Әлем елдерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Бұл мақалада әлемнің күллі тәуелсіз және тәуелді елдер тізімі берілген. Әлемнің жалпы елдер саны — 211.

Біріккен Ұлттар Ұйымының мүшелері — көк түсті

Тәуелсіз елдер[өңдеу]

Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1 Албания Албания Албания Республикасы
2 Алжир Алжир Алжир Халық Демократиялық Республикасы
3 Америка Құрама Штаттары Америка Америка Құрама Штаттары
4 Ангола Ангола Ангола Республикасы
5 Андорра Андорра Андорра Князьдігі
6 Антигуа және Барбуда Антигуа және Барбуда Антигуа және Барбуда
7 Біріккен Араб Әмірліктері Араб Әмірліктері Біріккен Араб Әмірліктері
8 Аргентина Аргентина Аргентина Республикасы
9 Армения Армения Армения Республикасы
10 Ауғанстан Ауғанстан Ауғанстан Ислам Республикасы
11 Аустралия Аустралия Аустралия Одағы
12 Аустрия Аустрия Аустрия Республикасы
13 Әзірбайжан Әзірбайжан Әзірбайжан Республикасы
14 Багам аралдары Багамдар Багам Аралдарының Достастығы
15 Бангладеш Бангладеш Бангладеш Халық Республикасы
16 Барбадос Барбадос Барбадос
17 Бахрейн Бахрейн Бахрейн Патшалығы
18 Беларусь Беларусь Беларусь Республикасы
19 Белиз Белиз Белиз
20 Бельгия Бельгия Бельгия Патшалығы
21 Бенин Бенин Бенин Республикасы
22 Болгария Болгария Болгария Республикасы
23 Боливия Боливия Боливия Көпұлтты Мемлекеті
24 Босния және Герцеговина Босния Босния және Герцеговина
25 Ботсвана Ботсвана Ботсвана Республикасы
26 Бразилия Бразилия Бразилия Федеративтік Республикасы
27 Бруней Бруней Бруней Даруссалам Мемлекеті
28 Буркина-Фасо Буркина Фасо Буркина Фасо
29 Бурунди Бурунди Бурунди Республикасы
30 Бутан Бутан Бутан Патшалығы
31 Вануату Вануату Вануату Республикасы
32 Венесуэла Венесуэла Венесуэла Боливаршыл Республикасы
33 Вьетнам Вьетнам Вьетнам Социалистік Республикасы
34 Габон Габон Габон Республикасы
35 Гаити Гаити Гаити Республикасы
36 Гайана Гайана Гайана Кооперативті Республикасы
37 Гамбия Гамбия Гамбия Республикасы
38 Гана Гана Гана Республикасы
39 Гватемала Гватемала Гватемала Республикасы
40 Гвинея Гвинея Гвинея Республикасы
41 Гвинея-Бисау Гвинея-Биссау Гвинея-Биссау Республикасы
42 Германия Германия Германия Федеративтік Республикасы
43 Гондурас Гондурас Гондурас Республикасы
44 Грекия Грекия Грекия Республикасы
45 Гренада Гренада Гренада
46 Грузия Грузия Грузия
47 Дания Дания Дания Патшалығы
48 Джибути Джибути Джибути Республикасы
49 Доминика Доминика Доминика Достастығы
50 Доминикан Республикасы Доминикана Доминикан Республикасы
51 Жаңа Зеландия Жаңа Зеландия Жаңа Зеландия
52 Жапония Жапония Жапония
53 Замбия Замбия Замбия Республикасы
54 Зимбабве Зимбабве Зимбабве Республикасы
55 Израиль Израиль Израиль Мемлекеті
56 Индонезия Индонезия Индонезия Республикасы
57 Иордания Иордания Иордания Хашимит Патшалығы
58 Ирак Ирак Ирак Республикасы
59 Иран Иран Иран Ислам Республикасы
60 Ирландия Ирландия Ирландия Республикасы
61 Исландия Исландия Исландия
62 Испания Испания Испания Патшалығы
63 Италия Италия Италия Республикасы
64 Йемен Йемен Йемен Республикасы
65 Кабо-Верде Кабо Верде Кабо Верде Республикасы
66 Камбоджа Камбоджа Камбоджа Патшалығы
67 Камерун Камерун Камерун Республикасы
68 Канада Канада Канада
69 Кения Кения Кения Республикасы
70 Кирибати Кирибати Кирибати Республикасы
71 Кипр Кипр Кипр Республикасы
72 Колумбия Колумбия Колумбия Республикасы
73 Комор аралдары Коморлар Комор Аралдарының Одағы
74 Конго Республикасы Конго-Браззавиль Конго Республикасы
75 Конго Демократиялық Республикасы Конго-Киншаса Конго Демократиялық Республикасы
76 Коста-Рика Коста Рика Коста Рика Республикасы
77 Кот-д’Ивуар Кот-д’Ивуар Кот-д’Ивуар Республикасы
78 Куба Куба Куба Республикасы
79 Кувейт Кувейт Кувейт Мемлекеті
80 Қазақстан Қазақстан Қазақстан Республикасы
81 Катар Қатар Қатар Мемлекеті
82 Қырғызстан Қырғызстан Қырғыз Республикасы
83 Қытай Халық Республикасы Қытай Қытай Халық Республикасы
84 Лаос Лаос Лаос Халық Демократиялық Республикасы
85 Латвия Латвия Латвия Республикасы
86 Лесото Лесото Лесото Патшалығы
87 Либерия Либерия Либерия Республикасы
88 Либия Либия Либия Мемлекеті
89 Ливан Ливан Ливан Республикасы
90 Литва Литва Литва Республикасы
91 Лихтенштейн Лихтенштейн Лихтенштейн Княздігі
92 Люксембург Люксембург Люксембург Ұлы Герцогтігі
93 Морис Маврикий Маврикий Республикасы
94 Мавритания Исламдық Республикасы Мавритания Мавритания Ислам Республикасы
95 Мадагаскар Мадагаскар Мадагаскар Республикасы
96 Мажарстан Мажарстан Мажарстан
97 Македония Республикасы Македония Македония Республикасы
98 Малави Республикасы Малави Малави Республикасы
99 Малайзия Малайзия Малайзия
100 Мальдив Республикасы Мальдивтер Мальдив Республикасы
101 Мали Мали Мали Республикасы
102 Мальта Мальта Мальта Республикасы
103 Марокко Марокко Марокко Патшалығы
104 Маршалл Аралдары Маршаллдар Маршалл Аралдары Республикасы
105 Мексика Мексика Мексика Құрама Штаттары
106 Микронезия Микронезия Микронезия Федеративтік Штаттары
107 Мозамбик Мозамбик Мозамбик Республикасы
108 Молдова Молдова Молдова Республикасы
109 Монако Монако Монако Князьдігі
110 Моңғолия Моңғолия Моңғолия
111 Мысыр Мысыр Мысыр Араб Республикасы
112 Мьянма Мьянма Мьянма Одағы
113 Намибия Намибия Намибия Республикасы
114 Науру Науру Науру Республикасы
115 Непал Непал Непал Федеративтік Демократиялық Республикасы
116 Нигер Нигер Нигер Республикасы
117 Нигерия Нигерия Нигерия Федеративтік Республикасы
118 Нидерланд Нидерланд Нидерланд Патшалығы
119 Никарагуа Никарагуа Никарагуа Республикасы
120 Норвегия Норвегия Норвегия Патшалығы
121 Оман Оман Оман Сұлтандығы
122 Оңтүстік Африка Республикасы Оңтүстік Африка Оңтүстік Африка Республикасы
123 Оңтүстік Корея Оңтүстік Корея Корея Республикасы
124 Оңтүстік Судан Оңтүстік Судан Оңтүстік Судан Республикасы
125 Орталық Африка Республикасы Орталық Африка Орталық Африка Республикасы
126 Өзбекстан Өзбекстан Өзбекстан Республикасы
127 Палау Республикасы Палау Палау Республикасы
128 Панама Панама Панама Республикасы
129 Папуа — Жаңа Гвинея Папуа Жаңа Гвинея Папуа Жаңа Гвинея Тәуелсіз Мемлекеті
130 Парагвай Парагвай Парагвай Республикасы
131 Пәкістан Пәкістан Пәкістан Ислам Республикасы
132 Перу Перу Перу Республикасы
133 Польша Польша Польша Республикасы
134 Португалия Португалия Португалия Республикасы
135 Ресей Ресей Ресей Федерациясы
136 Руанда Руанда Руанда Республикасы
137 Румыния Румыния Румыния
138 Самоа Самоа Самоа Тәуелсіз Мемлекеті
139 Сан-Марино Сан Марино Сан Марино Мәртебелі Республикасы
140 Сан-Томе және Принсипи Сан Томе және Принсипи Сан Томе және Принсипи Демократиялық Республикасы
141 Сауд Арабиясы Сауд Арабиясы Сауд Арабиясы Патшалығы
142 Суазиланд Свазиленд Свазиленд Патшалығы
143 Сейшель аралдары Сейшельдер Сейшель Аралдары Республикасы
144 Сенегал Сенегал Сенегал Республикасы
145 Сент-Винсент және Гренадиндер Сент Винсент және Гренадиндер Сент Винсент және Гренадиндер
146 Сент-Киттс және Невис Сент Киттс және Невис Сент Киттс және Невис Федерациясы
147 Сент-Лусия Сент Люсия Сент Люсия
148 Сербия Сербия Сербия Республикасы
149 Сингапур Сингапур Сингапур Республикасы
150 Сирия Сирия Сирия Араб Республикасы
151 Словакия Словакия Словак Республикасы
152 Словения Словения Словения Республикасы
153 Соломон аралдары Соломондар Соломон аралдары
154 Корей Халық Демократиялық Республикасы Солтүстік Корея Корей Халық Демократиялық Республикасы
155 Сомали Сомали Сомали Федеративтік Республикасы
156 Судан Судан Судан Республикасы
157 Суринам Суринам Суринам Республикасы
158 Сиерра-Леоне Сьерра Леоне Сьерра Леоне Республикасы
159 Тайланд Тайланд Тайланд Патшалығы
160 Танзания Танзания Танзания Құрама Республикасы
161 Тәжікстан Тәжікстан Тәжікстан Республикасы
162 Тимор-Лесте Тимор-Лесте Тимор-Лесте Демократиялық Республикасы
163 Того Того Того Республикасы
164 Тонга Тонга Тонга Патшалығы
165 Тринидад және Тобаго Тринидад және Тобаго Тринидад және Тобаго Республикасы
166 Тувалу Тувалу Тувалу
167 Тунис Тунис Тунис Республикасы
168 Түркия Түркия Түркия Республикасы
169 Түрікменстан Түрікменстан Түрікменстан
170 Уганда Уганда Уганда Республикасы
171 Украина Украина Украина
172 Уругвай Уругвай Уругвай Шығыс Республикасы
173 Ұлыбритания Ұлыбритания Ұлыбритания және Солтүстік Ирландия Құрама Патшалығы
174 Үндістан Үндістан Үндістан Республикасы
175 Фиджи Фиджи Фиджи Республикасы
176 Филиппиндер Филиппиндер Филиппин Республикасы
177 Финляндия Финляндия Финляндия Республикасы
178 Франция Франция Француз Республикасы
179 Хорватия Хорватия Хорватия Республикасы
180 Чад Чад Чад Республикасы
181 Черногория Черногория Черногория
182 Чехия Чехия Чех Республикасы
183 Чили Чили Чили Республикасы
184 Швейцария Швейцария Швейцария Конфедерациясы
185 Швеция Швеция Швеция Патшалығы
186 Шри-Ланка Шри Ланка Шри Ланка Демократиялық Социалистік Республикасы
187 Эквадор Эквадор Эквадор Республикасы
188 Экваторлық Гвинея Экваторлық Гвинея Экваторлық Гвинея Республикасы
189 Эль-Сальвадор Республикасы Эль Сальвадор Эль Сальвадор Республикасы
190 Эритрея Эритрея Эритрея Мемлекеті
191 Эстония Эстония Эстония Республикасы
192 Эфиопия Эфиопия Эфиопия Федеративтік Демократиялық Республикасы
193 Ямайка Ямайка Ямайка
  • 2 тәуелсіз мемлекет — БҰҰ-ның мүшесі емес, бірақ тұрақты қараушылары болып саналады:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1 Ватикан Ватикан Ватикан Қала-Мемлекеті
2 Палестина Палестина Палестина Мемлекеті

Жартылай мойындалған мемлекеттер[өңдеу]

  • 6 мемлекеттің тәуелсіздігін БҰҰ-ның азшылық мүшелері мойындады, олар:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1 Абхазия Абхазия Абхазия Республикасы
2 Батыс Сахара Батыс Сахара Сахара Араб Демократиялық Республикасы
3 Косово Косово Косово Республикасы
4 Оңтүстік Осетия Оңтүстік Осетия Оңтүстік Осетия Республикасы
5 Солтүстік Кипр Түрік Республикасы Солтүстік Кипр Солтүстік Кипр Түрік Республикасы
6 Тайвань Тайвань Қытай Республикасы
  • 2 мемлекеттің тәуелсіздігін БҰҰ-ның мүшелері мойындамады, бірақ кейбір жартылай мойындалған мемлекеттер мойындады, олар:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы Мойындаған елдер
1 Таулы Қарабақ Республикасы Таулы Қарабақ Таулы Қарабақ Республикасы Абхазия, Оңтүстік Осетия, Транснистрия
2 Транснистрия Транснистрия Транснистрия Молдов Республикасы Абхазия, Қарабақ, Оңтүстік Осетия

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Тағы қараңыз[өңдеу]