8
57  Панама 75.5 73.0 78.2
58  Гуам 75.5 73.3 77.9
59  Аргентина 75.3 71.6 79.1
60  Антийлер (нед.) ( Нидерланд) 75.1 71.3 78.8
61  Эквадор 75.0 72.1 78.0
62  Босния және Герцеговина 74.9 72.2 77.4
63  Словакия 74.7 70.7 78.5
64  Черногория 74.5 72.4 76.8
65  Вьетнам 74.2 72.3 76.2
65  Малайзия 74.2 72.0 76.7
65  Аруба ( Нидерланд) 74.2 71.3 77.1
65  Македония 74.2 71.8 76.6
69  Сирия 74.1 72.3 76.1
69  Полинезия (фр.) ( Франция) 74.1 71.7 76.8
71  Сербия 74.0 71.7 76.3
71  Либия 74.0 71.7 76.9
73  Тунис 73.9 71.9 76.0
74  Венесуэла 73.7 70.9 76.8
74  Сент-Лусия 73.7 71.8 75.6
76  Багам аралдары 73.5 70.6 76.3
77  Палестина 73.4 71.8 75.0
78  Мажарстан 73.3 69.2 77.4
78  Тонга 73.3 72.3 74.3
80  Болгария 73.0 69.5 76.7
80  Литва 73.0 67.5 78.3
80  Қытай 73.0 71.3 74.8
83  Никарагуа 72.9 69.9 76.0
83  Колумбия 72.9 69.2 76.6
85  Морис 72.8 69.5 76.2
85  Сауд Арабиясы 72.8[2] 70.9 75.3
87  Латвия 72.7 67.3 77.7
88  Ямайка 72.6 70.0 75.2
89  Иордания 72.5 70.8 74.5
89  Румыния 72.5 69.0 76.1
91  Шри-Ланка 72.4 68.8 76.2
91  Бразилия 72.4 68.8 76.1
93  Алжир 72.3 70.9 73.7
94  Доминикан Респ. 72.2 69.3 75.5
95  Ливан 72.0 69.9 74.2
95  Армения 72.0 68.4 75.1
97  Сальвадор 71.9 68.8 74.9
98  Түркия 71.8 69.4 74.3
98  Парагвай 71.8 69.7 73.9
100  Филиппиндер 71.7 69.5 73.9
100  Кабо-Верде 71.7 68.3 74.5
102  Сент-Винсент және Гренадиндер 71.6 69.5 73.8
103  Самоа 71.5 68.5 74.8
104  Перу 71.4 68.9 74.0
104  Эстония 71.4 65.9 76.8
106  Мысыр 71.3 69.1 73.6
107  Марокко 71.2 69.0 73.4
108  Грузия 71.0 67.1 74.8
108  Иран 71.0 69.4 72.6
110  Индонезия 70.7 68.7 72.7
111  Тайланд 70.6 66.5 75.0
112  Ресей 70.3 64.3 76.4
113  Гватемала 70.3 66.7 73.8
114  Суринам 70.2 67.0 73.6
115  Гондурас 70.2 66.9 73.7
116  Вануату 70.0 68.3 72.1
117  Тринидад және Тобаго 69.8 67.8 71.8
118  Беларусь Республикасы 69.0 63.1 75.2
119  Молдова 68.9 65.1 72.5
120  Фиджи 68.8 66.6 71.1
121  Гренада 68.7 67.0 70.3
122  Микронезия 68.5 67.7 69.3
123  Мальдивтер 68.5 67.6 69.5
124  Украина 67.9 62.1 73.8
125  Әзірбайжан 67.5 63.8 71.2
126  Солт. Корея 67.3 65.1 69.3
127  Өзбекстан 67.2 64.0 70.4
- optionalЖер 67.2 65.0 69.5
128  Қазақстан Республикасы 67.0 61.6 72.4
129  Гайана 66.8 64.2 69.9
130  Моңғолия 66.8 63.9 69.9
131  Тәжікстан 66.7 64.1 69.4
132  Батыс Сахара 65.9 64.3 68.1
133  Қырғызстан 65.9 62.0 69.9
134  Бутан Патшалығы 65.6 64.0 67.5
135  Боливия 65.6 63.4 67.7
136  Сан-Томе және Принсипи 65.5 63.6 67.4
137  Пәкістан 65.5 65.2 65.8
138  Комор аралдары 65.2 63.0 67.4
139  Үндістан 64.7 63.2 66.4
140  Лаос 64.4 63.0 65.8
141  Мавритания 64.2 62.4 66.0
142  Бангладеш 64.1 63.2 65.0
143  Непал 63.8 63.2 64.2
144  Соломон Аралдары 63.6 62.7 64.5
145  Түрікменстан 63.2 59.0 67.5
146  Сенегал 63.1 61.0 65.1
147  Йемен 62.7 61.1 64.3
148  Мианма 62.1 59.0 65.3
149  Гаити 60.9 59.1 62.8
150  Тимор-Лесте 60.8 60.0 61.7
151  Гана 60.0 59.6 60.5
152  Камбоджа 59.7 57.3 61.9
153  Ирак 59.5 57.8 61.5
154  Гамбия 59.4 58.6 60.3
155  Мадагаскар 59.4 57.7 61.3
156  Судан 58.6 57.1 60.1
157  Того 58.4 56.7 60.1
158  Эритрея 58.0 55.6 60.3
159  Папуа — Жаңа Гвинея 57.2 54.6 60.4
160  Нигер 56.9 57.8 56.0
161  Габон 56.7 56.4 57.1
161  Бенин 56.7 55.6 57.8
163  Гвинея 56.0 54.4 57.6
164  Конго Республикасы 55.3 54.0 56.6
165  Джибути 54.8 53.6 56.0
166  Мали 54.5 52.1 56.6
167  Кения 54.1 53.0 55.2
168  Эфиопия 52.9 51.7 54.3
168  Намибия 52.9 52.5 53.1
170  Танзания 52.5 51.4 53.6
171  Буркина-Фасо 52.3 50.7 53.8
172  Экваторлық Гвинея 51.6 50.4 52.8
173  Уганда 51.5 50.8 52.2
174  Ботсвана 50.7 50.5 50.7
175  Чад 50.6 49.3 52.0
176  Камерун 50.4 50.0 50.8
177  Бурунди 49.6 48.1 51.0
178  Оңт. Африка 49.3 48.8 49.7
179  Кот-д-Ивуар 48.3 47.5 49.3
179  Малави 48.3 48.1 48.4
181  Сомали 48.2 46.9 49.4
182  Нигерия 46.9 46.4 47.3
183  Конго Демократиялық Республикасы 46.5 45.2 47.7
184  Гвинея-Бисау 46.4 44.9 47.9
185  Руанда 46.2 44.6 47.8
186  Либерия 45.7 44.8 46.6
187  Орт. Африка 44.7 43.3 46.1
188  Ауғанстан 43.8 43.9 43.8
189  Зимбабве 43.5 44.1 42.6
190  Лесото 42.6 42.9 42.3
190  Сиерра-Леоне 42.6 41.0 44.1
192  Замбия 42.4 42.1 42.5
193  Суазиланд 39.6 39.8 39.4
194  Мозамбик 39.2 38.3 39

CIA World Factbook жасаған тізім (2011 жыл).[өңдеу]

CIA World Factbook бойынша өмір сүру ұзақтығы (2011 жыл). ██ +80 ██ +77.5 ██ +75 ██ +72.5 ██ +70 ██ +67.5 ██ +65 ██ +60 ██ +55 ██ +50 ██ +45 ██ +40 ██ - 40
БҰҰ мүше
елдерінің
алатын орны
ОББ
бойынша
Мемлекет Жалпы Ерлер Әйелдер
1 1  Монако[3] 89.73 85.77 93.69
2  Аумын[3] 84.41 81.45 87.52
2 3  Сан-Марино[3] 83.01 80.5 85.74
3 4  Андорра[3] 82.43 80.35 84.64
4 5  Жапония[3] 82.25 78.96 85.72
6  Гернси[3] 82.16 79.5 84.95
5 7  Сингапур[3] 82.14 79.53 84.96
- 8  Гонконг[3] 82.04 79.32 84.97
6 9  Аустралия[3] 81.81 79.4 84.35
7 10  Италия[3] 81.77 79.16 84.53
11  Джерси[3] 81.38 78.96 83.94
8 12  Канада[3] 81.38 78.81 84.1
9 13  Франция[3] 81.19 78.02 84.54
10 14  Испания[3] 81.17 78.16 84.37
11 15  Швейцария[3] 81.07 78.24 84.05
12 16  Швеция[3] 81.07 78.78 83.51
13 17  Израиль[3] 80.96 78.79 83.24
14 18  Исландия[3] 80.9 78.72 83.17
19  Ангилья[3] 80.87 78.32 83.51
20  Қаймандар[3] 80.68 78.02 83.39
21  Бермудалар[3] 80.71 77.49 83.99
22  Ман аралы[3] 80.64 79.09 82.32
15 23  Жаңа Зеландия[3] 80.59 78.61 82.67
16 24  Лихтенштейн[3] 80.31 76.86 83.77
17 25  Норвегия[3] 80.2 77.53 83.02
18 26  Ирландия[3] 80.19 77.96 82.55
19 27  Германия[3] 80.07 77.82 82.44
20 28  Ұлыбритания[3] 80.05 77.95 82.25
21 29  Иордания[3] 80.05 78.73 81.45
22 30  Грекия[3] 79.92 77.36 82.65
31  Сен-Пиер және Микелон 79.87 77.61 82.26
23 32  Австрия 79.78 76.87 82.84
33  Фарерлер[3] 79.72 77.25 82.35
24 34  Мальта[3] 79.72 77.45 82.12
25 35  Нидерланд[3] 79.68 77.06 82.44
26 36  Люксембург[3] 79.61 76.36 83.08
27 37  Бельгия[3] 79.51 76.35 82.81
38  Вирджиндер (АҚШ)[3] 79.33 76.29 82.55
28 39  Финляндия[3] 79.27 75.79 82.89
40  Туркс және Кайкос[3] 79.11 76.39 81.97
29 41  Корея Республикасы[3] 79.05 75.84 82.49
42  Уолис пен Футуна[3] 78.98 76 82.11
43  Пуэрто-Рико[3] 78.92 75.31 82.71
44  Еуропалық одақ 78.82 75.7 82.13
30 45  Босния және Герцеговина[3] 78.81 75.25 82.63
46  Әулие Елена аралы[3] 78.76 75.83 81.83
47  Гибралтар[3] 78.68 75.84 81.72
31 48  Дания[3] 78.63 76.25 81.14
33 49  Португалия[3] 78.54 75.28 82.01
34 50  АҚШ[3] 78.37 75.92 80.93
51  Тайвань [3] 78.32 75.5 81.36
35 52  Бахрейн[3] 78.15 76.03 80.33
36 53  Кипр[3] 77.82 75.04 80.74
37 54  Панама[3] 77.79 75.02 80.68
38 55  Коста-Рика[3] 77.72 75.10 80.46
39 56  Чили[3] 77.70 74.44 81.13
40 57  Куба[3] 77.70 75.46 80.08
41 58  Либия[3] 77.65 75.34 80.08
59  Вирджиндер (брит.)[3] 77.63 76.32 78.99
42 60  Албания[3] 77.41 74.82 80.30
43 61  Доминикан Респ.[3] 77.31 75.16 79.55
44 62  Словения[3] 77.30 73.64 81.20
45 63  Чехия[3] 77.19 73.93 80.66
46 64  Грузия[3] 77.12 73.80 80.82
65  Полинезия (фр.) ( Франция)[3] 77.10 74.62 79.70
47 66  Кувейт[3] 77.09 75.95 78.3
67  Солт. Мариана Ар.[3] 77.08 74.45 79.87
48 68  Аргентина[3] 76.95 73.71 80.36
49 69  Сент-Лусия[3] 76.84 74.15 79.68
70  Жаңа Қаледония ( Франция)[3] 76.75 72.67 81.03
71  Антийлер (нед.) ( Нидерланд) 76.65 74.33 79.09
50 72  БАӘ 76.51 73.94 79.22
51 73  Мексика 76.47 73.65 79.43
52 74  Уругвай 76.35 73.1 79.72
53 75  Парагвай 75.77 73.19 78.49
54 76  Сауд Арабиясы 76.3 74.23 78.48
55 77  Польша 76.28 73.12 79.44
56 78  Тунис 75.78 73.98 77.7
57 79  Бруней 75.74 73.52 78.07
58 80  Доминика 75.55 72.61 78.64
59 81  Словакия 75.4 71.47 79.53
60 82  Хорватия 75.35 71.72 79.18
61 83  Катар 75.35 71.66 77.14
62 84  Эквадор 75.3 72.37 78.37
85  Аруба ( Нидерланд) 75.28 72.25 78.38
63 86  Шри-Ланка 75.14 73.08 77.28
64 87  Литва 74.9 69.98 80.1
65 88  Мажарстан 74.79 71.04 78.76
89  Антигуа және Барбуда 74.76 72.81
66 90  Македония 74.68 72.18 77.38
91  Палестина
Иорданның Батыс Жағалауы
74.54 72.54 76.65
92  Куктар 74.22 71.46 77.13
67 93  Оман 74.16 71.87 76.55
68 94  Алжир 74.02 72.35 75.77
69 95  Морис 74 70.53 77.65
70 96  Мальдивтер 73.97 71.78 76.28
71 97  Барбадос 73.94 71.65 76.26
72 98  Сербия 73.9 71.09 76.89
73 99  Суринам 73.73 71 76.65
100  Самоа (АҚШ) 73.72 70.8 76.82
74 101  Соломон Аралдары 73.69 71.14 76.37
75 102  Ливан 73.66 71.15 76.31
76 103  Сент-Винсент және Гренадиндер 73.65 71.82 75.54
77 104  Венесуэла 73.61 70.54 76.83
78 105  Ямайка 73.53 71.83 75.3
79 106  Қытай 73.47 71.61 75.52
107  Палестина
Газа Секторы
73.42 71.82 75.12
80 108  Малайзия 73.29 70.56 76.21
81 109  Сент-Киттс және Невис 73.2 70.33 76.25
82 110  Тайланд 73.1 70.77 75.55
83 111  Болгария 73.09 69.48 76.91
84 112  Сейшельдер 73.02 68.33 77.85
85 113  Эстония 72.82 67.45 78.53
86 114  Колумбия 72.81 68.98 76.76
115  Монтсеррат 72.76 74.74 70.68
87 116  Армения 72.68 69.06 76.81
88 117  Румыния 72.45 68.95 76.16
89 118  Сальвадор 72.33 68.72 76.11
90 119  Латвия 72.15 66.98 77.59
91 120  Мысыр 72.12 69.56 74.81
92 121  Бразилия 71.99 68.43 75.73
93 122  Түркия 71.96 70.12 73.89
94 123  Өзбекстан 71.96 68.95 75.15
95 124  Самоа 71.86 69.03 74.84
96 125  Марокко 71.8 69.42 74.3
97 126  Кабо-Верде 71.61 68.27 75.05
98 127  Вьетнам 71.58 68.78 74.57
99 128  Никарагуа 71.5 69.35 73.75
100 129  Палау 71.22 68.08 74.54
101 130  Маршалл Аралдары 71.19 69.15 73.34
102 131  Сирия 71.19 69.8 72.68
103 132  Иран 71.14 69.65 72.72
104 133  Филиппиндер 71.09 68.17 74.15
105 134  Микронезия 70.94 69.06 72.93
106 135  Тринидад және Тобаго 70.86 67.98 73.82
107 136  Молдова 70.8 67.1 74.71
108 137  Индонезия 70.76 68.26 73.38
109 138  Перу 70.74 68.33 68.88
110 139  Фиджи 70.73 68.18 73.41
111 140  Тонга 70.73 68.18 73.41
112 141  Беларусь Республикасы 70.63 64.95 76.67
113 142  Ресей 70.3 64.3 76.4
114 144  Гватемала 70.29 68.49 72.19
144  Гренландия ( Дания) 70.07 67.44 72.85
115 145  Ирак 69.94 68.6 71.34
116 146  Үндістан 69.89 67.46 72.61
117 147  Қырғызстан 69.43 65.43 73.64
118 148  Гондурас 69.4 67.86 71.02
119 149  Тувалу 69.29 66.99 71.7
120 150  Сан-Томе және Принсипи 68.32 66.65 70.04
121 151  Украина 68.25 62.37 74.5
122 152  Белиз 68.2 66.44 70.05
123 153  Қазақстан Республикасы 67.87 62.58 73.47
124 154  Түрікменстан 67.87 64.94 70.95
125 155  Моңғолия 67.65 65.23 70.19
126 156  Тимор-Лесте 67.27 64.92 69.75
127 157  Боливия 66.89 64.2 69.72
128 158  Гайана 66.68 64.09 69.4
129 159  Әзірбайжан 66.66 62.53 71.34
- - optionalЖер 66.57 64.52 68.76
130 160  Папуа — Жаңа Гвинея 66.34 64.08 68.72
131 161  Бутан Патшалығы 66.13 65.33 66.97
132 162  Гренада 65.95 64.06 67.85
133 163  Багам аралдары 65.78 62.63 68.98
134 164  Непал 65.46 64.3 66.67
135 165  Тәжікстан 65.33 62.29 68.52
136 166  Пәкістан 64.49 63.4 65.64
137 167  Науру 64.2 60.58 68.01
138 168  Вануату 63.98 62.37 65.66
139 169  Солт. Корея 63.81 61.23 66.53
140 170  Комор аралдары 63.47 61.07 65.94
141 171  Мианма 63.39 61.17 65.74
142 172  Йемен 63.27 61.3 65.33
143 173  Кирибати 63.22 60.14 66.45
174  Майотт ( Франция) 62.91 60.65 65.24
144 175  Мадагаскар 62.89 60.93 64.91
145 176  Камбоджа 62.1 60.03 64.27
146 177  Ботсвана 61.85 61.72 61.99
147 178  Эритрея 61.78 59.71 63.9
148 179  Экваторлық Гвинея 61.61 60.71 62.54
149 180  Гаити 60.78 59.13 62.48
150 181  Мавритания 60.37 58.22 62.59
151 182  Бангладеш 60.25 57.57 63.03
152 183  Гана 59.85 58.98 60.75
153 184  Бенин 59 57.83 60.23
154 185  Сенегал 59 57.12 60.93
155 186  Того 58.69 56.56 60.88
156 187  Кения 57.86 57.49 58.24
157 188  Гвинея 57.09 55.63 58.6
158 189  Лаос 56.68 54.56 58.9
159 190  Кот-д-Ивуар 55.45 54.64 56.28
160 191  Эфиопия 55.41 52.92 57.97
161 192  Гамбия 55.35 53.43 57.34
162 193  Конго Демократиялық Республикасы 54.36 52.58 56.2
194  Батыс Сахара 54.32 52 56.73
163 195  Конго Республикасы 54.15 52.9 55.43
164 196  Камерун 53.69 52.89 54.52
165 197  Габон 53.11 52.19 54.05
166 198  Буркина-Фасо 52.95 51.04 54.91
167 199  Уганда 52.72 51.66 53.81
168 200  Нигер 52.6 51.39 53.85
169 201  Бурунди 52.09 51.2 53.01
170 202  Танзания 52.01 50.56 53.51
171 203  Судан 51.42 50.49 52.4
172 204  Намибия 51.24 51.61 50.86
173 205  Руанда 50.52 49.25 51.83
174 206  Мали 50.35 48.38 52.38
175 207  Сомали 49.63 47.78 51.53
176 208  Оңт. Африка 48.98 49.81 48.13
177 209  Гвинея-Бисау 47.9 46.07 49.79
178 210  Чад 47.7 46.67 48.77
179 211  Нигерия 46.94 46.16 47.76
180 212  Зимбабве 45.77 46.36 45.16
181 213  Ауғанстан 45.02 44.79 45.25
182 214  Орт. Африка 44.47 44.4 44.54
183 215  Малави 43.82 44.07 43.57
184 216  Джибути 43.37 41.89 44.89
185 217  Либерия 41.84 40.71 43
186 218  Сиерра-Леоне 41.24 38.92 43.64
187 219  Мозамбик 41.18 41.83 40.53
188 220  Лесото 40.38 41.18 39.54
189 221  Замбия 38.63 38.53 38.73
190 222  Ангола 38.2 37.24 39.22
191 223  Суазиланд 31.88 31.62 32.15
БҰҰ World Population Prospects - 2006 ж. Туғандағы өмір сүру үзақтығы.
██ 80-нен көп ██ 77.5-80.0 ██ 75.0-77.5 ██ 72.5-75.0 ██ 70.0-72.5 ██ 67.5-70.0 ██ 65.0-67.5 ██ 60-65 ██ 55-60 ██ 50-55 ██ 45-50 ██ 45 жасқа дейін ██ белгісіз

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. United Nations World Population Prospects: 2006 revision – Table A.17 for 2005-2010
  2. Official government estimate based on the 2004 Census shows a value of 74.3 (2005) growing at 0.1 per year. Source: Central Department of Statistics, Ministry of Planning.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z a' b' c' d' e' f' g' h' i' j' k' l' m' n' o' p' q' r' s' t' u' v' w x' y' z' a" b" c" d" e" f" g" h" i" j" k" l" m" n" o" CIA - The World Factbook. Cia.gov. Тексерілді, 22 наурыз 2012.