Әлем елдерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Бұл мақалада әлемнің күллі тәуелсіз және тәуелді елдер тізімі берілген. Әлемнің жалпы елдер саны — 211.

Біріккен Ұлттар Ұйымының мүшелері — көк түсті

Тәуелсіз елдер[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1 Албания Албания Албания Республикасы
2 Алжир Алжир Алжир Халық Демократиялық Республикасы
3 Америка Құрама Штаттары Америка Құрама Штаттары Америка Құрама Штаттары
4 Ангола Ангола Ангола Республикасы
5 Андорра Андорра Андорра князьдігі
6 Антигуа және Барбуда Антигуа және Барбуда Антигуа және Барбуда
7 Аргентина Аргентина Аргентина Республикасы
8 Армения Армения Армения Республикасы
9 Ауғанстан Ауғанстан Ауғанстан Ислам Республикасы
10 Аустралия Аустралия Аустралия Одағы
11 Аустрия Аустрия Аустрия Республикасы
12 Әзірбайжан Әзірбайжан Әзірбайжан Республикасы
13 Багам аралдары Багамдар Багам Аралдарының Достастығы
14 Бангладеш Бангладеш Бангладеш Халық Республикасы
15 Барбадос Барбадос Барбадос
16 Бахрейн Бахрейн Бахрейн Патшалығы
17 Беларусь Беларусь Беларусь Республикасы
18 Белиз Белиз Белиз
19 Бельгия Бельгия Бельгия Патшалығы
20 Бенин Бенин Бенин Республикасы
21 Болгария Болгария Болгария Республикасы
22 Боливия Боливия Боливия Көпұлтты Мемлекеті
23 Босния және Герцеговина Босния және Герцеговина Босния және Герцеговина
24 Ботсвана Ботсвана Ботсвана Республикасы
25 Бразилия Бразилия Бразилия Федеративтік Республикасы
26 Бруней Бруней Бруней Даруссалам Мемлекеті
27 Буркина-Фасо Буркина-Фасо Буркина-Фасо
28 Бурунди Бурунди Бурунди Республикасы
29 Бутан Бутан Бутан Патшалығы
30 Біріккен Араб Әмірліктері Біріккен Араб Әмірліктері Біріккен Араб Әмірліктері
31 Вануату Вануату Вануату Республикасы
32 Венесуэла Венесуэла Венесуэла Боливаршыл Республикасы
33 Вьетнам Вьетнам Вьетнам Социалистік Республикасы
34 Габон Габон Габон Республикасы
35 Гаити Гаити Гаити Республикасы
36 Гайана Гайана Гайана Кооперативті Республикасы
37 Гамбия Гамбия Гамбия Республикасы
38 Гана Гана Гана Республикасы
39 Гватемала Гватемала Гватемала Республикасы
40 Гвинея Гвинея Гвинея Республикасы
41 Гвинея-Бисау Гвинея-Бисау Гвинея-Бисау Республикасы
42 Германия Германия Германия Федеративтік Республикасы
43 [[Сурет:|22x20px|border|Гондурас]] Гондурас Гондурас Республикасы
44 Грекия Грекия Грекия Республикасы
45 Гренада Гренада Гренада
46 Грузия Грузия Грузия
47 Дания Дания Дания Патшалығы
48 Джибути Джибути Джибути Республикасы
49 Доминика Доминика Доминика Достастығы
50 Доминикан Республикасы Доминикана Доминикан Республикасы
51 Жаңа Зеландия Жаңа Зеландия Жаңа Зеландия
52 Жапония Жапония Жапония
53 Замбия Замбия Замбия Республикасы
54 Зимбабве Зимбабве Зимбабве Республикасы
55 Израиль Израиль Израиль Мемлекеті
56 Индонезия Индонезия Индонезия Республикасы
57 Иордания Иордания Иордания Хашимит Патшалығы
58 Ирак Ирак Ирак Республикасы
59 Иран Иран Иран Ислам Республикасы
60 Ирландия Ирландия Ирландия Республикасы
61 Исландия Исландия Исландия
62 Испания Испания Испания Патшалығы
63 Италия Италия Италия Республикасы
64 Йемен Йемен Йемен Республикасы
65 Кабо-Верде Кабо-Верде Кабо-Верде Республикасы
66 Камбоджа Камбоджа Камбоджа Патшалығы
67 Камерун Камерун Камерун Республикасы
68 Канада Канада Канада
69 Катар Катар Катар Мемлекеті
70 Кения Кения Кения Республикасы
71 Кипр Кипр Кипр Республикасы
72 Кирибати Кирибати Кирибати Республикасы
73 Колумбия Колумбия Колумбия Республикасы
74 Коморлар Коморлар Комор Аралдарының Одағы
75 Конго Республикасы Конго Конго Республикасы
76 Конго Демократиялық Республикасы Конго Демократиялық Республикасы Конго Демократиялық Республикасы
77 Коста-Рика Коста-Рика Коста-Рика Республикасы
78 Кот-д’Ивуар Кот-д’Ивуар Кот-д’Ивуар Республикасы
79 Куба Куба Куба Республикасы
80 Кувейт Кувейт Кувейт Мемлекеті
81 Қазақстан Қазақстан Қазақстан Республикасы
82 Қырғызстан Қырғызстан Қырғыз Республикасы
83 Қытай Қытай Қытай Халық Республикасы
84 Лаос Лаос Лаос Халық Демократиялық Республикасы
85 Латвия Латвия Латвия Республикасы
86 Лесото Лесото Лесото Патшалығы
87 Либерия Либерия Либерия Республикасы
88 Ливан Ливан Ливан Республикасы
89 Ливия Ливия Ливия Мемлекеті
90 Литва Литва Литва Республикасы
91 Лихтенштейн Лихтенштейн Лихтенштейн Княздігі
92 Люксембург Люксембург Люксембург Ұлы Герцогтігі
93 Маврикий Маврикий Маврикий Республикасы
94 Мавритания Мавритания Мавритания Ислам Республикасы
95 Мадагаскар Мадагаскар Мадагаскар Республикасы
96 Мажарстан Мажарстан Мажарстан
97 Малави Малави Малави Республикасы
98 Малайзия Малайзия Малайзия
99 Мали Мали Мали Республикасы
100 Мальдив Республикасы Мальдивтер Мальдив Республикасы
101 Мальта Мальта Мальта Республикасы
102 Марокко Марокко Марокко Патшалығы
103 Маршалл аралдары Маршаллдар Маршалл аралдары
104 Мексика Мексика Мексика Құрама Штаттары
105 Микронезия Федерациялық Штаттары Микронезия Микронезия Федеративтік Штаттары
106 Мозамбик Мозамбик Мозамбик Республикасы
107 Молдова Молдова Молдова Республикасы
108 Монако Монако Монако Князьдігі
109 Моңғолия Моңғолия Моңғолия
110 Мысыр Мысыр Мысыр Араб Республикасы
111 Мьянма Мьянма Мьянма Одағы
112 Намибия Намибия Намибия Республикасы
113 Науру Науру Науру Республикасы
114 Непал Непал Непал Федеративтік Демократиялық Республикасы
115 Нигер Нигер Нигер Республикасы
116 Нигерия Нигерия Нигерия Федеративтік Республикасы
117 Нидерланд Нидерланд Нидерланд Патшалығы
118 Никарагуа Никарагуа Никарагуа Республикасы
119 Норвегия Норвегия Норвегия Патшалығы
120 Оман Оман Оман Сұлтандығы
121 Оңтүстік Африка Республикасы Оңтүстік Африка Республикасы Оңтүстік Африка Республикасы
122 Корея Республикасы Оңтүстік Корея Корея Республикасы
123 Оңтүстік Судан Оңтүстік Судан Оңтүстік Судан Республикасы
124 Орталық Африка Республикасы Орталық Африка Республикасы Орталық Африка Республикасы
125 Өзбекстан Өзбекстан Өзбекстан Республикасы
126 Палау Республикасы Палау Палау Республикасы
127 Панама Панама Панама Республикасы
128 Папуа — Жаңа Гвинея Папуа Жаңа Гвинея Папуа Жаңа Гвинея Тәуелсіз Мемлекеті
129 Парагвай Парагвай Парагвай Республикасы
130 Пәкістан Пәкістан Пәкістан Ислам Республикасы
131 Перу Перу Перу Республикасы
132 Польша Польша Польша Республикасы
133 Португалия Португалия Португалия Республикасы
134 Ресей Ресей Ресей Федерациясы
135 Руанда Руанда Руанда Республикасы
136 Румыния Румыния Румыния
137 Сальвадор Сальвадор Эль Сальвадор Республикасы
138 Самоа Самоа Самоа Тәуелсіз Мемлекеті
139 Сан-Марино Сан-Марино Сан Марино Мәртебелі Республикасы
140 Сан-Томе және Принсипи Сан-Томе және Принсипи Сан Томе және Принсипи Демократиялық Республикасы
141 Сауд Арабиясы Сауд Арабиясы Сауд Арабиясы Патшалығы
142 Сейшель аралдары Сейшельдер Сейшель аралдары Республикасы
143 Сенегал Сенегал Сенегал Республикасы
144 Сент-Винсент және Гренадиндер Сент-Винсент және Гренадиндер Сент Винсент және Гренадиндер
145 Сент-Китс және Невис Сент-Китс және Невис Сент Киттс және Невис Федерациясы
146 Сент-Люсия Сент-Люсия Сент Люсия
147 Сербия Сербия Сербия Республикасы
148 Сингапур Сингапур Сингапур Республикасы
149 Сирия Сирия Сирия Араб Республикасы
150 Словакия Словакия Словак Республикасы
151 Словения Словения Словения Республикасы
152 Соломон аралдары Соломондар Соломон аралдары
153 Солтүстік Корея Солтүстік Корея Корей Халық Демократиялық Республикасы
154 Солтүстік Македония Солтүстік Македония Солтүстік Македония Республикасы
155 Сомали Сомали Сомали Федеративтік Республикасы
156 Судан Судан Судан Республикасы
157 Суринам Суринам Суринам Республикасы
158 Сьерра-Леоне Сьерра-Леоне Сьерра Леоне Республикасы
159 Тайланд Тайланд Тайланд Патшалығы
160 Танзания Танзания Танзания Құрама Республикасы
161 Тәжікстан Тәжікстан Тәжікстан Республикасы
162 Того Того Того Республикасы
163 Тонга Тонга Тонга Патшалығы
164 Тринидад және Тобаго Тринидад және Тобаго Тринидад және Тобаго Республикасы
165 Тувалу Тувалу Тувалу
166 Тунис Тунис Тунис Республикасы
167 Түркия Түркия Түркия Республикасы
168 Түрікменстан Түрікменстан Түрікменстан
169 Уганда Уганда Уганда Республикасы
170 Украина Украина Украина
171 Уругвай Уругвай Уругвай Шығыс Республикасы
172 Ұлыбритания Ұлыбритания Ұлыбритания және Солтүстік Ирландия Құрама Патшалығы
173 Үндістан Үндістан Үндістан Республикасы
174 Фиджи Фиджи Фиджи Республикасы
175 Филиппиндер Филиппиндер Филиппин Республикасы
176 Финляндия Финляндия Финляндия Республикасы
177 Франция Франция Француз Республикасы
178 Хорватия Хорватия Хорватия Республикасы
179 Чад Чад Чад Республикасы
180 Черногория Черногория Черногория
181 Чехия Чехия Чех Республикасы
182 Чили Чили Чили Республикасы
183 Швейцария Швейцария Швейцария Конфедерациясы
184 Швеция Швеция Швеция Патшалығы
185 Шри-Ланка Шри-Ланка Шри Ланка Демократиялық Социалистік Республикасы
186 Шығыс Тимор Шығыс Тимор Шығыс Тимор Демократиялық Республикасы
187 Эквадор Эквадор Эквадор Республикасы
188 Экваторлық Гвинея Экваторлық Гвинея Экваторлық Гвинея Республикасы
189 Эритрея Эритрея Эритрея Мемлекеті
190 Эсватини Эсватини Эсватини Патшалығы
191 Эстония Эстония Эстония Республикасы
192 Эфиопия Эфиопия Эфиопия Федеративтік Демократиялық Республикасы
193 Ямайка Ямайка Ямайка
  • 2 тәуелсіз мемлекет — БҰҰ-ның мүшесі емес, бірақ тұрақты қараушылары болып саналады:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1 Ватикан Ватикан Ватикан Қала-Мемлекеті
2 Палестина Палестина Палестина Мемлекеті

Жартылай мойындалған мемлекеттер[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  • 6 мемлекеттің тәуелсіздігін БҰҰ-ның азшылық мүшелері мойындады, олар:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1 Абхазия Абхазия Абхазия Республикасы
2 Сахара Араб Демократиялық Республикасы Батыс Сахара Сахара Араб Демократиялық Республикасы
3 Косово Косово Косово Республикасы
4 Оңтүстік Осетия Оңтүстік Осетия Оңтүстік Осетия Республикасы
5 Солтүстік Кипр Түрік Республикасы Солтүстік Кипр Солтүстік Кипр Түрік Республикасы
6 Қытай Республикасы Тайвань Қытай Республикасы
  • 2 мемлекеттің тәуелсіздігін БҰҰ-ның мүшелері мойындамады, бірақ кейбір жартылай мойындалған мемлекеттер мойындады, олар:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы Мойындаған елдер
1 Таулы Қарабақ Республикасы Таулы Қарабақ Таулы Қарабақ Республикасы Абхазия, Оңтүстік Осетия, Транснистрия
2 Транснистрия Транснистрия Транснистрия Молдов Республикасы Абхазия, Қарабақ, Оңтүстік Осетия

Сыртқы сілтемелер[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Тағы қараңыз[өңдеу | қайнарын өңдеу]