Мемлекеттік басқару формасы бойынша елдер тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Төменде мемлекеттік басқару формасы бойынша елдер тізімі көрсетілген.

Елдердің әліпбилік тізімі[өңдеу]

Ел Басқару формасы Мемлекет басшысы Атқарушы биліктің легитимділік негізі
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Albania.svg Албания Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Algeria.svg Алжир Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Andorra.svg Андорра Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Angola.svg Ангола Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Antigua and Barbuda.svg Антигуа және Барбуда Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Argentina.svg Аргентина Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Armenia.svg Армения Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Azerbaijan.svg Әзірбайжан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of the Bahamas.svg Багам аралдары Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Bahrain.svg Бахрейн Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Bangladesh.svg Бангладеш Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Barbados.svg Барбадос Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Belgium.svg Бельгия Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Belize.svg Белиз Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Benin.svg Бенин Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Bhutan.svg Бутан Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Bolivia (state).svg Боливия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Босния және Герцеговина Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Botswana.svg Ботсвана Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Brazil.svg Бразилия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Brunei.svg Бруней Абсолюттік монархия Атқарушы билік Барлық өкілеттіктер монархқа жүктелген
Flag of Bulgaria.svg Болгария Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Burkina Faso.svg Буркина-Фасо Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Burundi.svg Бурунди Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Cambodia.svg Камбоджа Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Cameroon.svg Камерун Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Canada.svg Канада Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Cape Verde.svg Кабо-Верде Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the Central African Republic.svg Орталық Африка Республикасы Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Chad.svg Чад Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Chile.svg Чили Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of the People's Republic of China.svg Қытай Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Flag of Colombia.svg Колумбия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Costa Rica (state).svg Коста-Рика Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Côte d'Ivoire.svg Кот-д’Ивуар Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Croatia.svg Хорватия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Cuba.svg Куба Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of the Czech Republic.svg Чехия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Конго Демократиялық Республикасы Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Denmark.svg Дания Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Djibouti.svg Джибути Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Dominica.svg Доминика Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the Dominican Republic.svg Доминикан Республикасы Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of East Timor.svg Шығыс Тимор Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Ecuador.svg Эквадор Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Egypt.svg Мысыр Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of El Salvador.svg Сальвадор Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Equatorial Guinea.svg Экваторлық Гвинея Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Eritrea.svg Эритрея Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Flag of Estonia.svg Эстония Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Ethiopia.svg Эфиопия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Fiji.svg Фиджи м/б м/б Қазіргі режим үшін білгілі бір конституциялық негіз жоқ
Flag of Finland (state).svg Финляндия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of France.svg Франция Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Gabon.svg Габон Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of The Gambia.svg Гамбия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Georgia.svg Грузия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Germany.svg Алмания Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Ghana.svg Гана Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Greece.svg Грекия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Grenada.svg Гренада Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Guatemala.svg Гватемала Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Guinea.svg Гвинея Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Guyana.svg Гайана Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Haiti.svg Гаити Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Honduras.svg Гондурас Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Hungary.svg Мажарстан Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Iceland.svg Исландия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of India.svg Үндістан Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Indonesia.svg Индонезия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Iran.svg Иран Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Iraq.svg Ирак Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Ireland.svg Ирландия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Israel.svg Израиль Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Italy.svg Италия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Jamaica.svg Ямайка Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Japan.svg Жапония Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Kazakhstan.svg Қазақстан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Kenya.svg Кения Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Kiribati.svg Кирибати Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Kosovo.svg Косово Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Kuwait.svg Кувейт Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Kyrgyzstan.svg Қырғызстан Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Laos.svg Лаос Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Flag of Latvia.svg Латвия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Lebanon.svg Ливан Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Lesotho.svg Лесото Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Liberia.svg Либерия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Libya.svg Ливия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Liechtenstein.svg Лихтенштейн Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Lithuania.svg Литва Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Luxembourg.svg Люксембург Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Madagascar.svg Мадагаскар Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Malawi.svg Малави Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Malaysia.svg Малайзия Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Mali.svg Мали Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Malta.svg Мальта Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the Marshall Islands.svg Маршалл аралдары Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Mauritania.svg Мавритания Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Mauritius.svg Маврикий Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Mexico.svg Мексика Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Микронезия Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Monaco.svg Монако Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Mongolia.svg Моңғолия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Montenegro.svg Черногория Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Mozambique.svg Мозамбик Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Myanmar.svg Мьянма Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Namibia.svg Намибия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Nauru.svg Науру Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Nepal.svg Непал Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of New Zealand.svg Жаңа Зеландия Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Nicaragua.svg Никарагуа Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Niger.svg Нигер Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Nigeria.svg Нигерия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of North Korea.svg Солтүстік Корея Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Flag of Norway.svg Норвегия Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Oman.svg Оман Абсолюттік монархия Атқарушы билік Барлық өкілеттіктер монархқа жүктелген
Flag of Pakistan.svg Пәкістан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Palau.svg Палау Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Palestine.svg Палестина Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Panama.svg Панама Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Papua New Guinea.svg Папуа — Жаңа Гвинея Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Paraguay.svg Парагвай Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Peru (state).svg Перу Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of the Philippines.svg Филиппиндер Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Poland (normative).svg Польша Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Portugal.svg Португалия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Абсолюттік монархия Атқарушы билік Барлық өкілеттіктер монархқа жүктелген
Flag of the Republic of the Congo.svg Конго Республикасы Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Romania.svg Румыния Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Russia.svg Ресей Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Rwanda.svg Руанда Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Saint Lucia.svg Сент-Люсия Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Сент-Винсент және Гренадиндер Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Samoa.svg Самоа Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of San Marino.svg Сан-Марино Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Sao Tome and Principe.svg Сан-Томе және Принсипи Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Saudi Arabia.svg Сауд Арабиясы Абсолюттік монархия Атқарушы билік Барлық өкілеттіктер монархқа жүктелген
Flag of Senegal.svg Сенегал Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Serbia.svg Сербия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Singapore.svg Сингапур Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Slovakia.svg Словакия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Slovenia.svg Словения Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Somalia.svg Сомали Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Атқарушы билік Президенттік және министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of South Korea.svg Оңтүстік Корея Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of South Sudan.svg Оңтүстік Судан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Spain.svg Испания Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Sri Lanka.svg Шри-Ланка Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Sudan.svg Судан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Suriname.svg Суринам Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Абсолюттік монархия Атқарушы билік Барлық өкілеттіктер монархқа жүктелген
Flag of Sweden.svg Швеция Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Switzerland.svg Швейцария Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Syria.svg Сирия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Tajikistan.svg Тәжікстан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Tanzania.svg Танзания Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Thailand.svg Таиланд м/б м/б Қазіргі режим үшін білгілі бір конституциялық негіз жоқ
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Tonga.svg Тонга Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of Trinidad and Tobago.svg Тринидад және Тобаго Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Tunisia.svg Тунис Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Turkey.svg Түркия Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Tuvalu.svg Тувалу Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of Uganda.svg Уганда Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Ukraine.svg Украина Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз; Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the United Arab Emirates.svg Біріккен Араб Әмірліктері Конституциялық монархия Атқарушы билік Монарх басқа институттармен бірлесіп билікті өзі атқарады
Flag of the United Kingdom.svg Ұлыбритания Конституциялық монархия Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the United States.svg АҚШ Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Uruguay.svg Уругвай Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Uzbekistan.svg Өзбекстан Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Vanuatu.svg Вануату Республика Салтанатты түрде Министрлік сенімсіздік вотумына жатады
Flag of the Vatican City.svg Ватикан Абсолюттік монархия Атқарушы билік Барлық өкілеттіктер монархқа жүктелген
Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Vietnam.svg Вьетнам Республика Атқарушы билік Билік конституциялық түрде бір саяси қозғалыспен байланысты
Flag of Yemen.svg Йемен Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Zambia.svg Замбия Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз
Flag of Zimbabwe.svg Зимбабве Республика Атқарушы билік Президенттік заң шығарушы билігінен тәуелсіз

Карта[өңдеу]

Басқару формалары бойынша елдер:

Республика[өңдеу]

Президентские республики[өңдеу]

Президентские республики без премьер-министра[өңдеу]

Президентские республики с премьер-министром[өңдеу]

Смешанные республики[өңдеу]

Директория[өңдеу]

Парламентарные республики[өңдеу]

Смешанные республиканские системы[өңдеу]

Монархия[өңдеу]

Парламентарные монархии[өңдеу]

Конституционные монархии[өңдеу]

Абсолютные монархии[өңдеу]

Теократия[өңдеу]

Бір палаталы жүйе[өңдеу]

Тип политической системы, в которой единственная политическая партия обладает законодательной властью.

Әскери диктатура[өңдеу]

Өтпелі билікті елдер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]