Адам даму индексі бойынша елдер тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Әлемдегі Адам Даму Индексін көрсететін карта(2008 жылға сәйкес)
██ 0.950 and over ██ 0.900–0.949 ██ 0.850–0.899 ██ 0.800–0.849 ██ 0.750–0.799 ██ 0.700–0.749 ██ 0.650–0.699 ██ 0.600–0.649 ██ 0.550–0.599 ██ 0.500–0.549 ██ 0.450–0.499 ██ 0.400–0.449 ██ 0.350–0.399 ██ under 0.350 ██ Data unavailable
Түс айыра алмайтындар үшін жасалған карта(2007).

Бұл адам даму индексіне қарасты алдер тізімі. 2008 жылдың желтоқсанның 18 шыққан тізім 2006 жылдағы статистикалық мәліметтер негізінде құрастырылған. Тізім 177 елден құралған.

Елдер АДИ негізінде үш кең категорияға бөлінеді: жоғары, орташа және төмен адам дамуы.

Елдердің толық тізбегі[өңдеу]

  • = көтерілген.
  • = өзгермеген.
  • Red Arrow Down.svg = төмендеген.
 — барлығы алдыңғы жылдық есеппен салыстырғанда.
  • АДИ-дің бірдей мәндері бірдей рейтингке әкеп соқпайды, себебі АДИ рангы АДИ үтірден кейін алтыншы санға дейінгі мәнді пайдалана отырып айқындалады.

Өте жоғары АДИ[өңдеу]

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
1  Норвегия 0,944 0,001
2  Аустралия 0,933 0,002
3  Швейцария 0,917 0,001
4  Нидерланд 0,915
5  АҚШ 0,914 0,002
6  Германия 0,911
7  Жаңа Зеландия 0,910 0,002
8  Канада 0,902 0,001
9 (3)  Сингапур 0,901 0,003
10  Дания 0,900
11 Red Arrow Down.svg (3)  Ирландия 0,899 Red Arrow Down.svg 0,002
12 Red Arrow Down.svg (1)  Швеция 0,898 0,001
13  Исландия 0,895 0,002
14  Ұлыбритания 0,892 0,002
15  Гонконг 0,891 0,002
15 (1)  Корея Республикасы 0,891 0,003
17 Red Arrow Down.svg (1)  Жапония 0,890 0,002
18 Red Arrow Down.svg (2)  Лихтенштейн 0,889 0,001
19  Израиль 0,888 0,002
20  Франция 0,884
21  Аустрия 0,881 0,001
22  Бельгия 0,881 0,001
23  Люксембург 0,881 0,001
24  Финляндия 0,879
25  Словения 0,874
Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
26  Италия 0,872
27  Испания 0,869
28  Чехия 0,861
29  Грекия 0,853 Red Arrow Down.svg 0,001
30  Бруней 0,852
31  Катар 0,851 0,001
32  Кипр 0,845 Red Arrow Down.svg 0,003
33  Эстония 0,840 0,001
34  Сауд Арабиясы 0,836 0,003
35 (1)  Литва 0,834 0,003
36 Red Arrow Down.svg (1)  Польша 0,834 0,001
37  Андорра 0,830
38 (1)  Словакия 0,830 0,001
39  Мальта 0,829 0,002
40  БАӘ 0,827 0,002
41 (1)  Чили 0,822 0,003
42  Португалия 0,822
43  Мажарстан 0,818 0,001
44  Бахрейн 0,815 0,002
45  Куба 0,815 0,002
46 Red Arrow Down.svg (2)  Кувейт 0,814 0,001
47  Хорватия 0,812
48  Латвия 0,810 0,002
49  Аргентина 0,808 0,002

Жоғары АДИ[өңдеу]

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
50 (2)  Уругвай 0,790 0,003
51  Багам аралдары 0,789 0,001
51 (1)  Черногория 0,789 0,002
53 (1)  Беларусь 0,786 0,001
54 (1)  Румыния 0,785 0,003
55 Red Arrow Down.svg (5)  Либия 0,784 Red Arrow Down.svg 0,005
56  Оман 0,783 0,002
57  Ресей 0,778 0,001
58  Болгария 0,777 0,001
59 Red Arrow Down.svg (1)  Барбадос 0,776
60  Палау 0,775 0,002
61 Red Arrow Down.svg (1)  Антигуа және Барбуда 0,774 0,001
62  Малайзия 0,773 0,003
63  Морис 0,771 0,002
64  Тринидад және Тобаго 0,766 0,001
65  Ливан 0,765 0,001
65 (2)  Панама 0,765 0,004
67 Red Arrow Down.svg (1)  Венесуэла 0,764 0,001
68 Red Arrow Down.svg (1)  Коста-Рика 0,763 0,002
69  Түркия 0,759 0,003
70  Қазақстан 0,757 0,002
71 Red Arrow Down.svg (1)  Мексика 0,756 0,001
71 Red Arrow Down.svg (1)  Сейшельдер 0,756 0,001
73  Сент-Киттс және Невис 0,750 0,001
73 (2)  Шри-Ланка 0,750 0,005
75 Red Arrow Down.svg (2)  Иран 0,749
76 Red Arrow Down.svg (1)  Әзірбайжан 0,747 0,002
Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
77  Иордания 0,745 0,001
77 (1)  Сербия 0,745 0,002
79 (1)  Бразилия 0,744 0,002
79 (2)  Грузия 0,744 0,003
79 Red Arrow Down.svg (1)  Гренада 0,744 0,001
82  Перу 0,737 0,003
83  Украина 0,734 0,001
84  Белиз 0,732 0,001
84 (1)  Македония 0,732 0,002
86  Босния және Герцеговина 0,731 0,002
87  Армения 0,730 0,002
88  Фиджи 0,724 0,002
89  Тайланд 0,722 0,002
90  Тунис 0,721 0,002
91 (2)  Қытай 0,719 0,004
91 Үлгі:Country data Сент-Винсент и Гренадины 0,719 0,002
93  Алжир 0,717 0,002
93 Red Arrow Down.svg (1)  Доминика 0,717 0,001
95 (2)  Албания 0,716 0,002
96 Red Arrow Down.svg (3)  Ямайка 0,715
97 Red Arrow Down.svg (4)  Сент-Лусия 0,714 Red Arrow Down.svg 0,001
98  Колумбия 0,711 0,003
98  Эквадор 0,711 0,003
100 (1)  Суринам 0,705 0,003
100  Тонга 0,705 0,001
Үлгі:Country data Мир 0,702 0,002
102  Доминикан Респ. 0,700 0,002

Орташа АДИ[өңдеу]

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
103  Мальдивтер 0,698 0,003
103 (3)  Моңғолия 0,698 0,006
103 (1)  Түрікменстан 0,698 0,005
106 Red Arrow Down.svg (2)  Самоа 0,694 0,001
107  Palestine 0,686 0,003
108  Индонезия 0,684 0,003
109 Red Arrow Down.svg (1)  Ботсвана 0,683 0,002
110 Red Arrow Down.svg (2)  Мысыр 0,682 0,001
111  Парагвай 0,676 0,006
112 Red Arrow Down.svg (1)  Габон 0,674 0,004
113  Боливия 0,667 0,004
114 (2)  Молдова 0,663 0,006
115  Сальвадор 0,662 0,002
116  Өзбекстан 0,661 0,004
117 (1)  Филиппиндер 0,660 0,004
118 (1)  Оңт. Африка 0,658 0,004
118 Red Arrow Down.svg (4)  Сирия 0,658 Red Arrow Down.svg 0,004
120  Ирак 0,642 0,001
121  Гайана 0,638 0,003
121  Вьетнам 0,638 0,003
123 Red Arrow Down.svg (2)  Кабо-Верде 0,636 0,001
Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
124  Микронезия 0,630 0,001
125  Гватемала 0,628 0,002
125 (1)  Қырғызстан 0,628 0,007
127  Намибия 0,626 0,004
128 (1) Үлгі:Country data Timor Leste 0,620 0,004
129  Гондурас 0,617 0,001
129 (2)  Марокко 0,617 0,003
131 Red Arrow Down.svg (3)  Вануату 0,616 Red Arrow Down.svg 0,001
132  Никарагуа 0,614 0,003
133  Кирибати 0,607 0,001
133 (1)  Тәжікстан 0,607 0,004
135  Үндістан 0,586 0,003
136  Бутан 0,584 0,004
136 (1)  Камбоджа 0,584 0,005
138  Гана 0,573 0,002
139  Лаос 0,569 0,004
140  Конго Республикасы 0,564 0,003
141 (2)  Замбия 0,561 0,007
142 (1)  Бангладеш 0,558 0,004
142 Red Arrow Down.svg (1)  Сан-Томе және Принсипи 0,558 0,002
144 Red Arrow Down.svg (3)  Экваторлық Гвинея 0,556

Төмен АДИ[өңдеу]

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
145  Непал 0,540 0,003
146  Пәкістан 0,537 0,002
147  Кения 0,535 0,004
148  Суазиланд 0,530 0,001
149  Ангола 0,526 0,002
150  Бирма 0,524 0,004
151  Руанда 0,506 0,004
152  Камерун 0,504 0,003
152 (1)  Нигерия 0,504 0,004
154  Йемен 0,500 0,001
155  Мадагаскар 0,498 0,002
156 (4)  Зимбабве 0,492 0,008
157 Red Arrow Down.svg (1)  Папуа — Жаңа Гвинея 0,491 0,001
157  Соломон аралдары 0,491 0,002
159 Red Arrow Down.svg (1)  Комор аралдары 0,488 0,002
159 (1)  Танзания 0,488 0,004
161 Red Arrow Down.svg (2)  Мавритания 0,487 0,002
162 (1)  Лесото 0,486 0,005
163 Red Arrow Down.svg (3)  Сенегал 0,485 0,001
164  Уганда 0,484 0,004
165  Бенин 0,476 0,003
166  Судан 0,473 0,001
Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
166 (1)  Того 0,473 0,003
168  Гаити 0,471 0,002
169  Ауғанстан 0,468 0,002
170  Джибути 0,467 0,002
171  Кот-д’Ивуар 0,452 0,004
172  Гамбия 0,441 0,003
173  Эфиопия 0,435 0,006
174  Малави 0,414 0,003
175  Либерия 0,412 0,005
176  Мали 0,407 0,001
177  Гвинея-Бисау 0,396
178 (1)  Мозамбик 0,393 0,004
179 Red Arrow Down.svg (1)  Гвинея 0,392 0,001
180  Бурунди 0,389 0,003
181  Буркина-Фасо 0,388 0,003
182  Эритрея 0,381 0,001
183 (1)  Сиерра-Леоне 0,374 0,006
184 Red Arrow Down.svg (1)  Чад 0,372 0,002
185  Орт. Африка 0,341 Red Arrow Down.svg 0,024
186 (1)  Конго Демократиялық Республикасы 0,338 0,005
187 Red Arrow Down.svg (1)  Нигер 0,337 0,002

Континенттер бойынша халықтар тізімі[өңдеу]

Африка[өңдеу]

10 ең жоғары АДИі бар елдер

Орны Халқы АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғандағы өзгеріс
Жоғары
1  Либия 0.840 +0.004
2  Сейшельдер 0.836 +0.002
3  Морис 0.802 +0.005
Орташа
4  Тунис 0.762 +0.006
5  Алжир 0.748 +0.003
6  Габон 0.729 +0.002
7  Экваторлық Гвинея 0.717 Red Arrow Down.svg -0.002
8  Мысыр 0.716 +0.004
9  Кабо-Верде 0.705 +0.008
10  Оңт. Африка 0.670 Red Arrow Down.svg -0.001

10 ең төмен АДИі бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғандағы өзгеріс
Төмен
1  Сиерра-Леоне 0.329 +0.006
2  Орт. Африка 0.352 +0.003
3  Конго Демократиялық Республикасы 0.361 +0.003
4  Либерия 0.364 +0.007
5  Мозамбик 0.366 +0.005
6  Нигер 0.370 +0.007
7  Буркина-Фасо 0.372 +0.010
8  Бурунди 0.382 +0.012
9  Гвинея-Бисау 0.383 +0.005
10  Чад 0.389 Red Arrow Down.svg -0.001

Америка[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ-і бар елдер

Орны Елдер АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Жоғары
1  Канада 0.967 +0.002
2  АҚШ 0.950
3  Барбадос 0.889 +0.002
4  Чили 0.874 +0.003
5  Аргентина 0.860 +0.006
6  Уругвай 0.859 +0.005
7  Куба 0.855 +0.017
8  Багам аралдары 0.854 +0.002
9  Коста-Рика 0.847 +0.004
10  Мексика 0.842 +0.005

10 ең төменгі АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Орташа
1  Гаити 0.521 +0.006
2  Гватемала 0.696 +0.006
3  Никарагуа 0.699 +0.006
4  Гондурас 0.714 +0.006
5  Боливия 0.723 +0.005
6  Гайана 0.725 +0.004
7  Сальвадор 0.747 +0.002
8  Парагвай 0.752 +0.003
9  Сент-Винсент және Гренадиндер 0.766 +0.004
10  Доминикан Респ. 0.768 +0.007

Азия және Океания[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Жоғары
1  Аустралия 0.965 +0.002
2  Жапония 0.956 +0.003
3  Жаңа Зеландия 0.944 +0.001
4  Гонконг (SAR) 0.942 +0.004
5  Израиль 0.930 +0.003
6  Корея Республикасы 0.928 +0.006
7  Бруней 0.919 +0.002
8  Сингапур 0.918 +0.002
9  Кувейт 0.912 Red Arrow Down.svg -0.003
10  БАӘ 0.903 +0.002

10 ең төменгі АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Төмен
1  Timor-Leste 0.483 Red Arrow Down.svg -0.003
Орташа
2  Папуа — Жаңа Гвинея 0.516 +0.002
3  Бангладеш 0.524 +0.007
4  Непал 0.530 +0.009
5  Пәкістан 0.562 +0.014
6  Йемен 0.567 +0.006
7  Камбоджа 0.575 +0.009
8  Бирма 0.585 +0.004
9  Соломон аралдары 0.591 +0.003
10  Лаос 0.608 +0.007

Еуропа[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Жоғары
1  Исландия 0.968 +0.001
2  Норвегия 0.968 +0.001
3  Ирландия 0.960 +0.002
4  Нидерланд 0.958 +0.002
5  Швеция 0.958 +0.001
6  Люксембург 0.956 +0.002
7  Швейцария 0.955 +0.002
8  Франция 0.955 +0.002
9  Финляндия 0.954 +0.004
10  Дания 0.952 +0.003

10 ең төменгі АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәлімет 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Орташа
1  Молдова 0.719 +0.005
2  Украина 0.786 +0.006
3  Түркия 0.798 +0.007
Жоғары
4  Босния және Герцеговина 0.802 +0.005
5  Ресей 0.806 +0.005
6  Албания 0.807 +0.004
7  Македония 0.808 +0.003
8  Беларусь 0.817 +0.007
9  Сербия 0.821 +0.004
10  Черногория 0.822 +0.006

Аймақтар мен Топтар бойынша АДИ[өңдеу]

Орны Аймақ немесе топ АДИ
Жоғары
1 High-income OECD 0.950
2 OECD 0.925
3 Central and Eastern Europe and the CIS 0.814
4 Latin America and the Caribbean 0.810
Орташа
5 East Asia and the Pacific 0.762
World 0.747
6 Arab states 0.713
7 Developing countries 0.688
8 South Asia 0.606
Төмен
9 Sub-Saharan Africa 0.495
10 Least Developed Countries 0.480
Топ АДИ
High Human Development 0.901
Medium Human Development 0.690
Low Human Development 0.444
High income 0.942
Middle income 0.774
Low income 0.564

Елдер мен континенттер бойынша АДИ[өңдеу]

Азия мен Океания[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Ең жоғары АДИ
1  Аустралия 0,933
2  Жаңа Зеландия 0,910
3  Сингапур 0,901
4  Гонконг 0,891
4  Корея Республикасы 0,891
6  Жапония 0,890
7  Израиль 0,888
8  Бруней 0,852
9  Катар 0,851
10  Кипр 0,845

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Төмен АДИ
1  Ауғанстан 0,468
2  Соломон аралдары 0,491
3  Папуа — Жаңа Гвинея 0,491
4  Йемен 0,500
5  Бирма 0,524
6  Пәкістан 0,537
7  Непал 0,540
Орташа АДИ
8  Бангладеш 0,558
9  Лаос 0,569
10  Бутан 0,584
10  Камбоджа 0,584

Америка[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Ең жоғары АДИ
1  АҚШ 0,914
2  Канада 0,902
3  Чили 0,822
4  Куба 0,815
5  Аргентина 0,808
Жоғары АДИ
6  Уругвай 0,790
7  Багам аралдары 0,789
8  Барбадос 0,776
9  Антигуа және Барбуда 0,774
10  Тринидад және Тобаго 0,766

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Төмен АДИ
1  Гаити 0,471
Орташа АДИ
2  Никарагуа 0,614
3  Гондурас 0,617
4  Гватемала 0,628
5  Гайана 0,638
6  Сальвадор 0,662
7  Боливия 0,667
8  Парагвай 0,676
Жоғары АДИ
9  Доминикан Респ. 0,700
10  Суринам 0,705

Африка[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Жоғары АДИ
1  Либия 0,784
2  Морис 0,771
3  Сейшельдер 0,756
4  Тунис 0,721
5  Алжир 0,717
Орташа АДИ
6  Ботсвана 0,683
7  Мысыр 0,682
8  Габон 0,674
9  Оңт. Африка 0,658
10  Кабо-Верде 0,636

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Төмен АДИ
1  Нигер 0,337
2  Конго Демократиялық Республикасы 0,338
3  Орт. Африка 0,341
4  Чад 0,372
5  Сиерра-Леоне 0,374
6  Эритрея 0,381
7  Буркина-Фасо 0,388
8  Бурунди 0,389
9  Гвинея 0,392
10  Мозамбик 0,393

Еуропа[өңдеу]

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Ең жоғары АДИ
1  Норвегия 0,944
2  Швейцария 0,917
3  Нидерланд 0,915
4  Германия 0,911
5  Дания 0,900
6  Ирландия 0,899
7  Швеция 0,898
8  Исландия 0,895
9  Ұлыбритания 0,892
10  Лихтенштейн 0,889

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Орташа АДИ
1  Молдова 0,663
Жоғары АДИ
2  Албания 0,716
3  Босния және Герцеговина 0,731
4  Македония 0,732
5  Украина 0,734
6  Сербия 0,745
7  Болгария 0,777
8  Ресей 0,778
9  Румыния 0,785
10  Беларусь 0,786

Өңірлер мен топтар бойынша АДИ[өңдеу]

Аймақтар немесе топтар АДИ
2013
Өте жоғары АДИ
ЭЫДҰ 0,874
Жоғары АДИ
Латын Америкасы және Кариб бассейні 0,740
Еуропа және Орталық Азия 0,738
Шығыс Азия және Тынық мұхит 0,703
Әлем 0,702
Орташа АДИ
Араб елдері 0,682
Ергежейлі аралдық дамушы елдер 0,665
Оңтүстік Азия 0,588
Төмен АДИ
Сахель 0,502
Наименее развитые страны 0,487

Баяндамада жоқ елдер[өңдеу]

Жыл Ел АДИ Орны
Публикациясы Деректер
Өте жоғары АДИ
1997 Ж/Е  Монако 0,946 Ж/Е
1997 Ж/Е  Сан-Марино 0,944 Ж/Е
Жоғары АДИ
1998 1995  Солт. Корея 0,766 75
Орташа АДИ
1998 Ж/Е  Науру 0,663 Ж/Е
1998 Ж/Е  Тувалу 0,583 Ж/Е
1998 Ж/Е  Маршалл Аралдары 0,563 Ж/Е
Төмен АДИ
2001 2001  Сомали 0,284 161

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]